Ispovest prijatelja

VELIKA TAJNA iza pesme NE LOMITE MI BAGRENJE: Pozvao me i rekao: "Napisao sam POSEBNU PESMU!"(VIDEO)

Da li znate kome je posvećena ova divna pesma Đorđa Balaševića?

Lifestyle
12:36h Autor:
VELIKA TAJNA iza pesme NE LOMITE MI BAGRENJE: Pozvao me i rekao: "Napisao sam POSEBNU PESMU!"(VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/ ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Gostujući u emisiji "Pesnik panonskog srca" na RTS, posvećena Đorđu Balaševiću, Vuk Žugić, dugogodišnji direktor Kulturnog programa "Sava centra", ispričao je kako je nastala pesma "Ne lomite mi bagrenje".

"Đorđe Balašević je po običaju bio u "Sava centru", dogovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno. Sektor za kulturu se nalazi nad velikom dvoranom, povezan je kabinet iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte. I tada je bila glavna vest da dolazi voz naših građana sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega onog što se njima i u njihovim životima dešavalo. I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani "Sava centra". Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao: "Hajde da vidimo, da to posmatramo", pošto zna da postoji ta kabina.

Za stolom bili tadadašnjeg rukovodstva države, a u punoj sali građni naši Srbi sa Kosova. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali stvarno strašne životne priče. Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi:

"Napisao sam jednu posebnu pesmu".

Ta pesma je bila "Ne lomite mi bagrenje". Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi ...." rekao je Vuk Žugić.

Ne lomite mi bagrenje

Verujem, cenjeni sude Da dobro poznaješ ljude Vi barem imate posla Jer ćud je ćud a sud je sud

Verujem, cenjena glavo Da si i učio pravo Da svakom sudiš pošteno Jer čast je čast a vlast je vlast

I sve po zakonu, za to sam prvi Ne bi bilo ove krvi Da je bilo sve po zakonu

Vlast je vlasti ja to poštujem Tu su paragrafi pa zagrabi Nek isto je i đavolu i đakonu Pa nek se zna!

Nek' su mi gazili njivom Mojom se sladili šljivom Uvek je lopova bilo Jer ćuk je ćuk i vuk je vuk

Nikada zlotvora dosta Suša mi uništi bostan I led se prospe pred žetvu Al' led je led a red je red!

I prekardašilo

Im'o sam bagremovu šumu Tamo dole prema drumu Pa sam čekao

Red je red!

Polako komšije! Ne može samo da se uđe Da se ruši tuđe Lepo sam im rekao

Ne lomite mi bagrenje Bez njih će me vetrov oduvati...

Pustite ih, moraju mi čuvati jednu tajnu zlatnu kao dukati: ne lomite mi bagrenje, pod njima sam je ljubio, bosonogu i odbeglu od sna. Ljudi smo, cenjeni sude, pa neka bude šta bude, žao mi marama crnih, al' plač je plač a mač je mač. Ne pitaj šta bi sad bilo kad bi se ponovo zbilo, ne pitaj da li se kajem, jer jed je jed a red je red! I sve po zakonu, tu su paragrafi pa zagrabi pošteno i za veru i za neveru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs