Osmosatna dijeta

Jedite sve i mršavite: Manje kilograma uz samo jedno pravilo!

Ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane, s tim da su imale ograničeni vremenski okvir
Fitnes & Nutricija
22:58h Autor:
Jedite sve i mršavite: Manje kilograma uz samo jedno pravilo!
Foto: Shutterstock

Autori knjige "Osmosatna dijeta" David Zinčenko i Piter Mur donose plan mršavljenja u kojem jedete šta želite, a skidate kilograme. Knjiga se pojavila relativno skoro, a David obećava čitaocima da mogu da izgube gomilu kilograma ako se pridržavaju uputstva.

Pravilo je da jedete samo u razmaku od devet ujutro do pet uveče, ili od 11 ujutro do sedam uveče jer će telo tako lakše da razgradi svu hranu. Ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane, s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju – dve dana). Znači, postoje ciklusi od osam sati kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklusi od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sati ljudsko telo treba da bude usmereno na oporavak i odmor, a ne na varenje hrane.

Rešite se upornog sala: Tri najvažnija pravila za ravan stomak!

Većina zagovornika dijeta naglašava da je savršeno vreme od 9 do 17 sati, iako u praksi i vreme od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajeno. Koji god raspon da izaberete, bitno je da u okviru njega pojedete sve planirane dnevne kalorije. U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali zabranjeno je prejedanje. Jedite onoliko koliko vam odgovara, ali ne preterujte s količinama. Slatki i alkoholni napici mogu takođe da se konzumiraju, ali umereno.

5 prečica do mršavljenja koje nikad ne treba da probate: Veća je šteta nego korist!

Ako zbog silnih obveza zaboravite na doručak, postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme, krenite s vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu da se jedu često u okviru osmosatnog vremena.

Zdrava logika i ovde govori da treba da budete pažljivi i da birate zdravije grickalice (npr. orašaste plodove umesto čipsa). Neke generalne preporuke važe kao u svakim dijetama – uvek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice, a smanjiti industrijski proizvedene. Autori dijete takođe preporučuju osam minuta vežbanja svakoga dana.

Šta jedu mršavi ljudi: 8 namirnica koje treba da ubacite u svoj jelovnik!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs