Prelepo

TAJNA NAJPOZNATIJEG ĐOLETOVOG ALBUMA: Skrivena poruka SAMO ZA NJU!

Kada pomislimo da smo isplakali sve suze na najdražu strofu, slomiće nas neka druga...

Ljubav i zavođenje
Autor:
TAJNA NAJPOZNATIJEG ĐOLETOVOG ALBUMA: Skrivena poruka SAMO ZA NJU!
Foto: ATA Images

Kako sažeti njegov opus, a pritom ne ispustiti neki muzički dragulj? Teško, zato to nećemo ni pokušavati. Muzičku ostavštinu Đorđa Balaševića mogli bismo da analiziramo pesmu po pesmu, reč po reč i još uvek ne bismo potpuno zašli u dubinu njegovog izričaja.

I upravo je u tome lepota muzike koju nam je ostavio. Koliko god je slušali, ona će uvek pronaći način da nas iznenadi. Kada pomislimo da smo isplakali sve suze na najdražu strofu, slomiće nas neka druga...

Među 12 studijskih albuma novosadskog kantautora snimljenih tokom samostalne karijere svako ima onaj svoj, album kojem se uvek vrati i kad je najteže i najlepše u životu.

Za mnoge je to album "Dnevnik starog momka" iz 2001. godine. Balašević je ispričao stotine priča, a mnogo se toga pričalo i o njemu, kako to obično biva kada su u pitanju najveći i najbolji o kojima svi žele da znaju sve.

Tako jedna od tih urbanih i nikad potvrđenih kuloarskih legendi kaže da je album nastao tokom njegove bračne krize.

Spominjao se tada i razvod, a nitko nije mogao da veruje da će njegovoj ljubavi sa suprugom Oliverom možda doći kraj.

Sve što je imao da kaže o toj temi rekao je upravo albumom "Dnevnik starog momka". Svaka od dvanaest pesama na njemu nosi jedno žensko ime:

Otilia Ljerka Ankica

Jaroslava Eleonora

Nevena Anita Julia Branislava Ognjena Ljudmila Anđela

Međutim, srce tog albuma bila je samo ona. Početnim slovima svakog imena, suptilno i mudro svima je još jednom rekao ko je zauvek njegov život i njegova najveća inspiracija:

Olja je najbolja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs