Filipini

Monstrum među prvim damama: Građani crkavali od gladi, ona se bahatila na njihov račun! Pobegla od Boga i ljudi! (FOTO)

Celi svet pamti 25. februar 1986., kad je besna masa provalila u predsedničku palatu na Filipinima i otamo isterala bračni par Markos, koji su izvukli živu glavu samo zbog toga što su pobegli američkim vojnim helikopterom....

Zanimljivosti
16:03h Autor:
Monstrum među prvim damama: Građani crkavali od gladi, ona se bahatila na njihov račun! Pobegla od Boga i ljudi! (FOTO)
Foto: Profimedia

Na Filipinima je sud tek u 2018. Imeldi Markos izrekao presudu za korupciju i to iz vremena kad je bila prva dama ove azijske ostrvske države. A to je bilo još u prošlom veku. Između 1965. i 1986. Iako je njen suprug Ferdinand Markos svrgnut s vlasti pre više od 33 godine, celi svet seća se Imeldine impozantne zbirke cipela koja je navodno brojila oko 3.000 pari i još ni danas niko nije uspeo da obori taj rekord.

Imelda Markos, danas 90-godišnja starica, mogla bi dobiti između šest i 11 godina po svakoj tački optužnice. Rezultat sudskog postupka koji traje više od dve decenije, odnosi se na privatna udruženja koje je u doba vladavine njenog muža, osnovala u Švajcarskoj.

Hapšenje Imelde Markos, koja nije bila prisutna na suđenju, sud je naredio odmah nakon što je pročitana presuda, ali s obzirom na starost, moći će ostati na slobodi uz akontaciju, sve dok presuda ne postane pravomoćna.

Takođe, moraće odstupiti s trenutnog položaja, a to je treći mandat u Parlamentu, piše Gardijan.

Misteriozna smrt prve nebeske dame: Kako je skončala prelepa Amelija, nikad niko neće znati! (FOTO)

foto: Profimedia

Za 21 godinu koliko je Markos bio na vlasti, on i njegova supruga prikupili su milijarde dolara, a sredstva su bila usmerena na švajcarske bankovne račune. Posebno je Imelda Markos bila poznata po razvratnom životnom stilu, dok je istovremeno zemlja grcala u siromaštvu i građanskim nemirima.

Kao prva dama, bila je ministar građevinarstva od 1976. do 1986., a i guverner Manile od 1978. do 1984.

Porodica je pobegla na Havaje 1986. kada se filipinski narod okrenuo protiv Markosovih u poznatoj "revoluciji bez krvi". Nakon što su otišli, Imeldina zbirka cipela izložena je u predsedničkoj palati kako bi se pokazalo stanovništvu koliko su bogatstvo stekli živeći na vrhu vlasti0. Ovo nije prvi put da se bivša prva dama suočila s optužbama za korupciju, ali na Vrhovnom sudu 1998. presuda joj je ukinuta. Ponovno su hteli da je hapse, ali 2009. uplatila je akontaciju i uspela je da izbegne zatvor.

Dinastija Markos još uvek ima veliku političku moć i uticaj na Filipinima. Imeldin sin Ferdinand "Bongbong" Markos Junior (62) tesno je izgubio predsedničke izbore 2016., a mnogi ga vide kao prirodnog naslednika aktelnog predsednika Dutertea (75).

Celi svet pamti 25. februar 1986., kad je besna masa provalila u predsedničku palatu na Filipinima i isterala bračni par Markos, koji su izvukli živu glavu tako što su pobegli američkim vojnim helikopterom i pronašli utočište na Havajima.

Sve svetske televizije i agencije prenele su isti čas snimak Imeldinih prostorija u kojima je čuvala cipele, koje su postale sinonim za korupciju i bezumnu krađu sopstvenog naroda koji je, zapravo slično kao i danas, živeo u velikoj bedi.

Ali, Markosovi nisu delili njihovu sudbinu. Kad su sleteli u američku vojnu bazu Hickham na Havajima, iz dva velika transportna vojna aviona C-141 vojnici su počeli iznositi sve što su uspeli poneti sa sobom, a toga je bilo jako puno. Službeni američki carinski zapis na čak 23 stranice popisao je šta su uneli na američko tlo. Bila su tu 23 drvena sanduka, 12 kovčega i torbi, razne kutije čiji sadržaj je ispunio čak 67 ormara.

Kako je Elena postala diktatorka: Ljubomora, posesivnost i zloba, nisu joj dale mira! (FOTO)

foto: Profimedia

Bilo je tu i 413 komada raznog nakita, uključujući 70 pari dugmadi za manžetne optočeni dijamantima, pa kip Isusa od slonovače, sa srebrnim plaštom i dijamantskom ogrlicom, zatim 24 zlatne poluge na kojima je bila ugravirana posveta "mom dragom mužu na našu 24. godišnjicu braka", kao i više od 27 miliona filipinskih pesosa i to sveže štampanih. Ukupna vrednost donesenih ličnih stvari premašila je tadašnjih 15.000.000 dolara.

Bilo je to dovoljno bogatstvo da par proživi mirno i bezbrižno do kraja života. Ipak, nova filipinska vlada znala je da je to samo manji deo njihovog porodičnog bogatstva. Celokupno bogatstvo Ferdinanda Markosa bilo je oko 650 puta veće.

Prema kasnijoj proceni visokog filipinskog suda, on je, dok je bio u predsedničkoj kancelariji, akumulirao oko 10 milijardi dolara. Budući da njegova službena plata nikada nije bila veća od 13.500 dolara godišnje, bilo je kristalno jasno da to bogatstvo nije stekao na legalan način. Ni njegovi saradnici nisu milijarde stekli na legalan način, a jedina žrtva njihove pohlepe bio je narod. U to vreme oko 40 posto stanovništva preživljavalo je s dva dolara na dan. Stoga je Republika Filipini pokušala što hitnije da dođe do barem dela tog novca.

Čak i usred haosa revolucije, prva naredba nove predsednice, Kori Akino bila je da se utemelji predsednička komisija, tzv. PCGG. Zadatak im je bio da se na svaki mogući način domognu, kako je rečeno, "beskrupulozno stečenog bogatstva akumuliranog kod bivšeg predsednika Fernanda Markosa, njegove porodice, rođaka, podređenih kao i bliskih saradnika", te je dala ovlašćenje da oduzmu svaku imovinu za koju sumnjaju da je stečena kriminalnim radnjama.

Zavela dečaka, rasturila porodicu, postala prva dama: Novi detalji iz života Brižit Makron! (FOTO)

foto: Profimedia

Tridesetak godina kasnije u PCGG-u još uvek radi 94 advokata, istraživača i administratora u zgradi koju su nekad davno konfiskovali od porodice Markos.

I danas lagodno žive na državnom proračunu, a godišnje im vlada za njihov rad plaća oko 2.200.000 dolara. Osoblje je pratilo tok Markosovog novca širom sveta, po raznim državama i pokrenulo je stotine sudskih tužbi za povrat imovine. A ipak, nešto ide u pogrešnom smeru jer je PCGG do danas uspeo vratiti tek mrvice, a još niko nije odležao ni dana u zatvoru, pa eto čak ni Imelda Markos koja je sve do ovih dana uživala u statusu poslanika u Parlamentu.

Sin bivšeg predsednika Ferdinand Markos Junior, poznat kao "Bongbong", mogao bi čak postati novi predsednik države i ako mu to uspe, moći će jednim potezom ukinuti PCGG. Ali, 2016. PCGG je pronašao barem nešto što je moglo zabavljati mase. Dočepali su se beležaka koje su Imelda i njen suprug vodili u predsedničkoj kancelariji.

Prema rukopisu reklo bi se da ga je ispisivao Fernando: Upisivali su unutra koliko su novaca potrošili, koliko su minuta proveli na sastancima uz opaske što se na sastancima razgovaralo, ali tu su bile i evidencije brojnih bankovnih računa, stotine potvrda o deonicama, izveštaja privatnih detektiva, kao i 10,000 stranica raznih sudskih presuda.

Potencijalna prva dama koja bi mogla da dođe na mesto Melanije Tramp: Ko je Džil Bajden? (FOTO)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs