princeza kailani

UMRLA OD TUGE ZA IZGUBLJENOM DOMOVINOM U 23. GODINI ŽIVOTA: Tragična sudbina poslednje havajske princeze! (FOTO)

Umrla je kad je imala samo 23 godine i sa njenom smrću nestala je i poslednja nada naroda Havaja da će se odupreti američkim imperijalističkim težnjama…

Zanimljivosti
Autor:
UMRLA OD TUGE ZA IZGUBLJENOM DOMOVINOM U 23. GODINI ŽIVOTA: Tragična sudbina poslednje havajske princeze! (FOTO)
Princeza Kailani, Foto: Profimedia

Njenom ocu Škotu, poslednja naslednica trona Havaja bila je poznato kao Viktorija, ali za njen narod ona je bila Kailani što u prevodu znači “najviša tačka neba“. Rođena u vreme kada su njenu domovinu transformisali buntovni američki “gospodari šećera” , kratak život princeze Kailani (u originalu Ka’iulani) oslikavao je vrhunac njenog pacifičkog kraljevstva pre konačnog pada 1893. godine.

Tokom decenija koje su usledile nakon njene smrti u 23. godini, princeza Kailani je ostala upamćena po nesebičnom zalagala za svoj narod i borbi u ime Havaja koja je bila unapred izgubljena. Ovo je priča o princezi Viktoriji Kailani, ženi koja je trebalo da postane kraljica Havaja...

ONA JE NAJLEPŠA I NAJBOLJE OBUČENA PRINCEZA U EVROPI: Upoznala princa sa 14. godina, osvojila modni svet! (FOTO)

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Princeza rođena na vrhuncu moći svog kraljevstva

U vreme kada je havajska princeza Kailani rođena 1875. godine, Havaji su bili na vrhuncu svoje moći. U briljantnoj seriji bitaka, njen predak Kamehameha I poveo je hiljade vojnika u pobedu nad velikim brojem sitnih kraljevstava i formiralo Ujedinjeno kraljevstvo Havaja.

Tokom decenija doživele su društvenu, političku i ekonomsku revoluciju, gde je hrišćanstvo postalo dominantna religija ostrva. Desetine stranih diplomata iz nacija širom pristizale su na ostrva, a ogromne plantaže šećera postale su ekonomski motor zemlje.

Dakle, kada je princezin otac, Arčibald Skot Kleghorn, stigao u Honolulu 1851. godine, prestonica je ličila na bilo koji grad u njegovoj rodnoj Škotskoj, sa kerozinskim uličnim svetiljkama u bogatijim četvrtima, dobro obučenom havajskom gospodom i damama koji su dolazile na druženja i u na misu.

NJENA RUTINA SE ZAISTA RAZLIKUJE OD SVEGA ŠTO STE DO SADA ČULI: Kako se negovala princeza Margaret? (FOTO)

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Kleghorn je brzo izgradio malo trgovačko carstvo i potpuno se integrisao u havajsko društvo, uzevši državljanstvo 1870. i oženivši se princezom Likelike iste godine. Četiri godine kasnije, podržao je pretenzije na presto ženinog brata Kalakaue koji nije imao dece, tako da je u vreme rođenja Kailani već bila naslednica dinastije Kalakaua.

Ka'iulani je dobila obrazovanje u zapadnom stilu za koje su njeni roditelji verovali da odgovara princezi, što je uglavnom uključivalo čitanje, pisanje, sviranje muzike i lekcije iz bontona. Slobodno vreme je provodila igrajući se sa prijateljima, jašući svog omiljenog ponija, učeći da slika, surfujući i uživajući u društvu svoje američke guvernante Gertrude Gardinije.

Ali iza glamura koji je prikazivan javnosti, postojala je čitav jedan skriveni rat koji je njena porodica vodila da zadrži kontrolu nad kraljevstvom.

PRE DAJANE, PRINC ČARLS JE BIO OČARAN OVOM SVETSKOM DIVOM: Mogla sam da budem prva jevrejska princeza! (FOTO)

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Ustavna kriza na Havajima

Dana 21. jula 1886. Kailani je pritisnua prekidač koji je osvetlio teren palate. Bilo je to prvo električno osvetljenje u zemlji. Njen ujak je paradirao sa svojom kraljevskom gardom i hiljade gostiju su se divile inovaciji, ali je tehnološki napredak brzo pao u senku kada se Kailanina majka, princeza Likelike, ozbiljno razbolela.

Tokom duge bolesti, Likelike je navodno predvidela da će njena ćerka napustiti Havaje na duže vreme, da se nikada neće udati i nikada neće postati kraljica. Kada je umrla 2. februara 1887. kraljevstvo je ušlo u period nacionalne žalosti, a Kailani je postala druga u redu za tron, odmah iza svoje tetke Liliokalani, najmlađe sestre Likelike i kralja Kalakaua.

Zbog toga je odlučeno da princeza završi školovanje u Britaniji, zemlji koja je njenoj porodici izgledala kao model dobrog kraljevskog upravljanja.

80-IH GODINA PROŠLOG VEKA, PRINCEZA DAJANA JE BILA NAJBOLJE OBUČENA ŽENA: Evo kako su izgledale njene odevne kombinacije

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Za sve to vreme, posao njenog oca zapao je u krizu, a u problemu je bio i njen ujak - kralj koji je postavljao jednog zapadnog oportunistu za drugim na važne političke pozicije u državi. Kao odgovor, grupa Havajaca i američkih šećernih barona mobilisala je pritiv njega paravojnu formaciju koja je postala poznata kao “Puške Honolulua”.

Oni su primorali Kalakaua da se novim ustavom odrekne većine svojih ovlašćenja. Ustav je donet iako su mu se starosedeoci Havaja žestoko protivili jer je njime predata kontrola nad kraljevstvom zakonodavnoj vlasti u kojoj su dominirali Evropljani.

Kralj je proveo preostale godine na prestolu kao marioneta i umro je od bolesti tokom putovanja u San Francisko 1890. godine.

Vest o smrti ujaka Kailani je primila u internatu u Engleskoj.

Propast havajske monarhije

Smrt njenog brata bila je šok za novokrunisanu Liliokalani, koja se našla na tronu sa malo moći, licem u lice sa bogatim “gospodarima šećera” koji su dominirali ekonomijom ostrva.

Međutim, pokazala se i te kako dostojom pozicije na koju je došla. Njena prva odluka bila je da imenuje Kailani za svoju naslednicu. Zatim je započela niz napora da poništi ograničenja postavljena ustavom njenog brata, naljutivši tako Havajce američkog i evropskog porekla kojima je ovakav sistem odgovarao.

Na zahteve starosedelaca, Liliokalani je 1893. godine izradila novi ustav koji bi vratio moć kruni. Kao odgovor, američki i evropski vlasnici preduzeća u Honoluluu formirali su paravojsku sačinjenu od nestarosedelaca. Ova grupa je dobila podršku američkih mornara i marinaca sa USS Bostona, koji je bio usidren u Perl Harboru.

Protiv ove ogromne demonstracije sile, kraljičine trupe bile su nemoćne...

Liliokalani je zbačena sa trona. Popevši se na balkon iznad ulaza u kraljevsku palatu, advokat Henri E. Kuper pročitao je proglas kojim se proglašava kraj havajske monarhije i njena zamena republikom, “dok se ne završe pregovori i dogovore uslovi unije sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

PRINCEZA KOJA JE MOGLA DA POMIRI DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ I OBRENOVIĆ: Zvala se Kleopatra, umrla je sa samo 20. godina!

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Poslednji pokušaj povratka

Za sve ovo vreme Kailani je bila u Engleskoj. Čuvši za dešavanja u domovini, njen staratelj, Teofil Dejvis, savetovao ju je da poseti Sjedinjene Države kako bi apelovala na obnovu monarhije i Kailani ga je poslušala.

Iskoristila je priliku da obavi neformalnu posetu predsedniku SAD Groveru Klivlendu, koji je puč nazvao neopravdanim “činom rata”, ali nije hteo (ili nije mogao) da se suprotstavi ogromnom uticaju koji su vlasnici plantaža šećera imali u političkim krugovima Vašingtona.

Zbog glasina o ratu sa Španijom u novembru 1897. Kailani se vratila kući prvi put posle osam godina. Ona i njen otac, zajedno sa ostatkom elite Honolulua, pružili su topao doček američkim trupama kada je rat protiv Španije konačno izbio u aprilu 1898.

Za to vreme u Vašingtonu, Klivlendov naslednik, Vilijam Mekinli, ubedio je Kongres da odobri aneksiju Republike Havaji na osnovu toga što su ostrva od vitalnog značaja za kontrolu nad Pacifikom, piše portal Allthatsinteresting.

Bez kraljevstva kojim bi mogla da vlada, Kailani je lutala od države do države tražeći pomoć za svoju zemlju, a pogoršana finansijska situacija njene porodice pretila je da je ostavi potpuno bez novca.

Dve najveće ljubavi Jelene Petrović Njegoš: Kako je crnogorska princeza postala kraljica Italije! (FOTO)

Princeza Kailani
foto: Profimedia

Nakon što je jahala po oluju bez kaputa, razbolela se. Odvedena je u svoj dom iz detinjstva da se tamo oporavi, ali njeno stanje se pogoršalo i princeza Kailani je umrla 6. marta 1899. Imala je samo 23 godine. Narod je pričao da je umrla od tuge za izgubljenom domovinom.

Princezina smrt bila je razoran udarac za njenog oca, tetku i sve Havajce koji su se protivili aneksiji. Kailanina tetka, svrgnuta kraljica Liliokalani na kraju ju je nadživela za skoro 20 godina.

Nakon ove tragedije, havajska kraljevska porodica polako je nestala iz politike - kao i sećanje na poslednju princezu monarhije.

Godine 1993. predsednik SAD Bil Klinton izvinio se zbog uloge koju je ta država igrala u puču.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs