Izbacio testeninu i uveo važno životno pravilo: Dečak (10) je imao 196 kg, sad kad ga vide trljaju oči, istopio se

Nudle, slatkiši i gazirana pića bili su osnovni deo njegove ishrane, pa se odjednom sve promenilo

Zanimljivosti
22:03h Autor:
Izbacio testeninu i uveo važno životno pravilo: Dečak (10) je imao 196 kg, sad kad ga vide trljaju oči, istopio se
Foto: MAHENDRA / AFP / Profimedia

Arja Permana iz Indonezije je sa samo 10 godina dostigao težinu od 192 kilograma. Morbidna gojaznost ovog dečaka iz Indonezije zaprepastila je ceo svet, a dok su se ljudi čudili i krstili, on je nastavio da jede sve pred sobom, sa posebnom strašću prema nudlama, slatkišima i gaziranim pićima.

Da bi smanjio toliki višak kilograma, morao je da ide na operaciju smanjivanja želuca, ali je pre toga morao da smrša. Lekari su mu prepisali dijetu koja se sastojala samo od voća i povrća, uz mnogo hodanja i plivanja. Međutim, uspeo je da smrša svega devet kilograma jer je, uz podršku roditelja, prečesto kršio dijetu.

On nije mogao da ide u školu jer mu je kretanje predstavljalo preveliki napor, a nije mogao ni da sedi. Zbog toga su lekari pomno pratili njegove napore, i kilogrami su konačno počeli da se tope.

Dečak je uspeo da izgubi samo 9 kilograma za četiri meseca pre operacije koju je imao aprila 2017. godine. Ipak, dve nedelje pre planirane operacije izgubio je još 17 kilograma, pa mu je operacija smanjivanja želuca zakazana. Nakon operacije, nastavio je da mršavi, ostajući na režimu zdrave ishrane i redovno vežbajući.

Velika promena je u količini hrane koju sada unosi. Nakon smanjenja želuca, drastično se smanjuje količina hrane koju pacijent jede. Tako je sada Arja sit nakon samo šest kašika obroka, što ga i dalje iznenađuje.

Takođe ga iznenađuje činjenica da sada bez problema može da izađe napolje i igra se sa vršnjacima - do sada je dane provodio zatvoren u kući, u sarongu jer nije postojala dovoljno velika odeća za njega.

Arja Permana
foto: MAHENDRA / AFP / Profimedia

Sve u svemu, Arja je uspeo da smrša oko 107 kilograma. Sada živi potpuno drugačijim životom. Može da uđe u avion, može da trči, može da se popne uz stepenice. Veliki doprinos njegovom uspehu bila je promena obrazaca ishrane i spavanja. Danas jede tri obroka dnevno, uglavnom pečenu piletinu, pirinač, tofu i tempe. Ističe da mu je promena obrazaca spavanja neverovatno pomogla.

"Nekada sam spavao od četiri ujutro i ustajao bih u tri popodne. Danas legnem u krevet u 10 uveče i ustajem rano. Nekada sam jeo samo nudle i gazirana pića. Pirinač nisam jeo skoro nikad. Sada sam usvojio zdrave navike u ishrani, a uz to i vežbam. Život mi je potpuno drugačiji",kaže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs