Mitologija

Ko je ta Babaroga i kako uteći od nje: Širila je strah i trepet, svi smo je se bojali!

Njeno ime nastalo je od slovenskih reči baba i jaga, što znači opaka, ali je na slikama uvek prikazivana kao nemoćna i mršava baka
Zanimljivosti
15:32h Autor:
Ko je ta Babaroga i kako uteći od nje: Širila je strah i trepet, svi smo je se bojali!
Foto: Shutterstock

Starica grbavog nosa, odrpana veštica koja je zla koliko i odvratna, ujedno prirodna sila i žena koja proždire ljude u tami šume - Babaroga - jedna je od najpoznatijih ličnosti slovenske mitologije. Njeno ime nastalo je od slovenskih reči baba i jaga, što znači opaka. U svim slovenskim zemljama, Babaroga je prikazana na sličan način, kao stara veštica koja živi u šumi i vreba zalutale.

U pisanim izvorima, Babaroga je prvi put zabeležena 1755. godine u knjizi Mihaila Lomonosova "Ruska gramatika". Za razliku od svih drugih slovenskih bogova i mitskih stvorenja za koje je Lomonosov pronašao odgovarajući pandan u grčko-rimskoj mitologiji, Babaroga je potpuno jedinstvena bez sličnog primera u drugim folklorima.

Simbol za snažne žene: Ko su bile Amazonke?

Zbog svoje strašne reputacije, Baba Roga je postala rasprostranjeno vaspitno sredstvo. Roditelji je vekovima koriste kada žele da nateraju decu da budu mirna i legnu na spavanje, plašeći decu da će iz mraka doći stara veštica ako budu neposlušna.

U narodnim pričama Babaroga najčešće živi u šumskoj kolibi postavljenoj na džinovske pileće nogice, a kada želi da putuje to čini jašući leteću metlu. Oko njene kolibe razbacane su kosti i lobanje žrtava koje je pojela ispred svoje pećnice. Uprkos tome što je uspešan ubica, Babaroga je nekako uvek prikazana kao slabašna, mršava starica.

Postoje mitovi u kojima Babaroga svojim žrtvama postavlja zadatke, a u zavisnosti koliko su uspešni, zarobljeni bivaju nagrađeni ili pojedeni. Tako, Babaroga nije uvek zlikovac, i nekada čak pomaže kao u ruskoj priči "Baba Jaga i Vasilisa Prekrasna".

Ipak, koliko god da verujete u sopstvene sposobnosti, ako se nađete sami u šumi, držite se dalje od letećih matorih veštica, a dobro može doći i pesmica:

Seoska narodna verovanja: Životinje koje slute i donose nesreću!

"Ima jedna pećina stroga,u kojoj živi babarogaa

ja sam valda razumete,

jedno veoma hrabro dete

pa sam rešio upravo stoga,

da joj pokažem njenog boga..."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs