omiljene serije

Otkriven fenomen: Zašto iznova gledamo iste serije?

Umesto uživanja po lepom vremenu i razbuđenoj prirodi, ovog proleća i dalje smo zauzeti našim računarima. Uvek ostajemo verni našoj omiljenoj seriji. Zbog čega smo ovakvi?

Zanimljivosti
15:01h Autor:
Otkriven fenomen: Zašto iznova gledamo iste serije?

Uz nove kanale za gledanje filmova i serija onlajn, postalo je neuporedivo lakše doći do onih omiljenih. Ipak, teško je odabrati koju, jer lista serija koje bismo rado pogledali nije kratka.

Kada nam drugi planovi propadnu ili nam se nova serija ne dopadne, iznova i iznova se vraćamo onim koje smo toliko puta pogledali da većinu replika već znamo napamet. Rešenje nam je uvek na dohvat ruke i zbog toga kliknemo na dobro poznatu seriju po ko zna koji put, jer uvek znamo šta da očekujemo.

6 kriznih tačaka u svakom domu: Odavde kreće loša energija koju vi upijate!

foto: Profimedia

Zbog čega smo lenji?

Ovaj neobičan fenomen je u međuvremeno dobio je zlokobno ime "Comfort Binge" od reči "udoban" i "opijenost".

Psihologija ima objašnjenje za ovakvo ponašanje. Kada imamo previše izbora za bilo šta, činiće nas nesrećnim. Kao posledica toga, odabraćemo nešto što će sigurno ispuniti naša očekivanja - kao što su izbor istih patika i iste serije.

Pored toga, zaista ostvarujemo vezu sa likovima iz omiljenih serija.

Verovali ili ne, ovaj fenomen prepoznat je davne 1956. godine od strane Donalda Hortona i Ričarda Vola. Pre pojave poznatih influensera, simpatičnih TV likova bilo je i pre 60 godina. Sa njima su još tada obožavatelji izgrađivali lične veze. Njihova teorija tvrdi da likove na ekranu podsvesno ubrajamo u naše radosti. To je presudan razlog za vraćanje uvek istoj seriji.

Novi razlozi ubrajaju i medija multitasking. Dok gledate vama već poznate serije, istovremeno možete čačkati telefon ili pričati sa nekim. Ovi razlozi objašnjavaju zbog čega nismo zainteresovani da potražimo novu seriju i u njoj uživamo na miru.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs