UMRO JE S POSLEDNJOM ŽELJOM DA NJEGOVU SUPRUGU NE SAHRANE PORED NJEGA: "Da je bila obična žena - sve bi bilo drugačije"

Odnos kakav je imala kraljica Margareta sa mužem tipičan je primer bračnog para koji se ne slaže.

Celebrities
Autor:
UMRO JE S POSLEDNJOM ŽELJOM DA NJEGOVU SUPRUGU NE SAHRANE PORED NJEGA: "Da je bila obična žena - sve bi bilo drugačije"
Kakav odnos je imala kraljica Margareta sa mužem, Foto: Profimedia

Nakon prošlogodišnje odluke danske kraljice Margarete II da svojim unucima oduzme kraljevske titule, javnost je ostala iznenađena i zbunjena. Međutim, ako se osvrenemo na činjenice koje ukazuju na to da je kraljica oduvek imala kontroverzne poteze - ništa manje ne bismo trebali očekivati ni u ovom slučaju.

Osamdesetrogodišnja kraljica, poznata po svom umetničkom daru, strastvenom pušenju i sedoj punđi, prva je žena na danskom prestrolu. Drugi je najdugovečniji monarh u danskoj istoriji, a nakon smrti Elizabete II, svoje daleke rođake, sada je i najdugovečniji evropski monarh.

Kraljica Margareta
foto: Profimedia

Kraljica Margareta rođena je 16. aprila 1940. godine, nedelju dana nakon što je nacistička Nemačka okupirala Dansku, a mnogima je novorođena princeza bila simbol nade u ratnim godinama. Ćerka kralja Frederika IX na tron je stupila 1972. godine, nakon uspešne karijere umetnice.

U vreme njenog rođenja, pravo na presto polagali su samo muški naslednici, a kako njen otac nije imao sinove svi su očekivali da će sledeći kralj biti njen stric princ Knud. Međutim, čini se da je Margareta rođena pod srećnom zvezdom budući da je 1953. godine zakon promenjen i ženama je dozvoljeno da budu prestolonaslednice, piše Glossy.

Princ Henrik, Kraljica Margareta
foto: Profimedia

Obrazovala se u Danskoj i Engleskoj, u najprestižnijim školama, a studirala je praistorijsku arheologiju i političke nauke, da bi potom i pohađala londonsku Ekonomsku školu i Sorbonu.

Tokom boravka u Londonu upoznala je francuskog diplomatu Anrija de Laborda de Monpezata, koji je radio u Ambasadi Francuske. Venčali su se 10. juna 1967. godine, a njen suprug postao je po Margaretinom stupanju na presto Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik od Danske. On joj je do kraja života zamerao to što je samo princ, pa je tako 2017. godine izjavio da ne želi da bude sahranjen sa svojom suprugom.

Kraljica Margareta, Danska Kraljica, Princ Henrik
foto: Profimedia

- Ako želi da me sahrane pored nje, mora da me proglasi kraljem suprugom - istakao je on. - Kraj priče. Ne zanima me.

On je smatrao manjkom poštovanja to što mu nije ukazana čast da nosi titulu kralja.

- Moja supruga mi nije pokazala poštovanje kakvo bi neka obična žena svom mužu... Smatra me budalom - rekao je, piše Daily Mail.

S princem je Margareta dobila dvojicu sinova – princa Frederika, koji je njen naslednik trona, i princa Joakima, čija će deca ubuduće biti grofovi.

Kraljica Margareta, Princ Henrik
foto: Profimedia

Dok se ne srušim

Suprug joj je umro 2018., no ona insistira da se nikada neće povući s vlasti.

Ostaću na prestolu dok se ne srušim, govori. Danska nema tradiciju abdikacije, a s obzirom na to da je kraljica odličnog zdravlja to pitanje nikada nije ozbiljno postavljeno. U maju se na primer vozila na ‘vozu smrti’ u zabavnom parku Tivoliju u Kopenhagenu, šešira čvrsto pričvršćenog na glavi.

1 / 10 Foto: Profimedia

Njen najstariji sin, 54-godišnji prestolonaslednik Frederik, trebao bi je naslediti na tronu kada dođe vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs