Smeh do suza

Devedesetih svi smo naučili španski: Zahvaljujući sapunicama znamo ove izraze!

Tih godina smo se šalili i jedni drugima obraćali rečima: yo soy tu madre

Zanimljivosti
19:26h Autor:
Devedesetih svi smo naučili španski: Zahvaljujući sapunicama znamo ove izraze!
Foto: Printscreen/youtube/ marii starships

Već godinama na televizijskim ekranima imamo priliku da gledamo sapunice kojima kao da se ne nazire kraj. Uz neke smo odrasle i tako smo, stalno slušajući španski jezik, naučile (ne uvek lepe) izraze.

Scenaristi popularnih telenovela zaista moraju imati bujnu maštu kako bi nas zadržali uz male ekrane. Obično se radi o trocifrenom broju epizoda koje pršte dramom, a mi iz dana u dan očekujemo šta će se dogoditi s našim omiljenim likovima. Formula je uglavnom ista kod svih - vreme koje teče drugačije nego u stvarnosti, pa tako likovi nikad ne moraju u wc ili ih nikad ne vidimo kako peru odeću. Uvek se nađe i kućna pomoćnica za koju se tokom sapunice ili na kraju sazna da je majka nekog glavnog lika.

Tada smo naučili sledeće izraze:

No te queiro escuchar - Ne želim te slušati

Yo soy tu madre - Ja sam tvoja majka

Estoy Embarasada - trudna sam

Rosalinda, ruža meksičkih sapunica: Danas ima 45 godina i ovako izgleda! (FOTO)

Ne može proći ni jedna sapunica da se ne pojavi lik koji ima mračnu tajnu iz prošlosti. Tako nije neobično da čak i pozitivci imaju svoju mračnu stranu. Uglavnom je to tajna koja može uništiti živote brojnih likova, a idealan trenutak za njeno otkrivanje je venčanje, sahrana, bolnica ili bilo koja druga prilika gde se nalazi veliki broj ljudi. Nakon otkrivanja, neizostavna je dramatična muzika i mogućnost da pokoji lik padne u nesvest.

No puedo mas - ne mogu više

Adelante - napred

Eres estupida- glupa si

Desgraciada infeliz - Nesrećnice nestrećna

Ovako danas izgledaju popularne španske glumice: Borba sa depresijom i alkoholom, uništile lice plastičnim operacijama! (FOTO)

Glavna negativka postoji u baš svakoj sapunici bez obzira iz kojeg dela sveta nam sapunica stiže. Ona je najveća spletkarošica i svoje zamisli sprovodi u dela u svakoj epizodi. Neretko se dogodi i da ostane trudna sa svojim ljubavnikom, a dete "podvali" mužu. Postoji i verzija u kojoj dete koristi kao sredstvo ucene ne bi li došla do svog cilja kao što je osvajanje ili zadržavanje glavnog lika (obično bogataša) pored sebe.

Te odio - mrzim te

No me tocas- ne diraj me

Calmate - smiri se

Largare de aqui - gubi se odavde

Gubitak pamćenja se nameće kao ultimativni zaplet u gotovo svakoj telenoveli. Jedan od glavnih likova je onaj koji gubi pamćenje i to je uvek posledica neke nesreće koju je samo pukom srećom preživeo. Ono što mu može povratiti ili barem osvežiti pamćenje je susret sa starom ljubavi prema kojoj će opet osetiti povezanost kao i prvog dana iako se ničeg ne seća.

Pobrecita - jadnica

Te voy a mater - ubiću te

Es un desgraciado - Ti si gad

Callate la boka - ućuti

Glavni junak telenovele u najviše slučajeva dolazi iz bogate porodice i živi u vili, a radi u porodičnoj firmi. Ako je loš momak, ima i svoj luksuzni stan u kojem se nalazi s ljubavnicom koja je obično i negativka, a ako je dobrica, onda ljubav svog života prevari samo ako je pijan ili nadrogiran.

Najlepša zloća (84) ponovo napada: Ovo prebacuje svom 33 godine mlađem mužu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs