Za termičku pripremu hrane najsigurnije je koristiti masnoće u kojima prevladavaju stabilne zasićene masne kiseline, a to su maslac i kokosovo ulje. Maslinovo ulje u kojem prevladavaju jednostruko nezasićene masne kiseline takođe možemo koristiti za pripremu hrane. Iako nije zasićeno, ovo ulje sadrži polifenole i tokoferole koji štite ulje od oksidacije.
Čuda čini za lepotu: 5 malo poznatih upotreba maslinovog ulja!
U svim ostalim biljnim uljima prevladavaju višestruko nezasićene masnoće i to u vrlo nepovoljnom sastavu. Naime, ta ulja sadrže puno više omega 6 nego omega 3 masnih kiselina. Međusobna povezanost omege 3 i omege 6 i njihovih funkcija u telu vrlo je komplikovana.

Modernom ishranom unosimo 20 puta više omega 6 nego omega 3 masne kiseline. Ovaj nesrazmernost dovodi do upalnih procesa u telu koji izazivaju mnoge hronične bolesti, a jedna od njih je i arteroskleroza.
Indijski lek star 5000 godina: Očistite telo od otrova!
Zbog toga treba smanjiti korišćenje svih biljnih ulja osim, kako je već rečeno, maslinovog i kokosovog.Od ostalih ulja jedino u lanenom prevladavaju omega 3 masne kiseline, međutim, i to ulje vrlo lako oksidira.