Neverovatno

TAJNI TESTAMENT RUSKOG PISCA BULGAKOVA: Njegovoj supruzi je trebalo 30 godina da ispuni piščevu poslednju želju!

10. marta 1940. u 16:39 Elena Sergejevna Bulgakova je unela poslednji zapis u svoj dnevnik: „Miša je mrtav“ ...

Zanimljivosti
Autor:
TAJNI TESTAMENT RUSKOG PISCA BULGAKOVA: Njegovoj supruzi je trebalo 30 godina da ispuni piščevu poslednju želju!
Foto: Wikipedia

Glavni roman Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“ prekriven je mistikom i tajnama. Pisac je spalio prvu verziju, drugu je pisao do poslednjih dana svog života, uprkos bolesti. Ali tu se priča nije završila ...

Saznavši dijagnozu, lekari su njenom suprugu predvideli samo nekoliko dana života, a Bulgakov je živeo šest meseci. Sve to vreme, dok ga napokon snaga nije napustila, radio je na romanu. Na fascikli u kojoj se nalazio rukopis napravio je natpis: "Završi pre nego što umreš!" Zaslepljen, u delirijumu zbog groznice, sa temperaturom od 42 stepena, nastavio je da diktira svojoj ženi ispravke teksta.

Pre smrti, stavio joj je u ruke rukopis sa rečima: „Verujem ... Da znam ...“

Roman je svetlost ugledao tek krajem 1960-ih. U ogoljenom obliku, ali ipak ... Jedne večeri, kada je Bulgakov, uprkos bolesti, i dalje mogao da govori, rekao je Eleni da želi da sastavi testament i da sadrži sledeće redove: ona osoba koja prva dođe na njegov grob, nakon objavljivanja romana "Majstor i Margarita", ako dođe na dan kada je Bulgakov spalio prvu verziju rukopisa romana i ako položi cveće na grob, - ta osoba će primiti određeni procenat honorara od autorskih prava knjige...

Bila je to još jedna šala Bulgakova. Ali Elena Sergejevna je obećala mužu da će ispuniti njegovu volju.

10. marta 1940. godine umro je Mihail Bulgakov. I skoro trideset godina kasnije, u proleće1969. godine, izašla je njegova knjiga. Jedan čovek došao je na groblje, tražeći grob Bulgakova. Bio je sam. Nije znao tačno gde je pisac počivao. Setio sam se samo da je ovaj čovek sahranjen u voćnjaku trešanja nedaleko od groba Antona Pavloviča Čehova, među grobovima najstarijih umetnika, mladić je pronašao ono što je tražio.

Kasnije je saznao da je kamen na piščevom grobu (kamen na kome piše Golgota), prethodno bio na grobu Gogolja, pisca kojeg je pokojnik obožavao. Mladić je prebrojao da je od vrata starog groblja do groba autora Majstora i Margarite samo sedamdeset koraka.

Tog je prolećnog dana mladić je tražio grob Mihaila Bulgakova. Pronašao ga je i uznemirila ga je jedna stvar: na grobu nije bilo ni jednog cveta.

Mladić se vratio na kapiju, a zatim u cvećaru. Doneo je cveće, spustio ga na grob, malo stajao i spremao se da krene, kad je odjednom začuo tihi glas:

"Mladiću, sačekaj".

Osvrnuo se oko sebe i ugledao stariju damu. Ustala je sa klupe, koja je stajala malo dalje uz stazu, i pošla mu u susret:

"Izvinite, kako se zovete? Stvarno su mi potrebne vaša kućna adresa i telefonski broj ".

"Zašto?", začudio se mladić.

"Sada neću ništa da objašnjavam. Verujte mi, stvarno mi je potrebna vaša kućna adresa. Ništa vam ne preti , nikava prevara, obećavam," odgovorila je dama.

Mladić se predstavio: „Vladimir Nevelski, novinar iz Lenjingrada."

Gospođa je zapisala prezime, ime, adresu, broj telefona i, zahvalivši mu, otišla do izlaza. A mladić je stajao i pitao se: šta sve ovo znači?

Vratio se u Lenjingrad. Ubrzo je zaboravio na sastanak sa staricom. Ali dve nedelje kasnije, na kućnu adresu iz Moskve je stigla pošta. Nevelski je došao u poštu i preuzeo novac. Bio je užasno iznenađen iznosom - to je bio ogroman novac.

"Od koga je ovaj novac," zapitao se mladić.

Dan ili dva kasnije, u lenjingradskom stanu zazvonio je telefon:

„Elena Sergejevna Bulgakova razgovara s vama ... Da li ste dobili novac?," pitala je Elena Sergejevna.

"Da",

"Ja sam ti poslala taj novac. To je bila poslednja volja Mihaila Bulgakova. Imao je sjajan smisao za humor. Čak i kad se razboleo, voleo je da smišlja razne šale." Zatim je Elena Sergejevna rekla je Nevelskom o neobičnoj volji Bulgakova ...

Dakle, nakon 29 godina Elena Sergejevna ispunila je poslednju volju svog supruga. Učitelj i njegova Margarita. Ovim novcem novina je kupio čamac i nazvao ga "Mihail Bulgakov" ...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs