raskol

BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA IMA KONKURENCIJU U SKANDALIMA: Jetrve se ne podnose, a kraljičin hladan potez sve je rekao

Da ni u danskoj kraljevskoj porodici nije sve sjajno dokazuje činjenica da je kraljica oduzela pravo na titule deci svog mlađeg sina Joakima, koji je ovoreno progovorio o tome.

Zanimljivosti
18:14h Autor:
BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA IMA KONKURENCIJU U SKANDALIMA: Jetrve se ne podnose, a kraljičin hladan potez sve je rekao
Danski princ Joakim o oduzimanju titula njegovoj deci, Foto: Profimedia

Nakon odluke danske kraljice Margarete II da svojim unucima oduzme kraljevske titule, javnost je ostala iznenađena i zbunjena. Međutim ubrzo se oglasio i njen sin, princ Joakim, koji je priznao da nije znao da će se to dogoditi.

Bez kraljevske titule ostalo je upravo njegovo četvero dece, koje je dobio iz dva različita braka. Naime, s princezom Mari sa kojom je u braku od 2008. godine ima ćerku Atenu (10) i sina Henrika, dok iz prethodnog braka ima sinove Nikolaija (23) koji inače važi za jednog od najzgodnijih prinčeva i Feliksa (20).

Princ Joakim, Princeza Mari
foto: Profimedia

Na takav potez kraljica se odlučila vodeći se logikom da nema smisla da deca njenog mlađeg sina Joakima imaju pravo na kraljevske titule, budući da je on 6. u redu za nasleđivanje trona. Njenu krunu preuzeće njen stariji sin, prestolonaslednik Frederik.

"Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno videti kako se vaša deca loše tretiraju. Nalaze se u situaciji koju ne razumeju", rekao je princ Joakim za nacionalne novine "Ekstra Bladet".

Princ Joakim, Princeza Mari
foto: Profimedia

"Dobio sam obaveštenje pet dana pre nego je saznala javnost", dodao je on.

Na pitanje novinarke zar mu majka svoje planove nije otkrila u maju, on je odgovorio:

"U maju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će deca ostati bez titule kada napune 25 godina. Atena će imati 11 godina u januaru."

Novinarka ga je pitala kako je ova odluka uticala na njegov odnos s majkom, on je imao kratak odgovor: "Mislim da to ne moram detaljno objasniti."

Kraljica Margareta, Danska Kraljica
foto: Profimedia

Iz kraljičinog tima za odnose sa javnošću poručeno je da ova odluka nikoga nije trebala iznenaditi, budući da se to već duže vreme pripremalo, dok na ovaj način žele da narod zadrži poštovanje prema kraljevskoj porodici.

Dansku kraljevsku porodicu takođe ne zaobilaze skandali, dok su glavne akterke istih supruga prestolonaslednika, princeza Meri i supruga princa Joakima, princeza Mari.

Princ Frederik
foto: Profimedia

O sukobu između jetrva počelo se šuškati 2020. godine, kada njihove porodice nisu zajedno proveli Božićne praznike. Tom prilikom, izvori koji su dobro upućeni u njihove odnose otkrili su da se ne podnose.

Nakon što je Joakim hitno operisan zbog ugruška na mozgu, Meri se nije pojavila s svojim suprugom Fredrikom koji je otišao da obiđe brata što je dodatno podgrejalo sumnje da nisu u dobrim odnosima.

Princeza Meri
foto: Profimedia

"Osećala sam se preplavljeno jer su svi odjednom imali mišljenje o meni. Imala sam odličan život, nije mi trebalo da me spasi neki princ iz Danske. Nema sumnje da volim Joakima, ali imala sam svoj život. Bila sam srećna i imala sam svoj ponos. Jednostavno nisam bila spremna udati se i preuzeti odgovornost da postanem deo kraljevske porodice. Nisam bila pripremljena na to da bi pažnja mogla biti tako negativna. Bilo je glupih članaka. Pitala sam se je li ovo bilo vredno toga", rekla je ona za tamošnje medije prošle godine.

Ona je tom prilikom istakla i da je uživala u životu u Danskoj.

Princ Joakim, Princeza Mari
foto: Profimedia

"Nismo uvek mi oni koji odlučujemo. Mislim da je važno to znati. Ja sam volela živeti u Danskoj", ispričala je i tako naglasila da je kraljevska porodica presudila što se sa suprugom i decom preselila u Pariz.

"Članovi kraljevske porodice ne bi se trebali previše mešati u politiku i iskazivati svoje mišljenje. I Mari definitivno govori više nego što bi to ikad napravila Meri. Meri nikad ne govori nešto što bi moglo naštetiti njenom suprugu Frederiku ili njegovoj poziciji dok Mari to čini. Ipak, Meri se nalazi i na višem mestu u hijerarhiji", ispričao je izvor za danske medije šta je uzrok raskola između dve princeze.

Danska kraljevska porodica, danski princ Frederik, Princ Frederik, Princeza Meri, danska princeza Meri
foto: Profimedia

"Mari i Joakim su u senci Frederika i Meri što ih frustrira", dodao je izvor.

Mnogi celokupnu situaciju porede s odnosima u britanskoj kraljevskoj porodici, odnosno na odnos između jetrva, Megan Markl i Kejt Midlton.

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Hari, Megan Markl
foto: Profimedia

Naime, nakon odluke princa Harija i Megan da napuste kraljevsku porodicu počela je da kruži informacija da su to uradili na insistiranje glumice koja je bila besna jer nemaju isti tretman kao Kejt i princ Vilijam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs