Porodica Čarušesku

Kako je Elena postala diktatorka: Ljubomora, posesivnost i zloba, nisu joj dale mira! (FOTO)

Elena nije znala za sram. Iako je jedva završila osnovnu školu, terala naučnike da pišu radove koje je ona potpisivala

Lifestyle
Autor:
Kako je Elena postala diktatorka: Ljubomora, posesivnost i zloba, nisu joj dale mira! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako nikad nije završila ni srednju školu, dobila je niz počasnih doktorata, najviše iz hemije, a naučnici su morali za nju da napišu naučne radove koje je ona potpisivala.

Od kraja 70-ih i tokom 80-ih Elena Čaušesku bila je jedna od dve najmoćnije žene na svetu. Drugu najmoćniju ženu tog vremena - Margaret Tačer, izabrali su glasači u Velikoj Britaniji.

Elena Čaušesku je bila samo žena predsednika, ali nije bila samo najmoćnija, nego i najomraženija.

Njen muž bio je Nikolae Čaušesku i bio je na čelu Rumunjske od 1965. godine. Uveo je železnu diktaturu i od sebe i svoje supruge stvorio je kult ličnosti sličan onom kakav su u svojim zemljama uživali Mao Zedong u Kini, Staljin u SSSR-u i Hitler u nacističkoj Nemačkoj.

Kako je njegova pozicija jačala, jačali su i njegovi apetiti prema materijalnom bogatstvu. Stoga je veliki deo rumunjskog BDP-a trošio na izgradnju palate koja je i danas među najvećima na svetu u kojoj je živeo neki vladar.

Stvorio je vrlo moćni aparat sigurnosnih službi koji je bio toliko nametljiv da se procenjuje kako je svaki deseti Rumun u to vreme bio doušnik.

Diktator je to učinio kako bi se osigurala i produžila njegova vlast, a ne da bi zaštitio zemlju od spoljnog neprijatelja. Oni koji su se protivili njemu, njegovoj ženi - nestali bi preko noći.

Bahate gospođe, prve dame: Slava njihovih muževa udarila im u glavu, bogatile se na račun naroda! (FOTO)

foto: Profimedia

Oboje su se zaljubili u bogatstvo i luksuz

Predsednika je nesebično podržavala Elena, koju su zvali "majkom nacije". Po svemu sudeći, Elena je bila gruba, ne previše inteligentna, ali zato lukava i osvetoljubiva, te izuzetno nesrećna jer nije bila lepotica.

Rođena je u porodici seljaka i nikada nije završila srednju školu. Kao i mnogi drugi siromašni ljudi početkom 20. veka, okrenula se komunizmu koji je siromašnoj radničkoj klasi nudio ideju o tome kako će oni upravljati zemljom.

Budućeg supruga upoznala je 1939. godine, a bio je mnogo gorljiviji komunista od nje. Ujedno, za njega je Elena bila "ljubav na prvi pogled", ali mnogi istoričari su uvereni da je sama Elena skovala plan kako da ga zavede i da je ona zapravo odabrala njega. Venčali su se 1947. godine, u vreme kada se komunizam pod pokroviteljstvom Sovjetskog Saveza počeo širiti istočnom Evropom.

Dvadesetak godina kasnije, Čaušesku je došao na vrh rumunske komunističke partije i 1965. postao čelnik stranke. Dve godine kasnije izabran je za predsednika Republike.

U početku, Čaušesku je bio relativno popularan u poređenju s ostalim komunističkim vođama. Uveo je neke pogodnosti za radnike i tokom prvih godina svog mandata prokrčio je svoj put u spoljnoj politici, što nije bilo jednostavno budući da je i Rumunija, kao i ostale zemlje Istočnog bloka, uglavnom bila pod čvrstom moskovskom šakom. Rumun su svog predsednika doživljavali kao osobu koja je spremna da se suprotstavi zahtevima koji su stizali iz SSSR-a, da bi poboljšao životni standard stanovništvu.

Bračni par diktaturom uništio i državu i decu: Dogovori iz spavaće sobe upropastili živote!

foto: Profimedia

Međutim, kako je vreme prolazilo, on je postajao sve više zaljubljen u bogatstvo i luksuz. Kad su rudari stupili u štrajk 1977., stranački pajtaši su im poručili da "Veliki vođa" i njegova supruga lično rade na rešavanju njihovih problema, ali da se ne mogu s njima susresti.

Istina je bila da su svaki slobodni trenutak provodili u svom crnomorskom odmaralištu, okruženi poslugom.

Budući da je Elena putovala svetom, bivala je sve više ljubomorna na ono što su drugi imali. U Kini je bila ljubomorna na moć Mao Zedongove supruge, koju su na kraju zatvorili Maovi protivnici. Na Filipinima je pozavidela Imeldi Marcos na raskošnom životu u kojem je uživala sve dok nisu proterali njenog supruga.

Kako su godine prolazile, Elena je postala toliko sujetna da nije dopuštala objavljivanje svojih profilnih fotografija kako se ne bi video njen poveći nos. Pre objave tražila je da se svaka njena fotografija obradi.

Kad su komunisti došli na vlast, Elena je bila sekretarica u Ministarstvu spoljnih poslova, ali ne previše sposobna. Međutim, od 1972. godine, kad je njen suprug postao siguran da će biti predsednik na duži rok, ona je ubrzo napredovala na lestvici. Tokom sedamdesetih godina počeli su je "birati" na sve važnije funkcije u vladi i Komunističkoj partiji, a 1980. godine čak je postala zamenica premijera - odnosno druga osoba na vlasti.

Poznata je kao izuzetno osvetoljubiva osoba i bolje je bilo ne izazivati je da ne pokaže tu svoju lošu stranu. Njeni neprijatelji, stvarni ili zamišljeni, odmah bi bili poslati na prinudni rad u najzabitije krajeve zemlje ili, još gore - u radne logore ili pred streljački vod.

Silovali, pili, krali i ubijali: Oni su prva deca svojih surovih roditelja!

foto: Profimedia

I ona i njen suprug na kraju su vodili Rumunsku ne kao komunističku zemlju, nego kao svoju ličnu robovsku zajednicu, a mnogi su uporedili porodicu Čaušesku sa mafijaškom organizacijom.

Eleni su smetale i one obrazovaniji od nje. Pred kraj vladavine postala je tako i počasna doktorka hemije i autorka mnogih naučnih radova. Ali, prava istina je da su za nju to radili naučnici.

Nekolicina onih koji su to odbili, preko noći su nestali. Iako je bila javna tajna da Elena nikad nije napisala ni jedan sopstveni rad, ni istraživanje, niko joj se nije usudio suprostaviti jer je bila supruga najmoćnijeg čoveka u državi.

Bila je i voditeljka mnogih različitih vladinih odseka vezanih za nauku, pa je dobila u narodu i posprdni nadimak "Codoi", prema formuli za ugljen dioksid CO2. Inače "Codoi" nije samo formula, nego i stvarna reč u rumunskom rečniku, a znači "veliki rep".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs