Opsednutost brojem tri

Nikola Tesla, ludak i genije: Mentalnu bolest nasledio od oca!

Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija

Lifestyle 20.12.2018. - 08:56h Autor: express.hr
Foto: Wikipedia / Scewing

Ugledni naučnik i pronalazač koji je transformirao moderno društvo širom sveta poznat je po svom doprinosu u razvoju modernog električnog sistema, pa je tako Nikola Tesla bio pionir razvoja mnogih tehnologija koje su oblikovale drugu polovinu dvadesetog veka.

 

Uz sve to Tesla je bio i pravi ekscentrik, poznat posebno po svojoj harizmi, zabavljačkim sposobnostima i talentu za govor u javnosti. Većinu svog života borio se sa problemima mentalnog zdravlja, posebno opsesivno kompulzivnim poremećajem. Kao i većina drugih ljudi koji se bore sa ovim poremećajem, Tesla je bio posebno opterećen čistoćom, bakterijama, i strahom od potencijalnih bolesti.

 

Opsesivno je prao ruke, a u kasnijim godinama svog života, uvek je pazio da mu se sva hrana skuva pre nego što je on dotakne. Često je odbijao rukovanje prilikom upoznavanja, i najčešće nosio rukavice kako bi izbegao bilo kakav fizički kontakt sa ljudima koje bi upoznao.

 

Nikola Tesla: Najveća ljudska zabluda je u ovome!

 

Svoje je ponašanje objasnio time što je bakterije video u vodi za piće uz pomoć mikroskopa u svojoj laboratoriji.

 

"Kad bi samo na nekoliko minuta mogli pogledati ta strašna stvorenja, nikada više ne bi popili kapljicu vode koja nije prokuvana ili nije sterilizovana".

 

Bio je poznat i po tome što je jako malo spavao. Sam je tvrdio kako spava samo dva sata tokom noći, a tokom dana znao bi zaspati nekoliko puta po nekoliko minuta.

 

U svojoj laboratoriji eksperimente je sprovodio tokom noći, i to na nesreću svojih komšija, koji često zbog tih silnih čudnih zvukova iz njegove kuće nisu mogli spavati. Zvukovi su ih brinuli pa su neretko zvali i policiju zabrinuti zbog stanja slavnog naučnika.

 

Asistenti su pričali kako bi znao biti toliko umoran tokom intenzivnog radnog perioda i zbog deprivacije sna jednostavno bi se od umora srušio nasred eksperimenta i zaspao za stolom. Ova hronična nesanica najverovatnije je pogoršala borbu sa mentalnom bolesti. Uz sve to čudna je bila i njegova opsesija sa brojem tri, pa je tako često izvodio posebne rituale, poput hodanja tri puta oko zgrade pre nego će u nju ući.

 

Kako je Tesla čuvao zdravlje i psihu: Ove namirnice nikad nije jeo!

 

Tokom večere složio bi 18 salveta pre nego što bi počeo jesti, jer je taj broj deljiv sa tri. Kad bi odsedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe deljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 peškira. Po nekim podacima precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta vilicom pre nego je sažvaće.

 

Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi minđuše.

 

Iako ovakvi čudni rituali i navike mogu delovati komično, oni su pokazatelj kako se borio sa mentalnim problemima. Nažalost Tesla je živeo u vremenu i društvu koje nije imalo razumevanja za mentalne poremećaje pa se sa svojim kompulsivnim ponašanjem borio sam.

 

Bio je to očigledno problem nasleđen iz porodice, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija. Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinele i njegovom naučnom uspehu s obzirom na inspiraciju koju je dobijao tokom tih iskustava. Ideju za naizmenični motor navodno je dobio inspirisan halucinacijom svetla i plamena.

 

Knjiga puna tajni otkriva: Jovanka Broz i Nikola Tesla su bili rođaci!

 

Njegovi obožavatelji umanjivali su njegovo čudno ponašanje, i opisivali ga kao ekscentrika, ali kritičari su ga upravo zbog toga ismevali, i smatrali ga potpuno ludim. Iako danas Teslu doživljavamo kao genija pogođenog nesrećom ozbiljne mentalne bolesti, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila ova stanje Tesla nije mogao pronaći pomoć i podršku koja mu je trebala.

 

Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izolovan, što je zapravo tužan kraj hvaljenog pronalazača modernog doba.

 

Ovom svecu se Tesla molio: Zbog njega su i Amerikanci znali za ovu slavu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs