Obavezno pročitajte

Japanski učitelj pronašao način da pomogne ljudima da se oslobode stresa: Pustite suzu jednom nedeljno!

Hidefumi Jošida, samozvani "učitelj plakanja", ohrabruje ljude da ponekad puste koju suzu kako bi se oslobodili stresa i živeli srećnije.

Zanimljivosti
Autor:
Japanski učitelj pronašao način da pomogne ljudima da se oslobode stresa: Pustite suzu jednom nedeljno!
Foto: Shutterstock

Japanci spadaju u narode koji najmanje plaču, a neki bi rekli i da u ovoj zemlji postoje negativne predrasude u vezi sa plakanjem. Prema navodima Hidefumija Jošide, međutim, to nije uvek bilo tako, već su stanovnici njegove domovine decenijama bili ohrabrivani da ne pokazuju svoje emocije i suzdrže se od plakanja.

Ovaj učitelj plakanja želeo je to da promeni, pa je pre sedam i po godina započeo edukaciju svojih sugrađana o koristima plakanja. On procenjuje da je kroz njegovu školu do sada prošlo čak 50.000 ljudi, i da im je on, naravno, pomogao da zaplaču.

Pre nego što je postao učitelj plakanja, Jošida je bio zaposlen u srednjoj školi. Kada je otkrio da plakanje može pomoći u suzbijanju stresa, on je odlučio da svoje saznanje podeli sa drugima. Usledila su predavanja i radionice širom Japana, na kojima je ovaj 45-godišnjak ohrabrivao ljude da bar jednom nedeljno puste suzu.

„Ako plačete jednom nedeljno, imaćete život bez stresa“, izjavio je Jošida za Japan Times i dodao: „Plakanje je znatno efikasnije u odnosu na smejanje i spavanje za oslobađanje od stresa“.

Jošida kaže da plakanje pozitivno utiče na mentalno zdravlje jer stimuliše aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, što ima za posledicu usporavanje rada srca i opuštanje organizma. On takođe smatra da što više plačete, to ćete se nakon toga bolje osećati.

Kada radi sa pojedincima i kompanijama, Jošida im najčešće pušta inspirativne video klipove koji prikazuju životinje, sportiste, porodične scene, prirodu i sve drugo što izaziva emotivnu reakciju kod ljudi. Ponekad im čita i dirljiva pisma, ako ovo prvo ne upali.

„Moj posao je da pružim ljudima katarzično iskustvo koje će im pomoći da prebrode svoje psihološke probleme“, rekao je Jošida za BBC. Niko od oko 50.000 ljudi koji su ga tokom godina slušali mu se do sada nije požalio što ih je ohrabrio da zaplaču. To nam govori da ima nešto u idejama ovog neobičnog učitelja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs