džil dando

ZVALI SU JE TELEVIZIJSKA LEJDI DAJANA, A ZA NJENO UBISTVO JE BIO OSUMNJIČEN I ARKAN: Njen život je prekinuo jedan metak

Najnovija Netfliksova krimi serija otkriva nam pozadinu jednog od najvećih britanskih nerešenih slučajeva – ubistva televizijske voditeljke - Džil Dando.

Zanimljivosti
Autor:
ZVALI SU JE TELEVIZIJSKA LEJDI DAJANA, A ZA NJENO UBISTVO JE BIO OSUMNJIČEN I ARKAN: Njen život je prekinuo jedan metak
Džil Dando, Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia

Poznata i kao TV princeza Dajana, Džil Dando ubijena je na svom kućnom pragu jednim metkom u glavu 26. aprila 1999. godine.

Njena smrt pokrenula je jednu od najvećih kriminalističkih istraga u Britaniji, a uključivala je čak 1.393 potencijalnih osumnjičenih, 500 sati CCTV snimaka, nagradu od 250,000 funti i poništenu osudu.

Džil Dando
foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia

To je slučaj koji i dan-danas zbunjuje stručnjake i javnost pa ne čudi što je privukao i Netfliks, striming servis koji je na velika vrata vratio žanr true crime-a da realizuje seriju "Who Killed Jill Dando?".

Gotovo paradoksalno, Džil Dando je slavu stekla kao voditelj popularne emisije koja je prikazivala rekonstrukcije nerešenih zločina. Danas je i sama tema sličnih emisija.

Željko Ražnatović Arkan
foto: Profimedia

U poslednje 24 godine, koliko je prošlo od ubistva koje je šokiralo britansku javnost, pojavile su se brojne teorije koje žele pružiti razrešenje ovog slučaja. Lista potencijalnih zločinaca seže od njenog prvog komšije pa sve do Željka Ražnatovića Arkana. Naime, jedna od teorija tvrdi da je Arkan iz političnih razloga naredio likvidaciju voditeljke. Ista je svojevremeno odbačena od strane istražitelja, ali u javnosti i dalje prevladava mišljenje kako je Džil Dando bila meta egzekucije i žrtva profesionalnog ubice.

Detalji ovog slučaja gledaocima su predstavljeni kroz tri epizode, a ova serija deo je bogate Netfliksove riznice krimi naslova.

Pogledajte trejler ispod:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs