Tuski doručak otomanski vladara koji je svako jutro bio na njihovoj trpezi: Zbog njena su bili snažni i zdravi vekovima

Da li ste nekada probali jaja spremljena na turski način?

Lepi & Zdravi
10:43h
Tuski doručak otomanski vladara koji je svako jutro bio na njihovoj trpezi: Zbog njena su bili snažni i zdravi vekovima
Foto: Printscreen Youtube - @TurkuazKitchen

Čuveni turski doručak „çılbır“ u 15. veku stizao je svako jutro na trpezu otomanski vladara, prema istorijskim izvorima. Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka svojevrsni su specijalitet koji očarava ukusom.

U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber. Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika.

Sastojci:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice maslaca
  • 1 kašika maslinova ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • Kopar

Priprema:

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu, piše punkufer.hr.

Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku. Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.

Savet: Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs