potrebno je malo strpljenja

NJIH JE DOVOLJNO DA KUPITE JEDNOM: 7 namirnica koje se mogu iznova i iznova uzgajati - SAZNAJTE KAKO! (FOTO)

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovo uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti!

Zanimljivosti
14:48h Autor:
Foto: Shutterstock

Kupovina svežih proizvoda može biti skupa, pogotovo kupujete li voće i povrće van sezone. Međutim, postoji mnoštvo svežih namirnica koje možete kupiti jednom i ponovo uzgajati u sopstvenom domu. Za to je potrebno samo malo predanosti, truda i motivacije. Zato, donosimo vam 7 namirnica koje je dovoljno kupiti – jednom!

Zelena salata

Zelena Salata
foto: Shutterstock

Salatu je možda i najlakše ponovo uzgojiti, jer vam praktički treba samo – činija vode! Sve što trebate da uradite je da odsečete donji deo glave salate i da je stavite u malu činiju. Zelena salata „voli“ plitku činiju koja ne sme biti preširoka. Svakako proveravajte vodu svakih nekoliko dana. Morate paziti na "sluzavu" vodu, ako se to dogodi, svakako zamenite vodu. I ako sve bude ok, imaćete pola glavice salate za otprilike dva nedelje.

Paradajz

Paradajz, bašta
foto: Shutterstock

Može biti sladak, sočan i ukusan i lako ih je samostalno uzgajati. Sledeći put kad ih kupite, razmislite o odvajanju jednog, izvadite semenke kako bistetaj jedan paradaz pretvorili u prekrasnu biljku. Uzmite semenke i stavite ih na papir da se osuše. Nakon što vam to pođe za rukom, semenke stavite u zemljanu teglu i ostavite u zatvorenom prostoru. Kad seme naraste koji centimetar, biljku stavite napolje i redovno zalivajte.

Ananas

Ananas
foto: Shutterstock

Ananas je poznat po sočnom i slatkom ukusu, ali da li ste znali da možete kupiti ovo ukusno voće i ponovo ga uzgajati? Važno je znati kako ananas uspeva u toplijoj klimi, zato pripazite da biljku držite dalje od niskih temperatura. Da bi biljka ananasa uspela, biće joj potrebno puno sunca veći deo dana. Za početak sačuvajte vrh (poznat i kao kruna) ananasa i odsecite ostatak voća kao i koru. Stavite krunu u šoljicu vode tako da može niknuti korenje. Nakon što primetite rast korena, tada možete presaditi svoju krunu ananasa u široku posudu sa zemljom.

Mladi luk

mladi luk
foto: Shutterstock

Mladi luk služi mnogim jelima kao ukras, pa čak i može dodati malo ukusa raznim salatama, a relativno ga je lako uzgojiti u vodi. Donji beli deo luka obavezno zadržite, a ako ima još netaknutih korena, pobrinite se da i njih ostane. Odaberite visoku čašu i donji deo luka postavite u vodu. Redovno proveravajte vodu, menjajte je ako je potrebno i uživajte gledajući kako raste vaš sveži mladi luk!

Krompir

Krompir
foto: Shutterstock

Ako ste ikada čuvali krompir dovoljno dugo, verovatno ste primetili kako počinje nicati. Umesto bacanja krompira, razmislite o uzgajanju. Krompir presecite na pola i pobrinute se da svaka polovina ima najmanje dva oka poznata i kao klice. Komadiće krompira osušite na sobnoj temperaturi, što može potrajati i do nekoliko dana. Kad se osuše na dodir, posadite ih u osam centimetara zemlje. Nakon toga, da biste mogli obaviti berbu, valja se uveriti da je vrh krompira – „umro“.

Luk

luk
foto: Shutterstock

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovo uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti! Sve što trebate da uradite je da odsečete dno luka ostavljajući korenje netaknutim. Moraćete da odsečete barem centimetar i po luka za ponovni rast. Ostavite da se osuši nekoliko dana, a zatim ga posadite u lonac napunjen s 3/4 zemlje. Stavite dno luka u tlo i prekrijte ga jednim do dva centimetra zemlje. Nakon što luk ima nekoliko listova, morao je već da regeneriše korenje. Uklonite stare mladice, a berbu možete da napravite nakon što luk potpuno naraste.

Celer

celer, Koren celera
foto: Shutterstock

Celer, poput salate, može uspevati u vodi. Za ponovni uzgoj celera moraćete da odsečete najmanje dva centimetra na dnu i staviti ga u „plitku“ vodu. Morate se pobrinuti da celer dobije direktnu sunčevu svetlosti, a trebali biste da vidite rast unutar samo tri do četiri dana. Ipak, ako želite punu zalihu celera, moraćete da ga prenesete u tlo. Ako se odlučite za to, pričekajte da nikne debela stabljika celera, a zatim je prenesite na organsko tlo. Ako se odlučite za uzgoj napolju, vodite računa o životinjama koje ga mogu pojesti, pa je najbolje držati ga u stakleniku. I za kraj, naoružajte se strpljenjem, jer nekad treba i do nekoliko meseci dok zrela stabljika ne naraste.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...