Pokrenuo lavinu

Skrivenu poruku Prljavog plesa je retko ko shvatio: Mnogo više od romantičnog filma! (FOTO, VIDEO)

Mnogi se iznenade kada saznaju šta je u pitanju
Zanimljivosti
21:42h Autor:
Skrivenu poruku Prljavog plesa je retko ko shvatio: Mnogo više od romantičnog filma! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

"Prljavi ples" ljudi uglavnom doživljavaju kao sladunjavi romantični film bez dubljeg značenja. Upravo zato mnogi će se iznenaditi kada shvate da u sebi nosi važnu poruku zbog koje lako može da se svrsta u kategoriju feminističkog filma. S tim se slaže i scenaristkinja filma Elenor Bergštajn koja je danas ponosna na činjenicu da je ključni pokretač radnje "Prljavog plesa" – ilegalni pobačaj.

Preživela sam abortus moje majke: Nije ni znala da sam živa! (FOTO, VIDEO)

Radnja filma smeštena je u 1963. godinu. Porodica Hausman odlazi na odmor u jedno letovalište. Frensis Bejbi Hausman (Dženifer Grej) se tamo upoznaje s plesačicama i plesačima zaduženima za animiranje gostiju. Kada plesačica Peni (Sintija Rods) zbog neočekivane trudnoće odluči da ode na pobačaj kako ne bi izgubila posao, Bejbi je zamenjuje i s njenim partnerom Džonijem (Patrik Svejzi) uči koreografiju koju moraju da izvedu na jednom nastupu. Peni na kraju završava u rukama nestručnog muškarca koji izvodi pobačaj u nehigijenskim uslovima zbog čega njen život dolazi u opasnost, ali spašava je doktor Hausman (Džeri Orbah).

Okosnica naoko bezazlenog romantičnog filma zapravo je iskrena priča stvarnosti ilegalnih pobačaja, a odluka Elenor Bergštajn da ne ukloni spomenute scene pretvorila je film u još jedan podsetnik na to koliko je važno ženama osigurati mogućnost prekida trudnoće u sigurnim uslovima.

Marina Abramović: Imala sam 3 abortusa, deca su kriva što žene nisu uspešne! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pre početka prikazivanja jedan nacionalni sponzor video je film i tražio da se abortus izbaci iz njega. Film je već bio gotov, a studio mi je tražio da napravim tu promenu. Nisam to mogla da uradim jer ako nema abortusa u filmu, onda Bejbi nema razloga za učenje plesa i zaljubljivanje u Džonija, pa se cela priča raspada. Neki su komentarisali da je priča o pobačaju malo smešna jer je tada bila 1987. godina, ali ja bih na to odgovorila da 1963. to nije bila smešna priča", rekla je Eleanor za Huffington Post.

Odluka koju spominje doneo je 1973. godine američki Vrhovni sud i njom je legalizovan abortus u SAD-u, a žene su dobile pravo na pobačaj u sigurnim uslovima koji štite njeno zdravlje.

Burna prošlost Sofije Loren dostojna filma: Zatvor, život na ivici smrti i spontani pobačaji! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bergštajn je istraživala filmove koji se bave abortusima i ustanovila da retko koji završava prekidom neželjene trudnoće.

"Ispostavilo se da su se radikalni feministički filmovi o neželjenim trudnoćama završavali odlukom žene da zadrži dete. U poslednjih 30 godina nije bilo legalnih abortusa na filmu. Niko nije bio više iznenađen zbog toga nego ja. Mi smo ga stavili u svoj film i tako otvorili vrata", zaključila je Eleonor.

Zbog dvostrukog pobačaja potpuno poludela: Nervni slomovi obeležili život Vivijen Li! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs