MARI I FREDERIK MENING

ZBOG NJE SU SVE ŽENE PRESTALE DA NOSE CRNE SATENSKE HALJINE: Priča o ubistvu koja je London digla na noge

Njena nevera i pohlepa za novcem ih osudila na smrt, a haljina koju je nosila na dan vešanja je izašla iz mode.

Zanimljivosti
Autor:
ZBOG NJE SU SVE ŽENE PRESTALE DA NOSE CRNE SATENSKE HALJINE: Priča o ubistvu koja je London digla na noge
Frederik i Mari Mening, Foto: Printscreen Youtube / Brief Case

Džon Mesi, student medicine, izgledao je užasnuto kada ga je gazda stana upitao: Može li se čovek pod dejstvom narkotika može da natera da potpisuje čekove?

Šta se dešava, pitao se mladi Mesi? Sigurno gazda nije planirao da opljačka nekoga? Pre nego što je uspeo da smisli odgovor, pojavila su se nova pitanja: „Šta se dešava nekome kada se mu se podmetne hlorofil?“ i „Šta se dešava sa nekim ko je pogođen vazdušnim pištoljem?“ Mesi je naslutio smisao pitanja, a pretpostavlja se da je znao da Mari, žena stanodavca, Frederika Meninga, ima aferu sa drugim muškarcem, i znao je da je Mening znao za njenu preljubu.

Mari Mening
foto: Wikipedia / Marie_Manning_(murderer)

Nije želeo da bude u blizini ako će se ubistvo desiti, pa je ubrzo otišao iz njihove gostionice. Ubistvo je zaista bilo ono što je Frederik Mening, vlasnik pivnice, imao na umu. Bio je besan zbog njene afere sa Patrikom O Konorom, sa kojim je bila u vezi i pre nego što se udala, a čini se da je Mari bila umorna i od svog ljubavnika.

Tako su 9. avgusta 1849. pozvali O Konora na večeru u svoj dom u Bermondziju u Londonu, a Mari mu je pucala u glavu. Mening je kasnije rekao: "Čuo sam ga kako stenje u kuhinji. Nikada ga nisam mnogo voleo, pa sam ga dokrajčio".

Zakopali su O Konora ispod ploča kuhinjskog poda, a sledećeg dana Mari je otišla u kuću svog bivšeg ljubavnika i odnela obveznice, akcije, novac i dva zlatna sata. Mening je poslat da proda akcije i prikupio je 110 funti.

Sledećeg dana Mari se vratila u kuću da pokupi još hartija od vrednosti, ali ovoga puta Mening je odbio da proda akcije.

Mari, koja je bila rođena u Švajcarskoj i koja je radila kao služavka bogatim plemićima, bila je besna. "Ti glupane!" vrištala je." Šta će mi čovek kao što si ti?" Izjurila je iz kuće sa svim ukradenim novcem, otišla na stanicu Eston i otišla vozom za Edinburg.

Nakon što je prijavljeno u policijji da je Patrik nestao, policija je otišla do kuće Meningovih i pronašla telo ispod kuhinjskih ploča. Mari je uhapšena u Edinburgu, a njen muž, koji je pobegao na Kanalska ostrva, uhapšen je u selu blizu Sent Helijera u Džersiju.

Na njihovom suđenju Meningovi su odbili da se pogledaju, okrivljujući jedno drugog za ubistvo. Oboje su proglašeni krivima i obešeni su u utorak, 13. novembra 1849. godine, pred ogromnom gomilom ispred zatvora Horsemonger Lejn.

U dirljivom pismu Tajmsu, Čarls Dikens, koji je bio jedan od gledalaca, osudio je lakomislenost gomile i ritual smrtne kazne.

Mari Mening je nosila crni saten za svoje pogubljenje i to je razlog zbog koje su crne satenske haljine izašle iz mode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs