BIVŠI KRALJ ŠPANIJE

JEDAN POGLED NA ŽENE TERAO GA JE NA NAJVEĆI GREH: Raskalašni kralj imao je svoj HAREM, a spavao je sa preko 5000 ŽENA

Huan Karlos je bivši kralj Španije i čovek kojeg će svet pamtiti po skandalima sa ženama.

Zanimljivosti
Autor:
JEDAN POGLED NA ŽENE TERAO GA JE NA NAJVEĆI GREH: Raskalašni kralj imao je svoj HAREM, a spavao je sa preko 5000 ŽENA
Španski kralj Huan Karlos, Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Bivši španski kralj Huan Karlos dobio je žalbu za blokiranje dela postupka u Velikoj Britaniji koji je pokrenula njegova bivša ljubavnica.

Poslovna žena Korina cu Sajn-Vitgenštajn optužila je bivšeg monarha da je vodio kampanju uznemiravanja protiv nje otkako je njihova veza prekinuta 2012. godine.

Međutim, britanske sudije su presudile da je bivši kralj imao imunitet na optužbe vezane za vreme dok je služio kao monarh. Huan Karlos, 84, abdicirao je 2014. godine. On negira bilo kakvu nepravdu. Advokati gospođe Zu Sajn-Vitgenštajn, 57, koja živi u Velikoj Britaniji, rekli su da presuda nije uticala na njene tvrdnje. Ona traži odštetu i sudsku zabranu zbog navoda da joj je bivši kralj naneo "veliku duševnu bol" kao rezultat "kontinuirane kampanje uznemiravanja" od 2012. godine.

Presuda Apelacionog suda od utorka poništava prethodnu ranije ove godine. Tada je presuđeno da je ponašanje Huana Karlosa pre 2014. bilo "privatno ponašanje" i da bi stoga moglo biti krivično gonjeno. Nakon žalbene presude, advokat gospođe Zu Sajn-Vitgenštajn, Majkl Kim, insistirao je da se presuda „odnosi na veoma usko pitanje“ koje se tiče „samo perioda kada je Huan Karlos bio vladajući kralj Španije."

"Veliki deo Korininog zahteva iz 2014. ostaje nepromenjen i trebalo bi da se nastavi na suđenje“, rekao je gospodin Kim. Huan Karlos je bio zaslužan za nadgledanje tranzicije Španije sa diktature na demokratiju 1975. Ali je abdicirao nakon niza skandala u koje je umešana njegova porodica, uključujući istragu o korupciji u koju je umešan suprug njegove ćerke, Inaki Urdangarin, koji je kasnije bio u zatvoru. Bivši kralj je proveo više od dve godine u samonametnutom egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što je napustio Španiju zbog optužbi za prevaru koje su na kraju odbačene.

Švajcarska istraga o višemilionskoj uplati iz Saudijske Arabije zatvorena je zbog nedovoljnih dokaza.

Otkako je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea, nakon 30 godina vladavine, Huan Karlos se u javnosti retko pojavljivao sa suprugom, kraljicom Sofijom danskog porekla, čiji je brat bivši kralj Grčke Konstantin II.

Kraljica Leticija, Kralj Felipe
foto: Profimedia

Sa njom ima dve ćerke, Elenu i Kristinu. Priča se da Huan sa svojom suprugom Sofijom nije spavao u istom apartmanu svih 38 godina braka, od kada ga je zatekla sa jednom glumicom u krevetu - navodno je to bila čuvena glumica koja se proslavila ulogom u meksičkom filmu "Prodavačica ljubičica" - Sara Montijel.

Kraljica je navikla na skandale svog supruga. Pre nekoliko godina objavljena je knjiga "Huan Karlos: kralj sa 5.000 ljubavnica" u kojoj se navode detalji njegovog burnog vanbračnog života. U objavljenoj knjizi A. Inglesa se tvrdi kako je Huan Karlos komplusivno menjao ljubavnice pa je spavao s gotovo 5.000 žena.

Prema autoru knjige, Huan Karlos je još tokom školovanja u vojnoj akademiji osvojio 332 žene, ili četiri nedeljno, pedantno je izračunao Ingles. Najaktivniji je bio u prvih dvadeset godina kraljevanja, što Ingles naziva strastvenom fazom: iako je malo smanjio broj svojih avantura dok mu je žena bila u drugom stanju i kada su deca bila sasvim mala, u gotovo 20-godišnjem periodu od 1976. do 1994. spavao je sa 2.154 žene. Kasnije, od svoje 65 do 76 godine, sledi "zimska faza: od 2005. pa do 2014. kad je abdicirao nakon 39 godina na tronu, imao je 191 ljubavnicu."

Zna se da je kralj abdicirao zbog narušenog zdravlja, a dve godine pre nego što se odlučio na odricanje trona u korist svog sina Felipea, imao je pet operacija.

Autor Ingles opisuje bivšeg španskog kralja kao muškarca zavisnog o seksu, koji nije obraćao mnogo pažnje na kraljicu i njene potrebe. Od glumica i pevačica "stvorio je harem koji mu je bio dostupan 24 sata na dan", opisuje taj biograf. Voleo je poznate žene, ali i sasvim anonimne, mnoge među njima strankinje. Brojke su tako precizne jer je mladi Huan Karlos bio pod striktnim nadzorom špijuna.

Huan Karlos
foto: Reuters

Princezu Dajanu pokušao je da zavede dok je bila s princom Čarlsom na letovanju na španskom ostrvu Palma de Majorki 1986. godine. Dajana je tada imala 25 godina i kako biograf tvri, nije pala na njegove čari. Takav ljubavni život morao je biti skup: kralj je putovao sa svojim odabranicama, smeštao ih u vile i luksuzne hotele u blizini Madrida. Svojim inostranim ljubavnicama često je dolazio privatnim helikopterom koji mu je bio na raspolaganju.

Ingles tvrdi da bi bivši španski kralj mogao imati oko dvadesetoro nezakonite dece.

Pre par godina, španski Vrhovni sud odbacio je tužbu Belgijanke Ingrid Sartiau koja je tražila da se sudski utvrdi očinstvo, tvrdeći da je Huan Karlos njen otac.

španski kralj Huan Karlos
foto: Profimedia

Ingrid je tvrdila da je njena majka Lilien Sartiau imala aferu s Huanom Karlosom u Kosti del Sol 1965. godine, pre nego što je postao kralj. Kralja je prvo štitio imunitet, ali nakon što je abdicirao, sudije su odbacile tužbu zbog nedostatka dokaza. Lilien Sartiau je govorila da je 1965. u španskoj diskoteci upoznala elegantnog muškarca, plavih očiju. Tri večeri su proveli zajedno u skupom hotelu, a poslednjeg dana joj je recepcionar rekao da je to španski princ. Huan Karlos tada je već bio u braku sa Sofijom.

U jednoj od afera 1966. španska tajna služba je navodno platila Barbari Rej, bivšoj učesnici takmičenja za Mis sveta, više od 2,5 miliona funti kako bi sprečila da se obelodani njena navodna afera sa bivšim suverenom. Knjiga kaže da se Huan Karlos primirio posle sukoba sa vladom u Madridu zbog skandala u vezi sa gospođicom Rej, bivšom suprugom nekadašnjeg cirkuskog zabavljača.

I za prelepu šoumenku i glumicu Sandru Mozarovski često govore da je bila kraljeva devojka, a kada je ona 1977. iznenada umrla nakon pada sa terase svoje stambene zgrade, zbog njenog navodnog samoubistva, mnogi su se plašili da bi ta smrt mogla dovesti Kraljevsku porodicu u tešku poziciju.

Huan Karlos nije skakao baš na sve sto se kreće. Veoma je bio izbirljiv. Žene koje su njemu bili interesantne morale su da budu lepe naravno, ali isto tako i da imaju sličan društveni status jer je verovao da su one diskretnije i da je manje verovatno da će ga dovesti u neprijatnu situaciju.

Huan Karlos je svoju prvu ljubav doživeo sa 16 godina, a imao je 66 godina kada je sreo svoju poslednju - Korinu zu Sajn-Vitgenštejn (1964), divlju raspuštenicu rođenu u Nemačkoj, koju je voleo da naziva moj "Prozak".

Kralj Huan Karlos i kraljica Sofija 2012. godine su trebali je da proslave 50 godina braka, ali to se nije dogodilo zato što je on bez kraljice otišao na safari u organizaciji ove nemačke aristokratkinje, tada 46-godišnjakinje. Zbog svega toga, španski kraljevski par 2012. godine nije svečano, a verovatno ni privatno, proslavio svoju zlatnu godišnjicu. Tom prilikom novinarima je distribuiran elektronski album, s 50 fotografija za 50 godina braka. I to je bilo sve.

Sofija i Huan Karlos su već dugi niz godina spavali u različitim krajevima palate La Zarazuela. Sofija ga je još uvek volela na neki način i više ju je zanimao status nego razvod od čoveka koji ju je varao celog života.

Da li je i Huanov sin, mladi kralj Felipe krenuo očevim stopama? Ne, kaže autor knjige: "Nije imao nikakve avanture, samo zvanične devojke. I apsolutno ne od kada se oženio prelepom Leticijom. Biograf tvrdi da u tom braku kraljica Leticija nosi pantalone, a da se ono gotovo ništa i ne pita.

Španska kraljica Sofija, supruga kralja Huana Karlosa, rođena je 1938. godine kao grčka princeza danskog porekla. Rodila se u Atini, kao najstarija ćerka Pavla Grčkog i Frederike od Hanovera. Krasi je bogato kraljevsko poreklo. Naime, s očeve strane je praunuka nemačkog cara Fridriha III i Viktorije od Saksen-Koburg.

Nakon što je njen otac proteran iz Grčke tokom Drugog svetskog rata, Sofija je neko vreme živela u Egiptu i Južnoj Africi. U Grčku su se vratili 1946. godine. Osnovno obrazovanje stekla je u internatu na jugu Nemačke, a zatim je u Atini studirala pedijatriju, muziku i arheologiju.

Sofijin mlađi brat je poslednji grčki kralj Konstantin II, koji je zavladao tom zemljom 1964. godine, ali je svrgnut 1973. godine kad je u toj zemlji ukinuta monarhija. Njena mlađa sestra Irena je neudata i nakon majčine smrti se preselila u Madrid kod Sofije.

Sve do uspostavljanja republike u Grčkoj, Sofija je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Njene titule u Grčkoj više nisu priznate.

Zanimljivo je da je Sofija predstavljala Grčku na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i da govori engleski, francuski, nemački, grčki i španski jezik. Dve godine nakon učešća na Olimpijadi, Sofija se udala za španskog kralja Huana Karlosa I 14. маја 1962. godine. Kada ga je Sofija upoznala, njena kraljevska porodica je vladala Grčkom, dok je njegova bila u egzilu jer je u Španiji na vlasti bio Fransisko Franko. Kasnije se situacija preokrenula. Naime, 11 godina nakon njihovog venčanja njena porodica je svrgnuta s vlasti u Grčkoj, a zatim je Franko umro, pa je Huan Karlos postao španski kralj. Sofija je time postala španska kraljica i iz pravoslavne vere (koja je karakteristična za rodnu Grčku) prešla je u katoličku. Rodila je troje dece: ćerke Elenu i Kristinu i sina Felipea, današnjeg kralja Španije.

Kraljica Sofija sama najbolje zna šta je sve pretrpela od strane svog supruga. Naime, tvrdi se da je kralj Huan (don Žuan, kako ga nazivaju) ne zove slučajno tako i da je "zalutao" u mnoge tuđe krevete. Ali se takođe tvrdilo da se kraljica pravila da sve to nije istina, kao i mnoge druge kraljice, sve dok skandali nisu dospeli u javnost.

Nespretni kralj, nekada vrhunski sportista, sada sa obe operisane noge, jednom prilikom je pao izlazeći iz džipa, polomio kuk. To se dogodilo u Bocvani, zemlji na koju zapadne demokratije ne gledaju blagonaklono. Bio je to prvi veliki minus za kralja koji je tamo otišao, a da nije obavestio vladu. To nije jedini problem sa kojim je Sofija indirektno morala da se bori. Naime, kralj Huan Karlos je jednom prilikom otišao u lov na slonove i ubio jednog, iako je počasni predsednik španskog ogranka Svetske fondacije za prirodu.

Tom prilikom spiskao je čak 35.000 evra i to u trenutku kada su Španci stezali kaiš zbog krize, a nezaposlenih je bilo više nego ikada. Povrh svega, taj safari organizovala mu je nemačka plemkinja Korina cu Sajn-Vitgenštajn, za koju se već šest godina tvrdilo da je ljubavnica Huana Karlosa. Tako je sav prljav veš isplivao u javnost.

Kralja su jedva čekali da se dočepaju španski mediji. Razapinjali su ga, dovodeći u pitanje potrebu za monarhijom, a vremešnog kralja ništa nije moglo da spase od izliva narodnog gneva.

Huan Karlos
foto: AP

Huan Karlos je stisnuo zube i izvinio se: "Žao mi je, neće se ponoviti!" Bio je to mali korak za čoveka, ali veliki za monarhiju, jer je on prvi španski monarh koji se izvinio ikome za bilo šta. Na kraju je nakon 39 godina na prestolu abdicirao, a na njegovo mesto je 19. juna 2014. godine stupio njegov sin Felipe.

Nakon svih skandala, ali i zbog bolesti, bivši kralj Huan Karlos se sve ređe pojavljuje u javnosti, dok je s druge strane, kraljica Sofija stalno sa sinom i njegovom porodicom na zvaničnim događajima.

Čini se da će upravo Felipe da osvetli obraz svojoj majci i čitavoj ovoj porodici plave krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs