VITORIO EMANUEL OD SAVOJA

BIO JE POSLEDNJI NASLEDNIK ITALIJANSKOG PRESTOLA, SUDILO MU SE GODINAMA ZA UBISTVO: I dan danas živi kao plemić u Gštadu

Njen novi dokumentarni serijal "Kralj koji nikad nije bio" emituje se sada na Netfliks-u.

Zanimljivosti
Autor:
BIO JE POSLEDNJI NASLEDNIK ITALIJANSKOG PRESTOLA, SUDILO MU SE GODINAMA ZA UBISTVO: I dan danas živi kao plemić u Gštadu
Vitorio Emanuel od Savoje, Foto: GEORGES BENDRIHEM / AFP / Profimedia

Poslednji naslednik italijanskog prestola, Vitorio Emanuele Savojski, otišao je u izgnanstvo 1946. u dobi od 9 godina.

Italijanski narod je na referendumu glasao za ukidanje Savojske kuće i uspostavljanje republike. Decenijama kasnije, Vitorio, „kralj koji nikada nije bio“, živeo je na ostrvu Kavalo, na južnoj obali Korzike, u Francuskoj.

Jedne noći u avgustu 1978. dvaput je opalio iz puške, što je navodno bio znak upozorenja obližnjim turistima. Devetnaestogodišnji nemački turista Dirk Hamer, koji je spavao na obližnjem čamcu, preminuo je od prostrelnih rana mesecima kasnije. Vitorio je uhapšen zbog pucnjave, ali je dobio kauciju i pobegao je u Švajcarsku, gde i dalje živi.

Vitorio Emanuel od Savoja
foto: Profimedia

Ovo kobno veče je tema Netfliksovog dokumentarnog serijala od tri epizode. A ako vam ime zvuči poznato, to je zato što ona pripada modernoj kraljevskoj porodici, jer je udata za Pjera Kaziragija, sina princeze Karoline od Monaka.

„Ova priča je bila deo mog detinjstva jer je moja majka, Paola Markoto, bila jedna od Birgitinih najbližih prijateljica koja je njegova rođena sestra“, rekla je Beatris za Holivud riporter.

"To je bio deo moje porodice otkako znam za sebe. To je bila afera o kojoj se pričalo kod kuće, čak i sa izvesnim osećajem bespomoćnosti o činjenicama, o tome šta se desilo, o nekažnjivosti koja je lebdela oko Vitoria. Mislim da je to bila jedna od priča koja me je naterala da postanem novinar."

Beatris Boromeo
foto: Profimedia

Vitorio je oslobođen optužbi za ubistvo Dirka u novembru 1991. godine, nakon 13 godina sudskog postupka, i osuđen na šest meseci zbog ilegalnog nošenja vatrenog oružja. Njegovi advokati su tvrdili da se ne može dokazati da je njegov pištolj ispalio hitac koji je ubio Dirka i predstavili ono što Boromeo naziva „teorijom fantomskog pucača“—u suštini da je postojao drugi strelac.

Sam Vitorio je intervjuisan u dokumentarcu.

„Trebalo mi je mnogo godina da ga ubedim da bude deo dokumentarca“, rekla je Beatris Boromeo za Varajeti.

„Stvaranje odnosa sa Vitoriom Emanuelom je verovatno bio najteži deo ovog projekta. Tužio me je nakon što sam objavila video njegovog [navodnog] priznanja [2006. godine]. Bila je to duga pravna bitka koju sam na kraju dobila.

Počela sam da kontaktiram sa svima koje sam znala da su imali ikakav odnos sa njim. Bombardovala sam ga mejlovima i pismima. Pa je, ogorčen, rekao: "razgovaraj sa mojim sinom, Emanuelom Filibertom."

Mislim da je Emanuele odlučio da učestvuje kako bi se jednom zauvek suočio sa ovom pričom, kako ne bi ukaljala njegove ćerke, kao što je ukaljala njega."

Vitorio Emanuel od Savoja
foto: Profimedia

Dakle, iako je Vitorio oslobođen 1991. godine, ništa što je rekao u dokumentarnom filmu: "Kralj koji nikada nije bio" nije moglo dovesti do ponovnog otvaranja slučaja. Slučaj je vremenom zastareo.

Brigit je kasnije postala supermodel i decenijama se borila za pravdu za svog brata. Sada, kaže Bormeo, Birgit samo želi istinu. I nada se da je uspela u svojoj Netfliks seriji. „Mislim da će sa ovim dokumentarcem ljudi imati sve elemente da formiraju svoje mišljenje. To je ono što sam se veoma trudila da uradim.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs