obavezno pročitajte

OPROSTITE I IDITE DALJE: 6 SAVETA za zdraviji život - naučite ove lekcije ODMAH!

Mali koraci za postizanje vaših ciljeva.

Zanimljivosti
Autor:
OPROSTITE I IDITE DALJE: 6 SAVETA za zdraviji život - naučite ove lekcije ODMAH!
Foto: Shutterstock

Neprestano pokušavamo da smršamo, dobijemo blistaviju kožu, obnovimo društveni život, postanemo bolji u svom poslu, konstantno postavljajući sebi nove i ambiciozne ciljeve. Međutim, neretko sami sebi zadajemo ciljeve koji su neostvarivi, što može jako loše uticati na naše mentalno zdravlje.

Ovoga puta, nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da promenite svoj život na bolje, bez dodatnog stresa.

Sredite nered

Pogledajte svoje okruženje. Ako su fioke i ormari puni stvari, vreme je da ih preuredite. Bistar um takođe treba uredne prostore. Odvojite vreme da očistite i uredite svoj lični i profesionalni prostor, kako biste se mogli mentalno osloboditi.

Vežbajte

Obično postavljamo ambiciozne ciljeve na pragu svake nove godine, što rezultira neuspehom nekoliko meseci kasnije. Imajte na umu male ciljeve i pobede, poput vežbanja koliko god možete. Povećajte vreme hodanja ili i idite na čas plesa. Najvažnije je preduzeti male, ali stabilne korake.

Povedite prijatelje sa sobom

Trening je prijatniji kada imate društvo. Povedite sa sobom prijatelja koji ima otprilike istu izdržljivost i zajedničke ciljeve. Motivisaćete jedni druge i podelićete svoju malu pobedu.

Izaberite hranu korisnu za mozak

Mnogo hranljivih sastojaka možete dobiti iz namirnica koje podržavaju dobru funkciju mozga, upravljanje stresom i čine vas generalno srećnijima. Ne morate da pravite velike promene da biste poboljšali svoju ishranu. Hrana bogataomega-3, poput neke ribe i orašastih plodova, kao i ona bogata antioksidantima, može pomoći u zaštiti mozga od gubitka pamćenja.

Oprostite i idite dalje

Negativne emocije potkopavaju vaše dobro zdravlje i fizički i mentalno. Dozvolite sebi da oprostite i nastavite dalje, ali ne i da prihvatite toksično ponašanje ljudi iz vašeg okruženja. Opraštanje je čisto lični proces koji može značiti da ćete nastaviti svoj život bez određene osobe ili situacije.

Naučite nešto novo

Izazovite svoj mozak tako što ćete naučiti da kuvate, crtate ili govorite novi jezik. Isprobajte jogu ili meditaciju. Izaberite nešto za šta mislite da bi bilo zanimljivo ili korisno da naučite. „Što više možemo da aktiviramo kognitivne funkcije našeg mozga, to je naša kratkoročna i dugoročna memorija bolja, kao i koordinacija ruku i očiju“, objašnjavaju klinički psiholozi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs