njihov život je inspiracija serije "naslednici"

RADILI NE RADILI NASLEDIĆE MILIJARDE, A SADA SE TUKU ZA TRON: Upoznajte KLAN MERDOK, najuspešniju porodicu na svetu

Tokom proteklih 70 godina, medijski mogul Rupert Merdok izgradio je od male australijske porodične novinske kompanije najveću korporaciju u istoriji medija.

Zanimljivosti
Autor:
RADILI NE RADILI NASLEDIĆE MILIJARDE, A SADA SE TUKU ZA TRON: Upoznajte KLAN MERDOK, najuspešniju porodicu na svetu
Merdok porodica, Foto: Profimedia

Sa tržišnim kapitalom od 13,50 milijardi dolara, Njuz Korp je jedna od najuticajnijih kompanija na planeti.

Priča o nemilosrdnim poslovnim taktikama, političkim manevrisanjem i dinastičkim porodičnim bitkama su inspirisale i popularnu seriju "Naslednici" koja je i ove godine pokupila najvažnije Emi nagrade kada je televizijski program u pitanju. Sada, dok ova naizgled nepobediva figura gazi devetu deceniju života, spekulacije kroz svet biznisa, politike i zabave o tome ko će ga naslediti na mestu lidera Njuz Korpa dostigle su vrhunac.

Evo pogledajte ko je ko u potencijalnoj liniji i širem klanu Merdok i ko će najverovatnije preuzeti štafetu u jednoj od najvećih kompanija na planeti:

PATRIJARHAT

Rupert Merdok

Rupert Merdok (91) rođen je u Australiji i medijski je magnat koji je prerastao malu novinsku kompaniju koju je nasledio od svog oca 1952. godine. Njuz Korp ima nekoliko milijardi dolara vrednu globalnu medijsku imperiju sa prisustvom na kablovskoj, filmskoj, televizijskoj, internet, satelitskoj, sportskoj, izdavaštvu i drugim oblastima. U različitim tačkama konglomerat je uključivao novine News of the world, The Sun, New York Post i Wall Street Journal; filmski studio Twentieth Century Fox; mrežu Fox Broadcasting; Fox News Channel; HarperCollins publishing i Los Angeles Dodgers.

Merdok se ženio četiri puta i ima šestoro dece koje je dobio tokom svoje sedam decenija duge karijere. Nekoliko Merdokove dece ga je pratilo u porodičnom poslu. Veruje se da je Merdokova često spletkario tako da suprotstavi braću i sestre jedno protiv drugog u dugogodišnjem nadmetanju,da vidi ko će ga naslediti na mestu šefa Njuz Korpa, a cela ta priča ispričana je u seriji "Naslednici" koja se već čestiri godine prikazuje na HBO mreži.

Merdokova nemilosrdnost seže daleko izvan njegovog porodičnog kruga. Na početku svoje karijere razvio je taktiku suprotstavljanja konkurenciji kupujući ih ili ih ostavljajući bez posla. Poslovi u njegovim britanskim tabloidnim novinama bili su pod lupom 2011. godine kada je otkriveno da su novinari hakovali telefone članova kraljevske porodice, slavnih ličnosti i žrtava zločina kako bi dobili njihove priče.

Porodični brend Merdok ponovo je dospeo na naslovne strane kada je izvršni direktor Fox News Channel-a Rodžer Elies bio primoran da podnese ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje 2016. godine. Merdok je i dalje na prvom mestu u News Korp-u, drugoj inkarnaciji sada ugašene News Corporation grupe koja se racepila na dve kompanije 2013. godine. Nejasno je ko će voditi kompaniju kada on umre.

NASLEDNICI

Laklan Merdok

Laklan Merdok (50) je najstariji sin Ruperta Merdoka sa njegovom drugom ženom Anom. Porodični posao je počeo da uči u mladosti kroz praksu u očevim kompanijama. Brzo se popeo do samog vrha i do 1997. godine je postao predsednik i izvršni direktor News Ltd. U to vreme, njegov otac je Laklana opisao kao svog naslednika.

Njegov uspon se nastavio glatko sve do 2005. Te godine, Laklan je naglo napustio svoje izvršne pozicije u News Corporation-u nakon borbe sa Eliasom oko pravca kablovske informativne mreže - efektivno skidajući sebe sa očiglednog mesta, tj. naslednika. Laklan je tada pokrenuo sopstvenu investicionu kompaniju Illiria Pty u Australiji. Nakon dužeg odsustva, Laklan se vratio porodičnom biznisu 2014. godine i ponovo preuzeo poziciju potencijalnog naslednika imperije, postajući izvršni direktor Fox Broadcasting-a i izvršni predsednik kompanije 21st Century Fox. Ubrzo nakon toga, Laklanov mlađi brat Džejms je izabran da bude izvršni direktor kompanije 21st Century Fox, još jednom eksperimentu podele vlasti koji je organizovao sam Rupert da ponovo da zavadi braću i vidi ko će se izboriti za veću poziciju.

Eksperiment se pokazao neuspešnim i Rupert je prodao 21st Century Fox Dizniju 2019. godine.

Laklan sada ima uloge izvršnog predsednika i generalnog direktora Fox Corporation i kopredsednika News Corp, kao i izvršnog predsednika NOVA Entertainment, australijske medijske kompanije .

Džejms Merdok

Džejms Merdok (49) je četvrto dete Ruperta Merdoka i drugi sin sa njegovom drugom ženom Anom. Džejmsov rani izbor karijere bio je u suprotnosti sa konzervativnom novinskom imperijom njegovog oca.

Napustio je Harvard 1995. da bi osnovao sopstvenu izdavačku kuću za hip-hop, Ravkus Records. Nakon nekoliko godina, prešao je na izvršne uloge u News Corporation-u i preuzeo ulogu korporativnog čoveka kompanije. Nakon što je Laklan napustio Fox 2005. godine, Džejms je sve više viđen kao novi naslednik njegovog oca.

U 2007, Džejms je postao predsednik BSkyB. Godine 2011. imenovan je za zamenika izvršnog direktora News Corporation-a i za predsednika i generalnog direktora News International-a.

Ali dok se Džejms penjao na nove visine unutar imperije, kompaniju je zahvatio skandal kada su istražitelji i novinari otkrili da je osoblje nekih Merdokovih tabloida u Britaniji hakovalo telefone javnih ličnosti i žrtava zločina da bi dobile njihove priče. Kao rezultat toga, Džejms je bio primoran da se povuče sa mesta predsednika BSkyB.

Nakon nekoliko godina pauze, ponovo se pridružio porodičnom biznisu, na kraju je postao predsednik kompanije Sky i izvršni direktor kompanije 21st Century Fox, zajedno sa starijim bratom Laklanom, koji je bio izvršni predsednik kompanije. Aranžman o zajedničkom rukovodstvu nije uspeo, i Džejms je napustio 21st Century Fox 2019. kada je kompanija prodata Dizniju, a zatim napustio Sky kada je većinsku kontrolu preuzeo Comcast.

Dugo poznat kao usamljeni liberal klana Merdok, Džejmsove političke razlike sa porodicom su došle do vrhunca i on je dao ostavku iz odbora News Corp-a 2020. godine, napisavši u to vreme: „Moja ostavka je zbog neslaganja oko određenog uredničkog sadržaja koje objavljuju novinske kuće Kompanije i određene druge strateške odluke“.

Elisabet Merdok

Elizabet Merdok (53) je drugo dete Ruperta Merdoka, prvo koje je imao sa drugom ženom Anom Merdok. Elisabet je rano počela svoju obuku u porodičnom biznisu sa stažiranjem i poslovima početnog nivoa u kompanijama Merdoka. Godine 1996. postala je generalni direktor kompanije Sky Networks u BSkyB. Ali nekoliko godina kasnije, ona je propuštena za ulogu izvršnog direktora kompanije Sky. Rupert smatra Elisabet najsličnijom njemu, ali je više prezirao njene pokušaje da zauzme tron, rekavši da će u jednom trenutku morati da shvati koliko dece želi da ima pre nego što planira dalje napredovanje u kompaniji.

Godine 2000. napustila je porodični posao i osnovala Shine, jednu od najvećih nezavisnih produkcijskih kompanija u Velikoj Britaniji sa emisijama kao što su "The Biggest Loser", "Master Chef" i "History Cold Case". Kada je News Corporation kupila Shine 2011. godine, Elizabet je pokušala da zauzme mesto u odboru New Corporation, ali je ispitivanje skandala sa hakovanjem telefona sprečilo da se to dogodi. Napustila je Shine nakon spajanja sa još dve produkcijske kompanije. Godine 2019. osnovala je novu produkcijsku kompaniju, Sister, a 2021. godine Sister je finansirala otvaranje londonskog ogranka Ghetto Film School, neprofitnog programa usmerenog ka uvođenju mladih ljudi u industriju zabave.

SUPRUGE

Patriša Buker

Rupert Merdok i njegova prva žena, Patriša Buker, bivša manekenka robne kuće i stjuardesa, venčali su se 1956. Ona mu je rodila prvo dete, ćerku po imenu Prudens, dve godine kasnije. Brak je trajao 11 godina; razveli su se 1967.

Ana Merdok

Rupert je upoznao Anu Torv u njegovim novinama The Daily Mirror, u Sidneju, gde je ona radila kao reporter. Nekoliko meseci nakon razvoda od Patriše, Rupert i Ana su se venčali. Zajedno su dobili troje dece, Elizabet, Laklana i Džejmsa, koji su sada glavni kandidati za naslednika Merdokovog carstva.

Tokom godina, Ana je objavila nekoliko romana, od kojih je jedan predstavljao porodicu koja je zapanjujuće ličila na njenu. Provela je tri decenije podizajući njihovu decu i ponašajući se kao Rupertov lojalni partner na svetskoj sceni.

Sredinom 1990-ih, kako se Rupert približavao konvencionalnoj starosnoj dobi za penzionisanje, Ana se nadala da će njegova nemilosrdna želja da izgradi carstvo splasnuti, i da cće provoditi više vremena sa njom uživajući u njihovim zlatnim godinama. Rupert se potpuno protivio toj ideji. Nesporazum je doveo do nepomirljivog razdora, a njih dvoje su se razveli 1999. godine, posle 31 godine braka.

Vendi Deng

Deng (53) treća supruga Ruperta Merdoka, majka je njegovo dvoje najmlađe dece Grejs Merdok (20) i Kloi Merdok (18). Vendi je upoznala Ruperta kada je radila na njegovoj Star TV mreži u Hong Kongu. Vendi je očarala medijskog mogulau sekundi. Jedna bivša koleginica je rekla: "Ona je uvek bila neko ko je dobro prolazio. Jednostavno nismo shvatali koliko dobro." Venčali su se u junu 1999, dve godine nakon što su se upoznali i samo 17 dana nakon što je Rupertov razvod sa drugom suprugom Anom okončan. Vendi je postala jedna od Rupertovih najbližih savetnika i poverenika, ali njegova starija deca su se protivila braku i posmatrala Vendi kao potencijalnog konkurenta za kontrolu nad Merdokovim carstvom. Ali nakon 14 godina, brak se raspao zbog optužbi za Vendino neverstvo, koje je ona odbila da komentariše.

Džeri Hol

Bivši supermodel i bivša devojka rok zvezde Mika Džegera, Džeri Hol se udala za Ruperta Merdoka 2016. kada je imala 59, a on 85 godina. Odrasla Merdokova deca iskreno vole Džeri i odobravala su ovu zajednicu, za razliku od njegovog prethodnog braka sa Vendi Deng. Venčanje u Londonu bilo je predivan porodični događaj i predstavljao je redak trenutak solidarnosti među Merdokovim klanom. U avgustu - 6 godina nakon što su se venčali - objavljeno je da su Hol i Merdok okončali svoj razvod. Razlozi razvoda nikada nisu bili skroz jasni.

DRUGA DECA

Prudens Meklaud

Prudens Makud je Rupertovo najstarije dete iz prvog braka sa Patrišom Buker. Prudens nikada nije pokazivala veliko interesovanje za vođenje porodičnog biznisa, tako da se uglavnom klonila bitke za nasledstvo koja je zarobila njenu braću i sestre Elizabet, Laklana i Džejmsa. Ona je tokom svoje karijere bila na različitim pozicijama u News Corporation-u, a trenutno je u upravnom odboru Times Nevspapers, Ltd. Takođe ima udeo sa pravom glasa u porodičnom fondu Merdok.

Grejs Merdok i Kloi Merdok

Grejs (20) i Kloi (18) su dve Merdokove najmlađe ćerke iz braka sa Vendi Deng. Proveli su detinjstvo vozeći se između porodičnih imanja u Njujorku, Los Anđelesu i Arizoni i luksuznih destinacija za odmor širom sveta. Obe su pohađale prestižnu školu na Menhetnu. Grejs je sada prešla na Univerzitet Jejl dok Kloi studira na Stenfordu. Najmlađi Merdokovi imaju akcije bez prava glasa u porodičnom fondu Merdok, što ih pozicionira da, zajedno sa svojom starijom polubraćom i sestrama, naslede milijarde.

Pogledajte još fotografija ove moćne porodice u našoj galeriji:

1 / 14 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs