Životna priča

Bahate gospođe, prve dame: Slava njihovih muževa udarila im u glavu, bogatile se na račun naroda! (FOTO)

Bez obzira što su bile samo prve dame, ponašale su se kao da su one same predsednici tih država

Lifestyle
12:27h Autor:
Bahate gospođe, prve dame: Slava njihovih muževa udarila im u glavu, bogatile se na račun naroda! (FOTO)
Foto: Profimedia

Dok građani nisu imali šta da jedu, one su zgrtale milione, živele u luksuzu i bile neosetljive na patnje svojih ljudi.

Grejs Mugabe

Grejs Mugabe, donedavno prva dama Zimbabvea. Postala je to 1996. godine kad se kao 31-godišnjakinja udala za 40 godina starijeg Roberta Mugabea.

Nakon vojnog puča pre dve nedelje, pobegla je iz zemlje i otad joj se gubi svaki trag.

Godine 2010. godine Vikiliks je otkrio da su visoki državni službenici, zajedno s Grejs organizovali privatne kopače rude u rudniku Chiadzwa u istočnom delu zemlje, koji su za njih ručno vadili dijamante. Na taj način Grejs je sebi obezbedila zaradu od oko 15.000.000 dolara.

Grejs Mugabe poznata je zbog svog luksuznog života, pa su ju zapadni mediji prozvali "Guči Grejs". Još 2003. godine novine su pisale da je tokom boravka u Parizu potrošila 120.000 dolara kad je izašla u manji šoping.

Čak je zemlja dospela pod sankcije od strane EU parlamenta, uz objašnjenje da će to možda obuzdati Grejs od šopingholičarskih napada u trenutku kad se zemlja i njezini stanovnici suočavaju s katastrofalnim siromaštvom.

Slične sankcije nametnule su Zimbabveu i SAD. Dok je ona uživala u abnormalno bogatstvu, stanovnici su jedva preživljavali s jednim obrokom na dan.

Mugabe je vladao 37 godina i mnogi stanovnici misle da je ona kriva što je Mugabe postao neosetljiv na njihove patnje. Stoga je Grejs već odavno jedna od najomraženijih prvih dama u Africi.

Grejs je imala u planu da postane i predsednica države, a u tom naumu sprečio ju je upravo vojni puč. Inače, priča se da je doktorirala sociologiju, ali niko nikad nije mogao videti njen rad, a navodno je doktorat stekla u roku dva meseca.

Nezasiti ljubavnik, seksualni zavisnik: Čarli Čaplin imao 11-oro dece, ovo su njegovi najslavniji potomci! (FOTO)

1 / 3 Foto: Profimedia

Imelda Markos

Kad se proletos na društvenim mrežama pojavila vest da je umrla Imelda Markos, komentari su bili različiti - od onih pristojnih, do sasvim uvredljivih.

Ali, vest se pokazala lažnom. Kad su joj rekli da ju je neko proglasio mrtvom, Imelda Markos, danas 88-godišnjakinja, samo se nasmejala i rekla:"Življa sam nego ikad, samo sam jako stara!"

Svet jako dobro pamti Imeldu Markos, nekad prvu damu Filipina i udovicu diktatora Ferdinanda Markosa. Sredinom 80-ih godina svet se zgranuo kad su, nakon Markosovog zbacivanja s vlasti, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele.

Na desetinama polica koje su se protezale od poda do plafona, prebrojili su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Istovremeno, filipinski narod je umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva.

Imeldu su optužili da je tokom dvadesetogodišnje vladavine Ferdinanda Markosa, ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrože kažnjena, nikad nije osuđena.

Kako je kasnije objasnila, cipelama je htela promovisati filipinsku industriju obuće, a kasnije joj je filipinska vlada konfikovala i velike količine skupocenog nakita, ali ona je rekla da ih je sakupljala samo zato da ih sačuva jer su to bili istorijski komadi nakita koje su nekad nosile kraljevske glave.

Nakon što su Ferdinanda Markosa zbacili s vlasti, par je živeo na Havajima, gde je Markos i preminuo. Pet godina kasnije Imelda se vratila na Filipine, ušla u predsedničku kampanju, izgubila ju, ali je ušla u parlament, s prijavljenom imovinom od oko 20.000.000 američkih dolara.

Najbahatije prve dame: Trošile milione na cipele, krzna i nakit, narod gladovao, a samo jedna platila glavom! (FOTO)

1 / 3 Foto: Profimedia

Elena Čaušesku

Ako ništa drugo, onda joj danas Rumunji mogu biti zahvalni jer im je ostavila jedan od najraskošnijih muzeja u Europi. Doduše, rumunski narod sve je to plaćao izgladnjivanjem i životom bez grejanja u doba najvećih zima.

To je ujedno i bio razlog zašto su 16. decembra 1989. godine u Bukureštu počeli nemiri, a nedelju dana kasnije diktator Nikolae Čaušesku i njegova supruga Elena su streljani.

Uglavnom Elena je, izrazito uživala u kolekciji krznenih bundi od najrazličitijih divljih životinja. Tako su se u ormarima našle bunde od leoparda, tigra, zebre, jaguara i polarnih lisica.

Ali, danas se može razgledati i velika palata koju joj je izgradio suprug. To je najveća palata u Europi, a unutra je pravo bogatstvo koje je Elena naručivala iz svih krajeva sveta. Tako se tu nalazi oko 220.000 kvadratnih metara skupocenih tepiha, zatim 3,5 tona raznih kristala, te milioni prostornih metara mramora. Najveći tepih težak je 1,5 tonu.

Kad je 22. decembra 1989. godine Nikolau izašao na balkon palate da održi govor i smiri nemire, narod mu je zviždao i negodovao, pa su se povukli u palatu i naručili helikopter da ih skloni na sigurno.

Pilot ih je tokom leta uverio da će ih srušiti pa ih je spustio u vojnu bazu 70 kilometara od Budimpešte, a tamo ih je preki sud, sastavljen od generala, osudio na smrt strijeljanjem.

Bračni par diktaturom uništio i državu i decu: Dogovori iz spavaće sobe upropastili živote!

1 / 3 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs