Umesto lekova

Snizite holesterol na prirodan način: Ove namirnice treba da jedete što češće!

Određene namirnice mogu da ga vrate u normalne granice na prirodan način, pa nemate šta da izgubite ako probate malo drugačiji način ishrane
Fitnes & Nutricija
15:32h Autor:
Snizite holesterol na prirodan način: Ove namirnice treba da jedete što češće!
Foto: Thinkstock

Loš holesterol je izuzetno opasan za zdravlje, posebno srce, a ako ste uočili da ste prešli granicu, pripazite na ishranu. Određene namirnice mogu da ga vrate u normalne granice na prirodan način, pa nemate šta da izgubite ako probate malo drugačiji način ishrane.

Analizama kod lekara utvrđuje se nivo LDL-a ili "štetnog" holesterola koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama i time preti srčanim bolestima i udarom, ako i nivo HDL-a ili "dobrog" holesterola, koji čisti arterije. Zdravi nivo holesterola je onaj ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL holesterol trebalo bi da bude ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati analiza povišeni, što pre morate nešto da preduzmete, a ove namirnice mogu da vam pomognu.

Dobitna kombinacija kojom su i doktori šokirani: Ovaj domaći napitak snižava nivo lošeg holesterola!

Crveni pirinač

Niste ga do sada probali, a imate problema s povišenim LDL holesterolom - vreme je da u ishranu uvedete crveni pirinač. Uz na primer ribu, ovaj pirinač je super prilog, a odavno je poznat kao kineski narodni lek. Možete da ga kombinujete i s drugim žitaricama, poput kvinoje ili smeđeg pirinča.

Neke studije su pokazale da crveni pirinač smanjuje nivo ukupnog holesterola već nakon osam nedelja uzimanja preparata crvenog pirinča. Crveni pirinač dobija se fermentacijom uz pomoć gljivica i ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim holesterolom najvažniji onaj s oznakom K, budući da doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi.

Ne bacajte pirinčanu vodu: Isprobajte drevni kineski lek koji sprečava rak i neguje kožu!

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja je, poput ostalog zelenog povrća, bogata vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju najviše antioksidansa. Nakon što ih očistite, treba da ih kuvate do 45 minuta s malo limunova soka. Kada uzimate lekove za snižavanje holesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije delovanje, odnosno utiče na njegovu razgradnju.

Pobedite loš holesterol: Sok koji masnoće dovodi u red!

Zob za doručak

Neka istraživanja su pokazala da zob za šest nedelja može da snizi loš holesterol za 5,3 odsto, a razlog se krije u sastojku beta-glukanu. On sprečava zadržavanje LDL holesterola u organizmu. Zato zob uvrstite na meni za doručak.

Riba

Znate i sami da bi na vašem tanjiru trebalo da se nađe minimum jednom nedeljno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Razne studije su pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, pa tako i lošeg holesterola. Prema istraživanju sa Univerziteta Loma Linda, zamena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može da poveća nivo dobrog holesterola za čak četiri odsto.

Masne namirnice koje ne treba izbegavati: Potrebne su organizmu, a ne goje!

Orašasti plodovi

Uz zob za doručak i ribu za ručak, orašasti plodovi su odličan međuobrok koji će da bude sjajan saveznik u borbi protiv lošeg holesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su ispitanici snizili holesterol za 5,4 odsto nakon što su šest dana u nedelji, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha.

Dovoljno je da pojedete samo 7 oraha dnevno: Efekat je neverovatan!

Pasulj

Studija Univerziteta Polytechnic u Arizoni je zaključila da pola šoljice pasulja u varivu može da smanji nivo holesterola za osam odsto. Njegov glavni adut su vlakna koja sprečavaju apsorpciju holesterola u organizmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs