Prokleo ih rabin

Prokletstvo Kenedijevih: Čim napune 29 godina, smrt im diše za vratom!

Prirodna smrt u ovoj porodici skoro da i ne postoji

Zanimljivosti
Autor:
Prokletstvo Kenedijevih: Čim napune 29 godina, smrt im diše za vratom!
Foto: Profimedia

Dvadesetdvogodišnja unuka pokojnog Roberta F. Kenedija, Saoirse Kenedi Hil, umrla je u četvrtak nakon navodnog predoziranja na porodičnom imanju u Hajanis Portu u Masačusetsu, saopštio je Njujork Tajms.

Iz doma njene bake Etel Kenedi (91) devojka je u četvrtak poslepodne hitno prevezena u bolnicu Kejp Kod u Hajanisu, piše Tajms, pozivajući se na porodične izvore i prijatelje porodice. U bolnici je proglašena njena smrt, a Rojters u četvrtak veče nije uspeo da kontaktira predstavnike bolnice da bi se vest potvrdila.

Ali Njujork Tajms, Boston Glob i ostali mediji preneli su saopštenje Kenedijevih u kojemu se potvrđuje smrt mlade žene. Njena smrt je još jedna u nizu tragedija koje već vekovima pogađaju jednu od najvećih američkih političkih dinastija, pišu američki mediji.

"Srca su nam slomljena zbog gubitka naše voljene Saoirse. Njen život je bio ispunjen nadom, obećanjima i ljubavlju", stoji u saopštenju porodice.

Njena baka Etel je rekla da je "svet danas manje lepo mesto". Njujork Tajms se pozvao na izjave dvaju neimenovanih osoba, opisanih kao bliskih porodici, koje su rekle da se Hil očigledno predozirala.

Saorsie, studentkinja Univerziteta u Bostonu za života je volontirala u Meksiku gde je aktivno učestvovala u izgradnji škola u autohtonim zajednicama te je bila angažovana na borbi za ljudska prava i na osnaživanju žena, saopštila je njena porodica.

Još 2016. godine, dok je bila učenica Akademije Derfield, privatnog koledža u Masačusetsu, u studentskim je novinama pisala o svojoj borbi s depresijom.

Bila je jedino dete Paula Mičela Hila i Kortni Kenedi Hil, koja je bila peto od jedanaestero dece Etel i Roberta Kenedija, pokojnoga američkog predsedničkog kandidata ubijenog u dobi od 42 godine.

Potpuno izbrisana 20 godina: Zašto Kenedijevi nisu znali gde im je bolesna sestra? (FOTO)

Ukleta dinastija i teorije zavera

Još od atentata na JFK-a postoji teza da je na porodicu Kenedi neko bacio kletvu. Ubistvo predsednika Džona F. Kenedija koje se dogodilo 22. novembra 1963. godine u Dalasu postalo je jedna od najpoznatijih slika 20. veka.

Svi se sećaju scene u kojoj Džeki Kenedi sedi zalivena krvlju u svom prepoznatljivom ružičastom kompletiću, sva u šoku, dok na zadnjem sedištu sav krvav leži predsednik SAD-a.

Kobnog 22. novembra Kenedi je posetio Dalas u sklopu predizborne kampanje za izbore 1964. godine. S njim u automobilu bili su njegova supruga Džeki, teksaški guverner Džon Konali, koji je tokom atentata takođe bio ranjen, njegova supruga Neli te dva agenta Tajne službe.

U trenutku atentata u zgradi Teksaškog skladišta školskih knjiga nalazio se bivši marinac Li Harvi Osvald. Oko podneva, pola sata pre no što je ispaljen prvi metak, jedan od kolega Osvalda je video na šestom spratu. Odmah nakon atentata opis sumnjivca objavljen je putem radija. Nekoliko blokova dalje Osvalda je video policajac. U trenutku kada ga je policajac pozvao Osvald je izvadio pištolj i ubio policajca s četiri metka. Sakrio se u obližnjem bioskopu, ali nije platio kartu pa je poslovođa bioskopa zvao policiju. Uhapšen je malo više od sat vremena nakon ubistva. Tvrdio je da nije kriv, ali nikada nije imao priliku da se brani pred sudom. Dva dana nakon atentata, u nedjelju 24. novembra u 11 sati i 21 minutu, policajci su Osvalda vodili kroz podrum sedišta policije kako bi ga premestili u okružni zatvor. Podrum je bio prepun novinara, uključujući i TV-ekipe koje su direktno prenosile događaj. I dok je Osvald u pratnji policije prolazio podrumom Džek Rubi, vlasnik lokalnog noćnog kluba, iznenada je ispalio hitac iz pištolja i pogodio ga u stomak. U 13 sati i sedam minuta Osvald je proglašen mrtvim.

Pet godina nakon ubistva Džona Kenedija njegov mlađi brat Robert, tada senator, započeo je kampanju za nominaciju za predsedničku trku, kao kandidat Demokratske stranke.

Uprkos kasnom ulaskom u trku Kenedi je brzo preuzeo vođstvo i zadobio veliku podršku članova stranke. Ali isti dan kada je potvrđen kao kandidat demokrata za Belu kuću i na njega je u Los Anđelesu izvršen atentat.

Malo koja porodica je bila predmet tolikog obožavanja, a istovremeno toliko skandala i teorija zavera kao Kenedijevi.

Sahranila četvoro dece, umrla u 104. godini: Životna priča Rouz Kenedi, žene koja je stajala iza uspeha petorice muškaraca! (FOTO)

Postoji i teorija o tome da je cela porodica ukleta jer kako je 2001. napisao Edvard Klein u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" zaista se postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice morao platiti najvišu cenu.

Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predednika Džozefa Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek i antisemitista, bacio jedan rabin.

Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u istoriju i pripisuju ga Tomasu Fitcdžeraldu, pradedu Džona Fitcdžeraldu Kenedija s majčine strane koji je “uznemirio duhove” u Irskoj.

Oni koji ne veruju u kletvu misle da je ona izmišljena kako bi se stalno držale tenzije na porodici koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora. A koliko se njihovo mišljenje još uvek uvažava videlo se i tokom prededničke kampanje kada je zgrožena istupima novoizabranog predsednika porodice Kenedi objavila otvoreno pismo Donaldu Trampu.

Džozef Kenedi i njegova supruga Rosa imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre no što su ubijeni Džon i Robert život je izgubio njihov najstariji sin - Džozef Kenedi Junior - u kojega je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike.

No, taj je plan prekinut 1944. njegovom smrću. Poginuo je kao pilot u Drugom svetskom ratu. Bilo mu je 29. godina, a porodica nikada nije dobila njegovo telo. Četiri godine kasnije, također u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Ketlin. Stradala je u 29. godini života pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali. Druga sestra, Rozmari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog doktora i uz pristanak oca 1941. podvrgnuta lobotomiji.

Zahvat je potpuno onesposobio tada 24-godišnju Rozmari. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji. Sedam godina pre ubistva Džona Fitcdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu. Godine 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema s plućima umro je njihov sin Patrik.

Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Mičel poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedoka juniora. On je u julu 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio maleni avion.

S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra. Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorijentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću. Poslednja smrt u porodici dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs