Obratite pažnju

Nasleđe ili znak upozorenja: Podočnjaci ukazuju na ozbiljne bolesti!

Prvi korak u borbi sa podočnjacima je dovođenje organizma u balans, dovoljno sna, izbegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, kao i pravilna ishrana
Medicina
19:32h Autor:
Nasleđe ili znak upozorenja: Podočnjaci ukazuju na ozbiljne bolesti!
Foto: Shutterstock

Podočnjaci su često prvi znak koji nam šalje organizam kada je reč o nekoj zdravstvenoj promeni. Podočnjaci anemičnih osoba su tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti. Neki lekari smatraju da podočnjaci nisu samo estetski nego i zdravstveni problem i treba ih ukloniti ako pacijentu predstavljaju problem ili štete vidu.

Tamni podočnjaci ispod i oko očiju, kapci koju su nadraženi, osetljivi na dodir, crveni, natečeni ili im je koža toliko istanjena da ni uz negu najfinijim preparatima nikako ne mogu izgledati poželjno. Ovo je sve češći problem jednako zastupljen kod muškaraca i žena, ali dame to više zabrinjava pa je na njihovom licu ova estetska i zdravstvena poteškoća manje vidljiva.

Nasleđe ili znak upozorenja?

Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem ili disbalans. Boja podočnjaka može biti prvi pokazatelj neke ozbiljnije bolesti. Upravo zbog toga treba obratiti pažnju na njih i razlikovati ih po obliku, boji, zadebljanosti. Neke su od bolesti na koje će, među ostalim, uputiti podočnjaci su problemi sa bubrezima, ozbiljna anemija, posledice stresa, kardiovaskularnih bolesti, pušenja, pasivnog pušenja, prekomernog izlaganja suncu.

Domaće ulje za sunčanje: Efikasni melem po bakinom receptu!

Neki ljudi imaju genetsku sklonost pa su od svojih roditelja ili dedova i baka nasledili sklonost tamnim i otečenim podočnjacima. Možda to nije dovoljno poznato, no odabir hrane i način na koji je jedete igraju veliku ulogu u nastanku podočnjaka koji se mogu zadržati i duže vreme nakon što ovaj problem dovedete u red. Napravimo razliku i podelimo podočnjake prema uzrocima nastanka, kako biste mogli lakše da prepoznate neke od simptoma, ako ste među onima koje muči ovaj problem.

Tamni ili natečeni?

Podočnjaci koji su natečeni najčešći su pokazatelj zadržavanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi izvan krvne žile u tkivo gde se razgrađuje. Podočnjake razlikujemo prema pigmentaciji (intenzitetu zatamnjenja kože), jačini tamne boje, natečenosti, a tu su i podočnjaci kojima je uzrok spuštanje obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih faktora.

Ako vam se tamne kesice ispod očiju zadržavaju duže vreme, na primer nekoliko meseci, i pritom se pretvaraju u obešene tamne kesice, krajnje je vreme da pregledate krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih kesica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje. Anemija ne znači nužno da ste smrtno bolesni već da uz gvožđe u krvi nedostaje i kiseonik, a gvožđe je njegov glavni “prevoznik” kroz krvni sistem do svih organa.

Mnoge bolesti kriju se iza umora: Jednostavan test otkriva koliko je vaše stanje ozbiljno!

Proverite bubrege i jetru

Zbog svega toga koža na tom mestu postaje hiperpigmentisana, a kako je reč o prirodnoj udubini ispod oka, ona nalikuje tamnom kolobaru. Takvi podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu. Konzumira li se alkohol u neprimerenim količinama, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žuto-smeđe izbočine, nalik malim gnojnim bubuljicama.

Reč je o ksantelazmama, koje su posledica povišenog holesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu. Mogu upućivati i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlezde. Oni koji su alergični na polen imaju problema s podočnjacima. Naime, kod njih je čest neurodermatitis zbog kojeg učestalo brišu i trljaju oči zbog oseta svraba, a to pridonosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nežne kože kapaka. Treba ih tretirati blagim kremama i što manje dodirivati prstima i maramicama. Prvi korak u borbi sa podočnjacima je dovođenje organizma u balans, dovoljno sna, izbegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, kao i pravilna ishrana bez nitrata i dodatnih soli, alkohola, ljutog i začinjenog.

Trik profesionalnih šminkera: Uklonite kolutove oko očiju karminom! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs