Neverovatno

PISAC JE IMAO 67 GODINA, ŽIVEO U NESREĆNOM BRAKU, A ONDA SE POJAVILA ONA: Ljubavna priča ruskog pisca Mihaila Prišvina!

Pisac je imao 67 godina i nikakvu nadu da će naći ljubav, a onda se pojavila ona

Škola sexa
21:18h Autor:
PISAC JE IMAO 67 GODINA, ŽIVEO U NESREĆNOM BRAKU, A ONDA SE POJAVILA ONA: Ljubavna priča ruskog pisca Mihaila Prišvina!
Foto: Profimedia

Pisac Mihail Prišvin imao je 67 godina kada je upoznao svoju dugo očekivanu istinsku ljubav. Sudbina im je dala skoro 14 godina sreće ...

Pisac je već imao više od 40 godina kada je upoznao mladu udovicu, seljanku Efrosinju Badikinu. U naručju je imala jednogodišnje dete, a Prišvinu je u početku jednostavno bilo žao Frosje. Sažaljenje je dovelo je do braka. Pisac je iskreno verovao da snagom svoje ljubavi može pretvoriti neobrazovanu i grubu Efrosinju u pravu lepu ženu. Ali njih dvoje su se previše razlikovali. Devojčica rezignirane tužne seljanke vrlo brzo se pretvorila u svadljivu suprugu, piše Stil.kurir.rs

U braku su rođena tri sina. Prvorođenče je umrlo u detinjstvu. Drugi i treći sin postali su književnici.

Prišvin je patio pored nevoljene žene i da bi se pobegao od svojih duševnih muka, mnogo je putovao, bavio se lovom i pisanjem, „pokušavajući da sakrije tugu u ovim radostima“.

„Naš brak je bio potpuno besplatan i pomislio sam da ću, ako odluči da se uda za drugoga, rado da je ustupim bez borbe.. ali nismo stigli do toga da me ostavi..."

U unutrašnjim mukama život je prošao. I sve to vreme pisac je čekao neko čudo, divno izbavljenje od svojih duševnih rana i mučnu želju za srećom.

1940. godine Prišvin je imao 67 godina. Živeo je odvojeno u moskovskom stanu, dok je kuću prepoustio supruzi. Poznati i priznati pisac dugo je razmišljao o objavljivanju svojih dnevnika, ali ipak mu je nedostajalo snage, vremena i strpljenja da prelista brojne arhive. Tako se u njegovoj kući pojavljuje žena, kandidat za mesto sekretara. Valeria Dmitrievna Liorko (Lebedeva) do 40. godine preživela je pogubljenje oca i voljene osobe, neuspešan brak, hapšenje i nekoliko godina izgnanstva.

Dvoje ljudi su shvatili da, uprkos starosnoj razlici od 27 godina, ne mogu da žive jedno bez drugog.

Razgovarali su satima i nisu mogli da prestanu da razgovaraju do kasno u noć.

Moskovski stan pisac prepušta supruzi i tek tada ona pristaje na razvod.

Prvi put u životu Prišvin je srećan, zaboravio je na putovanja i lutanja - pojavila se dugo očekivana voljena žena koja ga je razumela i prihvatila takvog kakav jeste. Svake godine na dan njihovog susreta, on će uneti zapis u svoj dnevnik, zahvaljujući sudbini na takvom poklonu.

Evo šta je napisao 1953. godine: „Dan našeg susreta sa L. Ostalo nam je 13 godina naše sreće“. Preminuo je 16. januara 1954. pre nego što je uspeo da unese poslednji unos. Valeria Dmitrievna nadživela je supružnika za četvrt veka. Pisala je memoare o svom slavnom suprugu i do 1979. godine, godine svoje smrti, bila je direktor Muzeja Mihaila Mihajloviča.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs