Neverovatno

Kako su dva kuma sačuvala tradiciju: Ovako se na reci Toplici melje žito! (VIDEO)

Oni se bave zaboravljenim zanatom i u tome uživaju

Mali zanat velika strast
Autor:
Kako su dva kuma sačuvala tradiciju: Ovako se na reci Toplici melje žito! (VIDEO)
Foto: Lidl Srbija

Kumstvo je svetinja koja opstaje uprkos svim izazovima sa kojima se susreće.

To dokazuju i dva kuma Milan Pavlović i Slavko Jovanović koji su se upustili u stari zanat: oni rade u vodenici na reci Toplici.

Iz Kumove vodenice izlazi pšenično, raženo, heljdino, ječmeno, kukuruzno brašno koje u sebi ima sve blagotvorne sastojke celog zrna.

„Brašno koje se melje u bilo kojoj vodenici, mnogo se razlikuje od brašna koje se melje u industrijskim mlinovima. Voda pokreće vitlo ili kolo i princip mlevenja je takav da sve što se u vodenici samelje je integralno,“ kaže Milan Pavlović jedan od kumova koji čuvaju ovu vodenicu.

foto: Lidl Srbija

Integralno brašno zadržava hranljivost, a zdravstvene koristi su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola, kao i vitamini koji se sačuvaju ovakvim mlevenjem zrna.

„Iskreno se nadamo da je ovo zlatno doba naše vodenice. Zanat kojim se bavimo zahteva ljubav, volju i mnogo odricanja. Kum i ja ćemo se truditi da ovaj zanat prenesemo i na našu decu,“ tvrdi ovaj vredni čovek.

Brašna iz Kumove vodenice možete naći u svim Lidl prodavnicama sa oznakom „Mali zanat, velika strast“, u okviru istoimene akcije posvećene najboljim domaćim proizvodima iz cele Srbije, a celu priču o Kumovoj vodenici pogledajte u videu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs