pogledajte

PROŠETAJTE NAJPOZNATIJIM MUZEJOM NA SVETU POTPUNO BESPLATNO: Luvr je stavio 482 hiljade dela onlajn! (FOTO)

Francuski muzej Luvr je ne samo mesto na kome se nalaze neke od najpoznatijih slika svih vremena, poput Mona Lize, već i najposećeniji muzej na svetu.

Zanimljivosti
Autor:
PROŠETAJTE NAJPOZNATIJIM MUZEJOM NA SVETU POTPUNO BESPLATNO: Luvr je stavio 482 hiljade dela onlajn! (FOTO)
Foto: profimedia

Broj posetilaca se naravno promenio u prethodnih godinu dana zbog svima poznate situacije, ali dobra vest je da se od sada ovaj muzej može posetiti virtuelno. Iako to nije isto što i videti sva ta umetnička dela uživo, ipak predstavlja hvalevredan potez koji će zanimati ljubitelje umetnosti širom sveta.

A o čemu se zapravo radi?

Po prvi put, celokupna kolekcija Luvra dostupna je onlajn, a to uključuje dela koja su izložena u muzeju, dela koja su u skladištu, pa čak i ona koja su pozajmljena drugim muzejima. Više od 482 hiljade dela može se videti besplatno i postoje razni načini na koje se ova kolekcija može istraživati.

Možete potražiti neko konkretno delo ili umetnika, naći albume koji obuhvataju tematske celine ili istraživati muzej sobu po sobu uz pomoć interaktivne mape koja se redovno ažurira.

Osim sajta na kome se nalazi ova kolekcija, i sam muzej je dobio novi sajt, podeljen na tri dela. Sajt je za sada dostupan na francuskom, engleskom, španskom i kineskom jeziku i može se posetiti putem desktop i laptop računara, tableta i mobilnih telefona, ali je prvenstveno namenjen za mobilne telefone. Sve promene u kolekciji biće ažurirane i virtuelno, a tvorci sajta obećavaju i novi digitalni sadržaj koji će biti zanimljiv svim posetiocima.

Možda trenutno nismo u mogućnosti da posetimo muzej uživo, ali i ova virtuelna tura može da nas sve osveži i podseti na značaj umetnosti u teškim vremenima. Oni koji su bili u Luvru mogu se podsetiti viđenog, a oni koji nisu da dobiju makar neki uvid u to šta se sve krije u ovom fenomenalnom muzeju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs