NOVAC NIJE MOGAO DA MU KUPI SREĆI, ONO ŠTO JE DOŽIVEO NIJEDAN ČOVEK NE MOŽE DA PODNESE: Jeziva sudbina najmoćnijeg Danca

Jeziva sudbina najmoćnijeg Danca svakog ostavlja bez teksta, a način na koji se uzdigao prava je inspiracija kako nastaviti dalje posle težih momenata u životu.

Celebrities
11:47h Autor:
NOVAC NIJE MOGAO DA MU KUPI SREĆI, ONO ŠTO JE DOŽIVEO NIJEDAN ČOVEK NE MOŽE DA PODNESE: Jeziva sudbina najmoćnijeg Danca
Jeziva sudbina najmoćnijeg Danca, Foto: Profimedia

Najbogatiji Danac na svetu Anders Holč Povlsen (51) vlasnik je nekoliko kopmanija, mnogo hektara zemlje, nekretnina i ogromne svote novca na računima, ali sve to nije moglo da mu kupi sreću. Iako život vodi godinama mirno sa svojom porodicom, bez ikakvih skandala, posle 2019. godine za ovog moćnog preduzetnika sudbina se potpuno pormenila.

Rođen je 4. novembra 1972. godine. Vlasnik je Bestsellera, lanca za prodaju odeće koji su osnovali njegovi roditelji. Oni su prvu porodičnu trgovinu otvorili 1975. u malom danskom gradu Ringkobingu. Povlsen je preuzeo biznis s 28 godina i danas je njegov jedini vlasnik. Drži poznate brendove poput Jack&Jones, Only i Vero Moda.

Anders Holč
foto: Profimedia

Munjevitnom brzinom ga razvija, iz suprugu koja je, takođe, uspešna poslovna žena, stekavši tako ogromno bogatstvo. A upoznali su se dok je ona radila u njegovoj u upravnom odboru njegove radnje Bestseller.

U svom vlasništvu ima skoro 200 hiljada hektara zemlje u Škotskoj. To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposjednik u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva. Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti (223.886.569,30 maraka).

Baš na tim silnim hektarima zemljišta pokrenuo je projekat "Wildland", želeći da prirodi vrati bar delić onoga što joj je čovek oduzeo.

Kako je napisao u otvorenom pismu mnogo pre tragedije, nadao se da će njegova deca nastaviti s tim projektom nakon nakon njegove smrti.

"U našem domu u Glenfeshieju, Ana i ja, naša deca i roditelji, uživali smo u dubokoj vezi sa tim prelepim krajolikom. Kako je naše imanje raslo, a naša vizija postajala jasnija, odlučili smo sve objediniti u projekat koji zovemo Wildland. To je naša velika i doživotna obveza, ne samo prema nama već prema škotskom narodu i prirodi, obaveza u koju snažno verujemo. Želimo obnoviti delove prirode, vratiti ih u prvobitno stanje i popraviti štetu koju im je čovek naneo. Brojna su imanja koja imaju predivnu priliku da ih obnovimo i vratimo u život. Postoje i arheološki važne strukture koje smo dužni štititi. Naša vizija je da projekt Wildland pruži sigurnost i trajnu vezu ne samo onima koji i žive na tim područjima već širim zajednicama. Radimo na potpuno održivom modelu; sve u skladu sa projektom koji je dugotrajniji od onoga što ćemo moja supruga i ja doživeti u svom životu', napisao je.

Nezamisliva tragedija

Sve je bilo idilično to tog kobnog dana 2019. godine, kada je u jednom trenu izgubio troje dece. Naime, njegova supruga je sa naslednicima bila na odmoru na Šri Lanki tokom uskršnjih praznika. Tamo ih je zadesio jezivi teroristički napada u kojem je mnogo povređenih i ubijenih, a među nastradalima su bila i deca najbogatijeg Danca.

Anders Holč
foto: Martin Hoien/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Porodica danas živi mirnim i povučenim životom u Constantinsborgu u Danskoj, a Povlsen gotovo nikad ne daje intervjue. Ipak, u retkom intervjuu za The Strathspey and Badenoch Herald rekao je da 'nije sve u novcu', a otkrio je i da ne zna zašto su mediji, pogotovo danski, toliko fascinirani njegovim životom i uspehom.

Njegove ćerke Alma (15) i Agnes (12) i sin Alfred (5) poginuli su u bombaškom napadu na čak tri crkve i hotel istovremeno, a ćerka Astrid je preživela.

Godinu dana nakon tragedije koja ih je slomila, porodica ipak je dočekala lepe vesti. Danski milijarder i supruga Ana Storm Pedersen početkom 2020. dobili su blizance. "Dva mala čuda", reči su kojima su Anders i Ana opisali svoje devojčice.

Porodica danas živi mirnim i povučenim životom u Constantinsborgu u Danskoj, a Povlsen gotovo nikad ne daje intervjue. Jednom priliko je samo istakao da "nije sve u novcu", te da postoje mnogo važnije stvari od materijalnih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs