BRAT JU JE TUKAO I UNIŠTIO BRAK, CEO ŽIVOT NOSILA JE PROKLETSTVO PREZIMENA: Ovako je bila vaspitavana Hitlerova sestra

Hitlerova sestra bila je tradicionalno vaspitavana, a ceo život je nosila prokletstvo svog prezimena.

Zanimljivosti
20:11h Autor:
BRAT JU JE TUKAO I UNIŠTIO BRAK, CEO ŽIVOT NOSILA JE PROKLETSTVO PREZIMENA: Ovako je bila vaspitavana Hitlerova sestra
Kako je bila vaspitavana Hitlerova sestra, Foto: Profimedia

Godine 1930. žena po imenu Paula Hidler je otpuštena sa posla u osiguravajućem društvu u Beču. Bila je vredan radnik i nešto dragoceno. Pa zašto su je odjednom otpustili kada je počeo Drugi svetski rat? Ispostavilo se da je njeno prezime bilo krivo za sve.

Dok je "Hidler" bilo jednostavno drugo nemačko prezime, manje tradicionalno njegovo pisanje nije. Dok je Paula koristila tradicionalni pravopis, njen brat Adolf se odlučio za drugu verziju: Hitlera.

Njen brat učinio je da ime postane jedno od najomraženijih u istoriji. Paula to još nije znala. Jedini greh Paule Hitler bio je što je mlađa sestra najomraženijeg čoveka na svetu. Zbog te činjenice, nikada nije bila prihvaćena u društvu.

Rođena 21. januara 1896. godine, Paula je bila najmlađe dete Alojza i Klare Hitler. Kada je Paulal imala šest godina, njen otac Alojz je umro nakon pleuralnog krvarenja, a njena majka Kara je preuzela dužnost glave domaćinstva.

Klara je preselila svoje dvoje male dece iz porodične kuće u Leondingu u skroman stan u Lincu, malom gradu u severnoj Austriji. Živeli su skromno nekoliko godina, živeći od državne penzije koju je Alois ostavio. Klara nije radila, već je svoj život posvetila deci. I Adolf i Paula bi je rado pamtili kao brižnu majku.

Nažalost, samo pet godina nakon smrti supruga, umrla je i Klara. Godine 1906. primetila je kvržicu na dojci, ali je ignorisala. Porodični lekar ju je na kraju pregledao i utvrdio da ima rak dojke, iako je odbio da joj kaže, ostavljajući posao njenoj maloj deci.

Adolf je, kao najstariji, preuzeo odgovornost i saopštio majci i sestri vest. Klara se pomirila sa svojom sudbinom, iako njena mlada ćerka nije sasvim shvatala šta se dešava. Sa samo 11 godina, počela je da se oslanja na svog starijeg brata, koji je bio skoro sedam godina stariji od nje, i da se kloni umiruće majke.

Nakon Klarine smrti, Adolf se preselio u Beč, a Paula Hitler je ostala u malom porodičnom stanu u Lincu. Živeli su od ostatka očeve državne penzije, kao i od male državne stipendije koja im je dodeljena. Adolf se kasnije odrekao svoje penzije i dao svoj deo stipendije svojoj mladoj sestri.

Paula je ćutala, fokusirajući se na izdržavanje dok je pisala pisma svom bratu — koji je imao veće planove. Paula Hitler se preselila u Beč, iako je njen brat nastavio da sledi svoje velike snove da bude slikar i javni vođa, Paula se odlučila za mirniji, jednostavniji život. Jedno vreme je radila kao domaćica u nekoliko imućnih porodica u Beču, kao i u jevrejskom domu.

 Eva Braun i Adolf Hitler
Eva Braun i Adolf Hitlerfoto: Vintage_Space / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 2005. međutim, istraživači su otkrili da je negde na početku Drugog svetskog rata bila verena za Ervina Jekeliusa. Jekelius je bio oficir Trećeg rajha i jedan od glavnih eutanizatora nacista, odgovoran za slanje najmanje 4.000 ljudi u gasne komore. Brak je na kraju zabranio Adolf Hitler. U stvari, Adolf je dao uhapsiti Jekelija i poslati ga na Istočni front, gde je umro u sovjetskom logoru za ratne zarobljenike. "Za mene je otkriće da će se Paula udati za Jekeliusa jedno od najneverovatnijih otkrića u mojoj karijeri", rekao je istoričar Timoti Rajbek. "Ona se upustila u celu stvar - udicu, konop i udubljenje."

Obožavala je brata uprkos svemu

Uprkos njenom očiglednom znanju šta je Hitler radio nemačkom narodu, u glavi Paule Hitler postojala je čudna dihotomija. Iako očigledno nije podržavala političke i društvene akcije svog brata, ona ga je obožavala.

Često se žalila na činjenicu da nakon što se ona iselila i da su njih dvoje imali samo sporadične kontakte, iako je izražavala veliko oduševljenje njihovim retkim sastancima. U intervjuu američkoj vojsci iz juna 1946. rekla je da ne veruje da je on naredio istrebljenje toliko miliona ljudi. Za nju to jednostavno nije odgovaralo bratu kojeg je poznavala.

Zaista, činilo se da je Adolf bar imao neku vrstu naklonosti prema svojoj mlađoj sestri. Nakon što je izgubila posao - zbog veze sa njim - on ju je finansijski izdržavao. Čak i tokom celog rata, pa sve do svog samoubistva 1945. godine, nastavio je da joj šalje novac i izražava zabrinutost za njeno dobro.

Život posle Hitlera

Posle rata, američki obaveštajci su uhapsili Paulu Hitler i držali je na ispitivanje. Objasnila je da, iako je volela svog brata i dobijala finansijsku podršku od njega, viđala ga je samo jednom ili dva puta godišnje tokom protekle decenije i da je zapravo imala prilično malo kontakta s njim. Takođe je tvrdila da je Evu Braun, nesrećnu nevestu svog brata, srela samo jednom tokom tih 10 godina.

Na kraju je puštena iz pritvora u SAD i vratila se u Beč, gde je neko vreme živela od svoje ušteđevine. Kada je novac koji je dobila od brata ponestalo, zaposlila se u lokalnoj zanatskoj radnji. Godine 1952. preselila se u Berhtesgaden, Nemačka u planinama nedaleko od Salcburga, i promenila ime u Paula Volff.

Ime nije imalo očiglednu vezu sa porodicom Hitler, iako je za Paulu imalo malu – Volf je bio nadimak kojim je njen brat nosio kao dete, a koji je koristio tokom svog vremena kao Firer kao kodno ime.

 Adolf Hitler
Adolf Hitlerfoto: Profimedia

Tokom svog boravka u Berhtesgadenu, Paula Hitler je bila pomno nadgledana - možda bez njenog znanja - od strane bivših članova SS garde njenog brata, kao i nekoliko preživelih članova njegovog užeg kruga.

Veći deo svog života, Paula je živela povučeno, držala se za sebe i ne posećujući društvena okupljanja. Možda se sećala tretmana koji je pretrpela kada su drugi saznali za njene nesrećne porodične odnose, ili se možda još uvek suočavala sa činjenicom da je brat kojeg je obožavala odrastao i postao čudovište. U svakom slučaju, njen život posle rata bio je miran i uzdržan.

Jedini intervju koji je dala

Zatim je 1959. pristala na jedini intervju koji je ikada dala. Piter Morli, britanski reporter nemačkog porekla za televizijsku stanicu Associated-Rediffusion sa sedištem u Velikoj Britaniji, obratio se Pauli i izrazio interesovanje da sazna ko je ona i kakav je njen život kao sestre Adolfa Hitlera. Originalni nemački intervju je od tada izgubljen, ali verzija na engleskom je ostala.

Većina onoga što je pokrivao u njenom intervjuu bilo je kako je izgledao život odrastanja sa Hitlerom, a kada su joj postavljana politička pitanja, ona ih je naglašeno izbegavala. Iz intervjua je bilo jasno da ona i dalje ne oseća ništa osim divljenja prema starijem bratu. Tokom ispitivanja, stalno je izjavljivala da ne može da veruje da je mogao da uradi nešto tako užasno.

Adolf Hitler
foto: Profimedia

"Imala je veliko poštovanje prema njemu", prisećao se Morli kasnije, "i mislim da bi ga zaštitila da sam je pitao za bilo šta što bi moglo da bude kritično prema njemu. To je osećaj koji sam dobio. Smatrala bi svojom dužnošću da ga zaštiti."

Godini 1960. u dobi od 64 godine, Paula Hitler je umrla, čime je prekinuta neposredna Hitlerova porodična linija. Postojali su i drugi Hitlerovi članovi, sinovi i ćerke Adolfove polubraće i sestara, ali što se tiče njegove uže porodice, Paula je bila poslednja. Njena smrt je označila kraj mirnog života, izmučenog odnosom sa bratom i mučenog stvarima koje je on uradio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs