Merilin Monro i Džo Dimađio

Uništio brak bolesnom ljubomorom, do smrti se kajao što ju je izgubio: Do poslednjeg daha voleo je samo nju!

Nakon braka s njim, fatalna plavuša udavala se još jednom i imala brojne afere, ali Džo je i dalje nudio ruku pomirenja i nadao joj se

Ljubav i zavođenje
Autor:
Uništio brak bolesnom ljubomorom, do smrti se kajao što ju je izgubio: Do poslednjeg daha voleo je samo nju!
Foto: Profimedia

Merilin Monro i Džo Dimađio i danas se ističu kao primer ostvarenog američkog sna. Holivudska glumica i jedan od najboljih igrača bejzbola u istoriji tog sporta imali su vrlo skromne početke, ali zahvaljujući talentu, ostvarili su veliku slavu i uspeh. O njihovom braku sklopljenom 14. januara 1954. godine i dalje se raspravlja.

Da li je to bila istinska ljubav za ceo život ili opsesija?

Džo Dimađio je u prvoj polovini 20. veka oborio brojne rekorde igrajući za čuvene Jenkije, a mediji su ga tretirali kao sportsko božanstvo. Kad je u decembru 1951. godine objavio da odlazi u penziju, obožavaoci bejzbola bili su neutešni.

On je odlučio da sebi ispuni veliku želju i upozna mladu glumicu u usponu Merilin Monro, o kojoj nije mogao da prestane da razmišlja.

Merilin je bila uspešni fotomodel, imala je manje uloge u filmovima i pokušavala da se probije u glumačkom svetu. Kad joj je poznanik rekao da Džo želi da je upozna, bila je vrlo skeptična. Ali, na kraju je pristala na susret.

"Očekivala sam upadljivog sportistu iz Njujorka, a umesto toga upoznala rezervisanog tipa koji mi se nije nabacivao na prvom sastanku", napisala je glumica u svojoj autobiografiji "Moja priča".

"Ponašao se prema meni kao da sam nešto posebno", dodala je.

On je bio 36 godina stariji od nje,njihova veza je izazvala neviđen skandal:Fatalna ljubav Une i Čarlija Čaplina! (FOTO)

Merilin Monro, Džo Dimađio
foto: Profimedia

Džo je odlučio da joj se udvara poput pravog džentlmena, iako je hemija između njih od početka bila eksplozivna.

"Kad smo se našli u spavaćoj sobi, bilo je to poput borbe bogova – iznad nas su se nadvili oblaci grmljavine i sevale munje", priznao je sportista u knjizi "Dinner With DiMaggio: Memmories of an American Hero" autora Roka Pozitana.

Započeli su vezu na daljinu jer su živeli na različitim stranama Sedinjenih Američkih Država – ona u Kaliforniji, a on u Njujorku. Vrlo brzo su počeli da razgovaraju i o braku jer su shvatili da ne žele predugo da budu udaljeni jedno od drugog. Uz to su oboje želeli da se skrase.

Na veliko iznenađenje medija, spojili su lepo s korisnim i sudbonosno Da izgovorili u gradskoj opštini u San Francisku 14. januara 1954. godine na putu prema Japanu, gde je Džo imao nekih poslovnih obaveza. Crkveno venčanje nije dolazilo u obzir jer su oboje već imali jedan brak iza sebe – on s glumicom Doroti Arnold, s kojom je imao sina Džozefa, a ona sa komšijom iz detinjstva Džejmsom Dafertijem.

Brak između Merilin i Džoa od samih početaka je bio vrlo izazovan. Tokom medenog meseca u Japanu, Merilin je zamoljena da otputuje i nastupi u Koreji za američke vojnike koji su tamo bili stacionirani. To je i učinila.

Kako je rasla popularnost glumice i njen status seks-simbola, tako je i Džo počeo da pokazuje sve veće znakove ljubomore. Podstaknut pićem, počeo je da se upliće i u odluke o filmovima u kojima će njegova supruga glumiti.

Kap koja je prelila čašu bilo je snimanje danas legendarne scene u filmu "Sedam godina vernosti" na raskršću avenije Leksington i 52. ulice u Njujorku.

Pisao joj je najlepša pisma i bio spreman da učini sve, osim da ostavi ženu i decu: Najveća ljubav Albera Kamija!(FOTO)

Merilin Monro
foto: EPA / Eugene Garcia

Studio 20th Century Fox dojavio je medijima da 15. septembra 1954. godine dođu na pomenutu lokaciju kako bi uživo videli podizanje Merilinine haljine na rešetki podzemne železnice i razotkrivanje njenih nogu i butina. Iako je scena ušla u anale američke kinematografije i otvorila glumici brojna vrata, Džo je bio besan.

Par se posvađao te večeri, a nekoliko nedelja kasnije Merilin je zatražila razvod jer je Džo bio „mentalno okrutan“.

Izvinio se za svoju okrutnost, krenuo na lečenje od alkoholizma i počeo da odlazi kod psihijatra. Ali, par se svejedno razveo.

Nakon Merilininog trećeg braka s Arturom Milerom, ali i navodne afere s predsednikom Kenedijem, Dimađio ju je ponovo pitao da se uda za njega.

Naše žene imaju jednu iluziju, zbog koje nikad neće naći muža. Evo o čemu se radi: Tvrdi psiholog!

Merilin Monro, Džo Dimađio
foto: Profimedia

Vratio se u njen život kako bi joj ponudio trunku stabilnosti. Želeo je da je odmakne od „lošeg društva“ i još gorih navika. Merilin je, naime, patila od depresije, bila na psihijatrijskom lečenju i uzimala droge, koje su je na kraju koštale i života.

Predozirala se barbituratima i pronađena je u krevetu bez svesti 5. avgusta 1962. godine. Upravo je Džo bio taj koji je organizovao njenu sahranu, ali i dostavu šest ruža na njen grob tri puta nedeljno u razdoblju od čak 20 godina.

Nikada se više nije oženio, a njegovi prijatelji kažu i da je do kraja života voleo samo Merilin Monro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs