sve će vam ići kao po loju

Kucnuo je čas za lepe promene: Obavezno sledite ova uputstva između 21. i 22. decembra!

Tokom zimske kratkodnevice Sunce pokreće novi ciklus života, a evo koji rituali pomažu da se ispunimo pozitivnom energijom

Lifestyle
21:06h Autor:
Kucnuo je čas za lepe promene: Obavezno sledite ova uputstva između 21. i 22. decembra!
Foto: Profimedia

Tokom nekoliko dana zimske kratkodnevice Sunce stoji na najnižoj tački i prikuplja snagu kako bi pokrenulo novi ciklus života.

Zajedno sa Suncem, čitava priroda miruje, čeka, prikuplja snagu. Trebalo bi da prihvatimo taj prirodni ritam - odmorimo se, smirimo i razmišljamo.

U svom ličnom razvoju u doba kratkodnevice važno je da prihvatimo privremenu dominaciju tame sa svom njenom složenom simbolikom.

Povežimo se sa svojim unutrašnjim svetom. Tama je naše privremeno utočište u kojem se obnavljamo. Tek u tišini možemo čuti jasnije svoj unutrašnji glas. Sprijateljimo se s tišinom i prihvatimo svaki osećaj koji ispliva na površinu naše svesnosti. Zapitajmo se barem nekoliko trenutaka svakog dana: Šta osećam? Kojim delom tela osećam? Ovo je period prihvatanja i puštanja.

Očisite karmu i ništa više neće ići naopako: Rituali koji će pomoći da vam krene u životu, ljubavi i odnosu sa drugim ljudima!

foto: Profimedia

Dobro je vežbati jogičku vežbu – mauna je vežba tišine.

Pokušajte da nakon burnog radnog dana provedete kod kuće jedan sat u tišini i ćutanju. Objasnite svojim ukućanima da je ta praksa važna za postizanje unutrašnje ravnoteže. U smirenosti svog unutrašnjeg sveta možemo da se odmorimo i preispitamo se. Meditacija i kontemplacija odlične su tehnike za povezivanje sa unutrašnjim svetom.

Kad se zaustavimo i slušamo, jasnije ćemo prepoznati svoje želje. To je simbolično razdoblje u kojem negujemo semenke svojih budućih postignuća, hranimo u sebi ideju, želju, ljubav, sve ono što želimo videti u svom životu kako cveta i raste.

U tom procesu možemo ponovo otkriti sebe, podsetiti se na to ko smo i šta želimo. Imamo priliku osnažiti svoje unutrašnje svetlo. U jogičkoj tradiciji svako od nas u samom srcu nosi iskru božanske svetlosti koju pozdravljamo u sebi, ali je prepoznajemo i pozdravljamo i u srcima drugih.

Svetlost koju nosimo u svom srcu postaje naš vodič u spoljnom i unutrašnjem svetu. Saosećanje i praštanje, dobrota i pokazivanje osećaja obnavljaju nas same, ali i naše odnose sa drugima, donose nam dobro raspoloženje. Svetlost vlastitog srca snaga je i oslonac iz kojeg možemo delovati sigurni u sebe, nezavisni od spoljnih stvari. Dovoljno je što češće zapaliti sveću, okititi božićno drvce.

Jogička tratak vežba može da nas osnaži. Reč je o vežbi za pročišćavanje očiju, za koncentraciju i smirivanje, a u razdoblju kratkodnevice posebno nas povezuje sa svetlošću.

Magija tokom jula: Mesečeve mene ispunjavaju želje! Obratite pažnju na ove datume, među njima je i Petrovdan!

5 malih navika koje zbližavaju parove: Zahvalnost, dodatni trud, zajednički rituali!

foto: Profimedia
  • Vežba se izvodi netremičnim gledanjem u plamen sveće, otprilike jedan minut.
  • Potom zatvorenih očiju vizualizujemo plamen sveće u svom umu.
  • Ponavljamo nekoliko puta.
  • Hranimo svoje osećanja pažnjom prema onima koje volimo, darovima i vremenom koje ćemo provesti sa porodicom. To je izvrsno vreme da delimo priče i uspomene.
  • Dobra dela i pomoć onima kojima je potrebna izraz su zahvalnosti na svemu dobrome što sami imamo u životu. Čest je običaj deliti hranu, ne samo za svečanim ručkom sa porodicom, nego kako bismo razveselili komšije, kolege sa posla, prijatelje neočekivanim darom – domaćom, zdravom hranom.
  • Hranimo sami sebe hranom koja zagreva. Jaki začini bogatih ukusa, kakao, cimet, đumbir, kardamom ili čili zagrejaće telo.
  • Posvetimo posebnu pažnju negovanju tela toplim kupkama, masažama, posebnim uljima.
  • Pokušajmo više spavati.

Većinu ovih stvari verovatno praktikujemo tokom cele godine, ali u razdoblju zimske kratkodnevice možemo sve to raditi sa posebnom pažnjom.

Ti mali, jednostavni rituali dovoljni su da nas usklade sa ritmom prirode i pripreme nas za hod prema svetlosti.

Iskoristite moć mladog meseca: Rituali za ljubav i ostvarenje želja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs