Divno

Kraljevske romanse: 5 ljubavnih priča o prvim susretima prinčeva i princeza!

Priče o ljubavi na dvoru uvek nas fasciniraju

Ljubav i zavođenje
Autor:
Kraljevske romanse: 5 ljubavnih priča o prvim susretima prinčeva i princeza!
Foto: Profimedia

Kraljevske porodice uvek su bile interesantne ljudima. Način na koji žive, kako biraju svoje partnere, da li je reč o ljubavi ili interesu. Brojni su upitnici na koje nekada imamo odgovore, ali uglavnom ostanu dobro uklesane u zidove stoletnih dvoraca.

U ovom trenutku istina je da kraljevske ljubavne priče često nisu bajke:

Princza Margaret i lord Snovdon imali su sporni brak koji je završio prvim razvodom porodice Vindsor.

Brak između princeze Dajane i princa Čarlsa bio je trnovit, pun prevara i intriga, dok su današnji vojvoda i vojvotkinja od Saseksa srećniji nego ikad, ali daleko od kraljevstva.

Ipak, i dalje postoji krajnja fascinacija kako su se, zapravo, kraljevski parovi prvi put upoznali i zaljubili. Kako nekog uhvatiti – i zadržati – kao stvarno očarati princa i princezu?

U nastavku je priča o tome kako je započelo udvaranje pet kraljevskih parova, od kraljice Elizabete i princa Filipa do princa Harija i Megan Markl.

U julu 1939. godine 13-godišnja princeza Elizabeta pratila je roditelje u posetu Dortmundu, Britanskom Univerzitetu za mornaricu.

Tamo je upoznala 18-godišnjeg Filipa Mountbatena, kadeta koji je imao zadatak da zabavi princezu i njenu sestru Margaret, tokom vikenda. Igrali su igre na teniskim terenima u kampusu i večerali na kraljevskoj jahti.

Kraljica je istog trenutka bila zatečena, a od tog dana nijednog drugog prosca uopšte nije shvatila ozbiljno. (Filipov stric Luis Mountbaten opisao je sudbonosni sastanak princu Čarlsu godinama kasnije u pismu: “Mumija nikada nije ozbiljno pomislila ni na koga drugog nakon susreta u Dartmuntu”, napisao je svom bratiću.)

Nakon osam godina i rata venčali su se u Vestminsterskoj opatiji. Ovog novembra proslaviće 73. godišnjicu braka.

Princeza Margaret upoznala je Antonija Armstrong-Džonsa, lorda Snovdona, na večernjoj zabavi 1958. godine.(Nema sumnje da su se znali pre te večeri jer je fotograf Armstrong-Džons počeo fotografisati kraljevsku porodicu 1957. godine, a Margaret je već tada bila svetski poznata ličnost.)

Mesecima kasnije, Margaret je sedila za portretom sa samim Armstrong-Džonsa.

U biografiji iz 2008. godine, Snovdon, to opisuje ovako: „Toni je preuzeo kontrolu na svoj uobičajeni način. Uz najveću uljudnost, naterao ju je da presvuče svoju odeću, nakit i pozira u svom prirodnom izdanju, istovremeno čavrljajući s njegovom mešavinom šala, tračeva o zajedničkim prijateljima i priča o pozorišnim svetlima koje je fotografisao.

Margaret, se navikla na njegovo netipično ponašanje, jer do tada nikada nije upoznala nikoga poput njega. “Ubrzo je započela ljubavna veza, a do 1960. najavili su veridbu“.

Princ Čarls je 16-godišnju damu Dajanu prvi put video 1977. godine na porodičnom imanju Spenser. Prisjetio se “kakva je zabava bila” u njihovom intervjuu za javnost s novinarima godinama kasnije.

Iako, nakon njihovog prvog sastanka, on zapravo nije bio tamo da nju upozna. Umesto toga, bio je zauzet proganjajem njene sestre Sare.

Na kraju bi prekinuli – navodno zato što je Sara novinarima govorila o njihovoj vezi – ali Dajana je ostala u njegovom krugu. Godine 1980. njihova je veza počela da cveta: Otišli su na vikend na selo s prijateljima, gde ga je gledala kako igra polo, zatim na jedrenje, pa čak su dobili i retku pozivnicu na kraljičino imanje Škotske planine Balmoral. Nakon veridbe 1981. godine, Sara Spenser rekla je medijima: „Ja sam ih upoznala. Ja sam Kupidon”

Iako su se princ Vilijam i Kejt Midlton godinama pre susreta kretali u istim društvenim krugovima, njihova ljubavna priča zaista je i istinski započela na univerzitetu u Škotskoj. Tokom brucošijade živeli su u istom studentskom domu i studirali su istoriju umetnosti. Jedno vreme bili su dobri prijatelji.

Nakon što je primetila da je princ dobio neželjenu pažnju koleginice, prišla je i zagrlila ga. “Oh, izvini, ali imam devojku”, lagao je svojoj progoniteljki, pre nego što se zahvalio Kejt na pomoći. Stvari su se počele zahuktavati 2002. godine, kada je Kejt slavno ušetala u dobrotvornu modnu reviju u prozirnoj haljini. “Kejt je vrela”, kaže se da je Vilijam šapnuo prijatelju. Međutim, u to vreme Kejt je još uvek bila u vezi s nekim drugim. Na drugoj godini živeli su u istoj kući van kampusa i tu su se njih dvoje zaista zaljubili. Ostali su zajedno tokom godina studija na univerzitetu, i uprkos kratkom raskidu 2007., verili su se 2010. godine.

Princ Hari i Megan Markl

U julu 2016. godine princ Hari i Megan Markl otišli su na prvi sastanak u gradsku kuću u Londonu. Ko ih je upoznao, još je uvek predmet rasprave – neke glasine sugerišu da je to direktorka odnosa s javnošću Ralf Lorena, dok drugi ukazuju na dizajnera Mišu Nonoa. Ma gde god to bilo, bilo je na mestu: “Bio sam prijatno iznenađen kad sam ušao u tu sobu i video je”, priznao je kasnije Hari za BBC. Nekoliko sedmica kasnije odleteli su do Bocvane, kako bi se mogli upoznati daleko od znatiželjnih očiju. “Bilo je apsolutno fantastično”, rekao je Hari. Tamo su se zaljubili – i kada su došli u novembru 2017. godine, njihova veridba je postala javna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs