izgled se uopšte nije promenio

REŠENENA MISTERIJA DUGA 107 GODINA: Pronađena jedna od najvećih olupina ikada! Evo zašto je taj brod bio važan!

Pronađen brod proteklog vikenda koji je potonuo pre 107 godina! I posle toliko vremena izgleda skoro isto!

Zanimljivosti
Autor:
REŠENENA MISTERIJA DUGA 107 GODINA: Pronađena jedna od najvećih olupina ikada! Evo zašto je taj brod bio važan!
Foto: Printscreen Youtube / Sky News

Naučnici su pronašli i snimili jednu od najvećih ikad neotkrivenih olupina, 107 godina nakon što je potonula! Endurance, izgubljeno plovilo istraživača Antarktika ser Ernesta Šekletona, pronađeno je tokom vikenda na dnu Vedelovog mora.

Brod je smrvljen morskim ledom i potonuo je 1915. godine, primoravši Šekletona i njegove ljude da izvedu zapanjujuće bekstvo peške i malim čamcima.

Video snimak ostataka pokazuje da je brod u izuzetnom stanju. Iako je u vodi više od jednog veka, izgleda skoro nepromenjeno. Ima Endurance jasno je vidljivo!

Edurance
foto: Printscreen Youtube / Sky News

- Bez ikakvog preterivanja ovo je najfiniji drveni brod koji sam ikada video. Ponosno stoji na dnu mora netaknut i u briljantnom stanju očuvanosti, – rekao je morski arheolog Mensun Baund, koji je bio u ekspediciji otkrića-

Projekat za pronalaženje izgubljenog broda izradio je Foklandski fond za pomorsko nasleđe (FMHT). Negov ključ je bio južnoafrički ledolomac Agulhas II i podmornice na daljinsko upravljanje. Vođa misije Džon Širs, opisao je trenutak kada su kamere sletele na ime broda kao "zapanjujući".

- Otkriće olupine je neverovatno dostignuće. Uspešno smo završili najtežu pretragu olupina na svetu, boreći se sa stalnim promenljivim morskim ledom, mećavama i temperaturama koje su padale na -18C. Postigli smo ono što su mnogi ljudi rekli da je nemoguće - istakao je Širs.

Brod pronađen na 100. godišnjicu Šekltonove sahrane

Endurance je primećen u Vedelovom moru na dubini od 3.008 metara. Više od dve nedelje, podmornice su češljale unapred definisano područje pretrage, istražujući različite zanimljive mete, pre nego što su konačno otkrile mesto olupine u subotu - na 100. godišnjicu Šekltonove sahrane. Sama olupina je proglašen spomenikom prema međunarodnom ugovoru o Antarktiku i ne sme se ni na koji način uznemiravati. Stoga nikakvi fizički artefakti nisu izvučeni na površinu.

Edurance
foto: Printscreen Youtube / Sky News

Kako olupina izgleda?

Izgleda skoro isto kao kada ga je 1915. godine poslednji put fotografisao Šekltonov filmski stvaralac, Frenk Hurli. Jarboli su spušteni, oprema je zapetljana, ali trup je uglavnom koherentan. Neka oštećenja su evidentna na pramcu, verovatno tamo gde je brod udario u morsko dno. I sidra su tu. Podmornice su, čak, otkrile i neke čizme i posuđe.

- Možete videti i ime broda – ENDURANCE – iskrivljeno preko njegove krme direktno ispod ograde (ograda za ruke u blizini krme). A ispod, smelo kao mesing, nalazi se Polaris, zvezda petokraka, po kojoj je brod bio prvobitno nazvan - rekao je Mensun Bound.

Edurance
foto: Printscreen Youtube / Sky News

Život na dnu mora

Zanimljivo je da je olupinu kolonizovalo obilje života - ali ne onog tipa koji bi je progutao. Postoji malo propadanja drveta zbog toga. Endurance, koji izgleda kao brod duhova, posut je impresivnom raznolikošću morskog života u dubokom moru – uhodenim morskim špricama, anemonama, sunđerima različitih oblika, krhkim zvezdama i krinoidima (povezanim sa ježevima i morskim zvezdama) - prokomentarisala je polarni biolog dubokog mora dr Mišel Tejlor iz Essek Universiti

Kapetan broda
foto: Prinstscreen Youtube / Sky news

Zašto je ovaj brod bio tako cenjen?

Postoje dva razloga za to. Prvi je priča o Šekltonovoj carskoj transantarktičkoj ekspediciji. Nameravao je da napravi prvi kopneni prelazak Antarktika, ali je to morao da obustavi kada je ekspedicioni brod, Endurance, bio zarobljen, a zatim zatrpan morskim ledom. Od tada je sve bilo o preživljavanju.

Šeklton je nekako uspeo da odvede svoje ljude na sigurno, bekstvo u kojem je i sam anglo-irski istraživač išao malim čamcem za spasavanje preko divljih mora da bi dobio pomoć.

Drugi razlog je bio sam izazov pronalaženja broda. Vedelovo more je prilično trajno prekriveno debelim morskim ledom, istim morskim ledom koji je razbio trup broda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs