Princeza Margareta

Buran ljubavni život buntovnice koja se okrenula protiv princeze Dajane: Ne želim spomenik te žene pod svojim prozorom!

Ni 18 godina nakon njene smrti, buran život princeze Margarete ne prestaje da intrigira javnost. Još u ranoj mladosti počela je da pokazuje koliko se razlikuje od svoje starije sestre, britanske kraljice Elizabete II.

Vip priča
Autor:
Buran ljubavni život buntovnice koja se okrenula protiv princeze Dajane: Ne želim spomenik te žene pod svojim prozorom!
Princeza Dajana i princeza Margareta, Foto: Profimedia

I dok je Elizabeta, s obzirom poziciju prve nasljednice trona, oduvek bila oličenje ozbiljnosti, Margareta je preuzela ulogu neposlušne mlađe sestre koja će svojim potezima monarhiju dovoditi to ludila.

U trenutku kad je Elizabeta postala kraljica, lepa Margareta bila je rado viđena gošća brojnih zabava i prava zvezda, uvek s čašom i cigaretom u ruci ali i vojskom udvarača koji su je saletali sa svih strana.

Vanbračna deca, golotinja i seks: 9 najvećih skandala novijeg doba koje bi kraljevska porodica najradije da zaboravi! (FOTO)

foto: Profimedia

Međutim, nije se zaljubila u nijednog od njih. Margaretino srce prvi je osvojio 15 godina stariji konjušar njenog oca. Piter Taunsend, časnik Kraljevskog ratnog vayduhoplovstva, počeo je da radi na dvoru kralja Džordža VI. 1944. godine.

U to vreme već je bio oženjen za Rouzmari Paul s kojom je dobio dva sina. Postoji mnogo teorija o tome kada su se Piter i Margareta zaljubili, ali jedno je sigurno - zbog nje se razveo 1952. godine.

Kako je Megan Markl popravila odnos princa Harija i princa Čarlsa: Kraljevska porodica nikad nije bila ovako prisna! (FOTO)

foto: Profimedia

Nedugo nakon toga zaprosio ju je. Margaret je pristala na njegovu prosidbu i o svemu obavestila svoju sestru jer je prema zakonu bila potrebna njena dozvola za brak, ali situacija se tada zakomplikovala.

Elizabeta je pod svaku cenu želela da usreći svoju sestru, ali Engleska crkva nije dopuštala brak razvedenim osobama. Podršku braku nije dala ni engleska vlada, a kraljičin lični savetnik tražio je da Taunsenda pošalje na vojni radni zadatak u inostranstvo. Elizabeta je to odbila.

Spisak reči koje kraljevska porodica ne sme da koristi: I to postoji!

foto: Profimedia

U sve se umešao i britanski parlament koji je odlučio da prizna brak samo pod uslovom da se Margareta odrekne svoje titule i prava na presto.Tada je započelo dvogodišnje razdoblje tokom kojeg su mediji stalno nagađali o tome da li će princeza pristati na uslove i udati se za svog odabranika ili će odustati od braka. Javnost je uglavnom podržavala Margaretu i podržavali su njenu želju da se uda za Pitera, ali Engleska crkva bila je neumoljiva.

Elizabeta i premijer Entoni Iden 28. oktobra 1955. godine napravili su finalni plan prema kojem će se Margareta i Piter venčati, ali će princeza i njena deca ostati bez prava na presto. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Margareta je javnosti objavila da odustaje od braka.

Odlučila sam da se neću udati za Petera Taunsenda. Svesna sam da postoji mogućnost civilnog braka ako se odreknem svojih prava na presto, ali uzimajući u obzir učenja Crkve prema kojima je hrišćanski brak neraskidiv i moje dužnosti prema Komonveltu, donela sam ovakvu odluku. Odlučila sam to sama, osnažena neiscrpnom podrškom i odanošću kapetana Taunsenda, poručila je princeza i šokirala mnoge. Ovakvu odluku navodno je donela pod uticajem nadbiskupa Fišera koji se zbog toga našao na meti kritika.

Kraljevska porodica koja zna samo za skandale: Vanbračna ćerka, namešteni brak i bahaćenje državnim parama! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon raskida veze s Taunsendom, Margaret je opet postala mamac za udvarače. Na jednoj večeri 1958. godine upoznala je fotografa Entonija Armstronga-Džounsa koji joj je već u novembru 1959. godine postao njen verenik. Njegovu prosidbu prihvatila je dan nakon što je saznala da se Taunsend verio sa mladom Belgijankom koja je neverovatno ličila na Margaretu.

Za Entonija se udala 6. juna 1960. godine ispred 2000 gostiju, na prvoj ceremoniji kraljevskog venčanja koja se prenosila na televiziji.

Par je dobio dvoje dece, sina Dejvida i ćerku Saru, ali ishitren brak na kraju se pokazao kao loša ideja jer ni Margaret ni Entoni nisu bili srećni. Oboje su se upuštali u vanbračne afere.

Jedna stvar bez koje kraljevska porodica nigde ne ide: Morbidno pravilo uvela kraljica Elizabeta!

foto: Profimedia

Margaret je prvu započela 1966. godine i to s krsnim kumom svoje ćerke, Entonijem Bartonom. Usledila je kratka afera s Robinom Daglasom Homeom, nećakom bivšeg britanskoj premijera. Iako je princeza tvrdila da ih povezuje samo prijateljstvo, njena pisma Robinu koja su dospela u javnost pokazala su da se radilo o aferi.

U ranim sedamdesetima njihov brak postojao je samo na papiru. Margareta je 1973. godine upoznala 17 godina mlađeg Rodija Levelina s kojim je započela svoju najdužu aferu koja je trajala punih 10 godina. Mediji su je razotkrili 1976. kada su se paparaci dočepali fotografija Margarete i Rodija na tajnom odmoru.

Princeza je tada bila prisiljena javno priznati da je njen brak gotov. Od supruga se zvanično razvela u julu1978. godine i nastavila vezu s Rodijem. Njihov ljubavni odnos je prekinut je 1981. godine, a Rodi se ubrzo oženio za svoju prijateljicu Tatianu Soskin.

foto: Profimedia

Iste godine održalo se venčanje nove zvezde britanske kraljevske porodice. Dajana Spenser udala se za princa Čarlsa 29. jula na ceremoniji koja je po gledanosti premašila venčanje princeze Margarete.

Dajana i Margareta u početku su bile vrlo bliske iako su postojale glasine da je Margareta ljubomorna na Dajaninu popularnost među ljudima.S obzirom na to da je i sama bila buntovnica u kraljevskoj porodici, ne čudi da se sprijateljila s Dajanom. Njihovom odnosu navodno je presudio legendarni intervju u kojem je Dajana 1995. godine javno progovorila o Čarlsovoj aferi s Kamilom Parker Bouls. Za Margaret je to bila izdaja kraljevske porodice. Nakon intervjua više nije razgovarala s Dajanom, a isto je naredila svojoj deci.

foto: Profimedia

Kada je princeza Dajana umrla, Margaret je tugu javnosti prozvala histerijom, a nije se slagala ni s tim da se zastave u zemlji spuste na pola koplja u njenu čast. Protivila se i postavljanu Dajanine statue u dvorištu Kensingtonske palate. Ne želim spomenik te žene pod svojim prozorom, izjavila je neposlušna princeza, buntovna prethodnica neprežaljene Dajane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs