Iskustvo

Indija je Ani promenila život: Postala sam druga osoba zahvaljujući ovoj lekciji!

Put od tri meseca kroz Indiju učinio je čuda. Postala sam sve ono što sam oduvek htela da budem

Lifestyle 24.11.2018. - 11:41h Autor: atma.hr
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ana Šahnazarova je 3 meseca putovala po Indiji. Vrativši se kući, oduševljena svime što je naučila tokom svog inspirativnog putovanja, podelila je ovih 16 životnih lekcija:

 

1. Uvek budite u sadašnjem trenutku, nigde drugde

 

Budite uvek tamo gde vam je lepo, ali nemojte nigde da žuriti. Ako osećate da bi trebali biti na drugome mestu, krenite tamo kuda vas zove unutrašnji glas. Ali nemojte zaboraviti, nije nužno da idete negde da biste nešto pronašli. To je vrlo suptilna činjenica. Smisao je da budete uvek prisutni.

 

2. Pustite (dozvolite) da sve bude kakvo jest

 

Ne pokušavajte da kontrolišete druge ljude i događaje. Ne planirajte, ne očekujte, ali priželjkujte. Opustite se.

 

"Naučite da stanete i napraviti pauzu – pauzu u kojoj se ništa ne događa."

 

Nemojte uvek biti oni koji traže, dopustite da se u vašem životu sami od sebe ljudi pojavljuju, a događaji da se zbivaju. Jer, i jedno i drugo se ne pojavljuje bez razloga u vašem životu.

 

Životna priča kontroverzne Indire Gandi: Bila je prva premijerka Indije, a ubijena je u stravičnom atentatu!

 

 

3. Delite slobodu

 

Dajte sebi slobodu da budete to što jeste, a drugima dopustite da budu ono što oni jesu, makar i drugačiji od vas. Zapamtite, svako ide svojim putem i ima svoja sopstvena iskustva. Ako se vaši putevi ukrste – odlično, ali ako se raziđu – opet je dobro, jer sve što se događa nosi u sebi dobrobit za vas, za njih, za sve…

 

4. Ne bojte se

 

Nikad i ničega. Menjajte način na koji obavljate svakodnevne stvari. Ako osetite da morate nešto reći ili nešto napraviti – učinite to i ne obazirite se na formalne prepreke kao što su “ali već imam povratnu kartu”, “ali za to nemam novac” ili uobičajeno “neću uspeti”.

 

Izaberite slobodu od strahova.

 

5. Manje je više

 

Ne pokušavajte da imate sve i odmah. Sve što je potrebno uvek ćete i dobiti, a kad nešto nedostaje, doći će vam od sestre, brata, prijatelja ili slučajnog stranca. Budite umereni u svemu.

 

6. Nemojte se vezivati za ljude

 

Inače nećete dobiti namenjeno vam iskustvo. Ionako nikad nećete ostati sami jer bilo gde da odete pronaći ćete ljude koji su “svoji”, koji će vas oduševiti, inspirisati i ispuniti. Kad se vaši putevi raziđu, koliko god trčali za osobom, nećete ostati zajedno, a od svojih, koliko god bežali, nećete moći pobeći.

 

Kris Džener (62) podelila sedam lekcija za bolji život: Dan mi je mnogo bolji kada znam da izgledam dobro! (FOTO)
 

 

7. Otpustite

 

S osmehom, s ljubavlju. Svih i sve. Ali nikad to ne smatrajte opraštanjem zauvek, jer ništa nikad nije konačno. Uvek recite “hvala ti i vidimo se.”

 

“Ne možete izgubiti nešto čega nemate i ne možete dobiti nešto što je već vaše.”

 

8. Uvek voda

 

Budite voda. Pamtite princip morskog talasa: on dolazi i odlazi. I taj princip vredi za sve: stanja, osećaje, ljude, stvari. Ništa nije statično. Mi živimo u svetu kretanja. Zato se ne zadržavajte u jednom stanju – jer će se i ono promeniti. Ništa ne možemo zadržati, zato i ne pokušavajte to uraditi, nego budite zahvalni na tom trenutku dok on traje.

 

9. Slušajte svoj unutrašnji glas

 

Slušajte savete drugih, ali postupajte kako vam govori vaš osećaj. Da sam na mom putovanju postupala kako su mi govorili drugi ljudi, nikad ne bih otišla u Varanasi, nikad ne bih pronašla grad svojih snova i još uvek bih se bojala svega, i živela u okovima. Slušajte sebe. Uvek.

 

10 lekcija koje sam naučila dok sam živela u Japanu (i koje bi svi trebalo da primenimo): Uvek vrati uslugu, bez obzira na sve!
 

 

10. Imajte poverenje

 

U ljude, u svemir, u Boga – zovite to kako god želite. Verujte da sve što se događa u vašem životu – događa se za vaše dobro. Čak i u najtežim trenucima.

 

11. Posvetite nekoliko minuta dnevno sebi

 

Radite što god želite – meditirajte, crtajte, pišite, otiđite u šetnju ili samo uživajte u tišini. Čak i nekoliko minuta će vam pomoći uvideti što vam je potrebno, a što je bilo izazvano umom, drugim ljudima, iluzijama…

 

12. Volite sebe

 

Poštujte svoje želje, snove, telo. I znajte da vi možete imati sve. Sve je moguće.

 

13. Delite


Svima i uvek. S prijateljem, s beskućnikom, s psom… i nikad ne očekujte ništa za uzvrat. Kako je govorio moj Guruij: “Ji, if you only feed yourself, you’re not doing much benefit.” (Ji, ako hraniš samo sebe, ne radiš ništa previše korisno.)

 

Saveti Keri Bredšo: 9 lekcija o životu i ljubavi kojih bi trebalo da se pridržavamo! (FOTO)
 

 

14. Zaželite želju

 

Ali budite oprezni šta želite, jer to će se i ostvariti. Budite maksimalno precizni kad formulirate želje.

 

15. Da bi ste mogli obući novu košulju, trebate prvo skinuti staru.

 

Doslovno i metaforički.

 

16. Putujte

 

I najbolje – putujte sami. Jer gde god idete, svi su uvek s vama.

 

Udala se za samu sebe: Ljubav prema sebi svakim danom raste sve više, ne tražim više nikakvu potvrdu od drugih ljudi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...