LJUBAVNI SAVETI

7 TOKSIČNIH STVARI U VEZI, KOJE SE ČINE NORMALNIM: Dobro obratite pažnju na OVO!

Pre svega, da napravimo razliku: ovde nije reč o toksičnim vezama za koje odmah znamo da nisu ono što želimo od ljubavi koliko god se upecali u njih ili ih ne prepoznali na prvu loptu.Ovde je reč o vezama koje su u neku ruku zdrave i, hajde da kažemo, normalne, ali koje u sebi zapravo kriju brojne toksične momente koje smo naučili pogodite gde - u romantičnim filmovima i knjigama.

Ljubav i zavođenje
Autor:
7 TOKSIČNIH STVARI U VEZI, KOJE SE ČINE NORMALNIM: Dobro obratite pažnju na OVO!
Foto: Shutterstock

Da, verovali vi u to ili ne, koncepti koji propagiraju da je ljubav samo ona koja traje do kraja života, koja ide na sve ili ništa, koja ispunjava i dopunjava deluju sasvim prihvatljivo, jer možda ne znamo za drugačije, ali u osnovi mogu ozbiljno da zatruju naše odnose.

Partner ne treba da popravi nas ili naše emotivne situacije

Partneri treba da se podržavaju i to je jako važno, ali postoji razlika između "podrške" i "obaveze". I vaš partner i vi treba da želite da pomognete jedno drugom, ali to ne treba da se očekuje, podrazumeva, da obavezuje, zbog čega nastaje blago rečeno haos ukoliko taj momenat izostane. Još jedna važna stvar kada je ova tema u pitanju jeste to da oboje treba da *pitate* ono drugo kada vam je potrebna pomoć ili podrška - setimo se da je iskrena i otvorena komunikacija, bez pretpostavljanja ili podrazumevanja, zaista osnova zdrave veze.

Insistiranje da veza bude fer, a partneri jednaki

Ako život nije fer, kao što znamo da nije, zašto bismo očekivali da veze treba da budu fer? Davno je prošlo vreme verovanja u "svakome prema zasluzi", a da je to ikada i bilo tačno, svet bi danas definitivno izgledao mnogo drugačije. Zato, nemojte gledati da li je u vašoj vezi išta jednako podeljeno jer - ne mora da bude! Sve je stvar dogovora između vas dvoje i nemojte se u tom smislu takmičiti ko je uradio ili pružio više. Razgovarajte i postavite svoja, podložna izmenama, pravila.

Partner kao naša druga polovina

Nama ženama ovo verovatno najteže pada - jednostavno, kao da ne možemo da shvatimo koncept ljubavi prema sebi, ispunjenosti i zadovoljstva svojim životom, nego moramo da imamo partnera koji nas dopunjuje i koji nas uverava da smo vredni takvi kakvi jesmo. Možda u ovom trenutku ovo ne možete da razumete i primenite, ali zaista je jako važno biti celovit, sam sa sobom, dok partner tu dolazi kao ekstra dodatak vašem već sjajnom i ispunjenom životu.

"Ti uvek..." i "Ti nikad..."

Rečenice koje počinju ovako u startu su toksične. I ne samo to - nisu istinite, objektivne i realne. Kada generalizujemo koristeći reči "uvek" i "nikad" mi zapravo iskazujemo i izražavamo svoja očekivanja koja nemaju nikakve veze sa vašim partnerom. Setimo se - pitati, ne pretpostavljati. Umesto da u naletu besa osujete ovakvu paljbu, bolje je primiriti se i govoriti o konkretnoj situaciji i načinu na koji vas je ona omela ili povredila.

Intenzivni sukobi znače strast

U redu, hajde da priznamo da se pomalo ložimo na one scene iz filmova u kojima se glavni par svađa tako da sve oko njih puca, a zatim sukob odjednom postaje pun emotivnog i seksualnog naboja te se pretvara u najbolji seks ikad. Ipak, to može da ostane na nivou maštarije, ali u stvarnom i realnom životu to je znak nestabilne veze u kojoj lako možete da pregorite. Sačuvajte strast za spavaću sobu. Kada vam nešto smeta, nemojte posezati za vikom i galamom već porazgovarajte smireno kao odrasli ljudi. Toliko valjda možemo?

Davanje "hintova"

Nije stvar u tome da muškarci ne shvataju nagoveštaje, već je stvar u tome da mi ponovo nešto očekujemo i podrazumevamo umesto da to otvoreno zatražimo. Ipak, tačno je da muškarci često nemaju skrivene namere, njihove reči nemaju skriveno značenje i shvataju sve onako kako im je rečeno. Onda, zašto ne biste tako bukvalno, precizno i direktno rekli da želite da vam partner daje više komplimenata ili da želite da probate nešto novo u krevetu ili da želite da napravite naredni korak u svojoju vezi? Ako ne možete tako da komunicirate, šta da vam kažemo, vašoj komunikaciji je potrebno poboljšanje.

Srodne duše - mit ili istina?

Ideja o srodnoj duši je tako lepa, da je teško ne ponašati se po tom obrascu. Međutim, problem sa ovim romantičnim uverenjima je taj što nam se lako može desiti da tragamo za nečim što ne postoji, da gubimo vreme pokušavajući da nađemo svog "princa na belom konju" dok pored sebe imamo savršenu osobu, da vrednujemo partnera prema kriterijumima koji postoje u bajkama i na sve te načine propuštamo ljubav onakvu kakva jeste i kakva treba da bude - stvarna. Iako prva verujem u sudbinu, odnosno u to da slučajnosti ne postoje, i ja i mi svi na ljubav treba da gledamo kao na izbor jer ona to i jeste. Čak i da vas sudbina spoji - vi ste ti koji birate da joj se prepustite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs