najomraženiji dan u nedelji

Bez straha od ponedeljka: Saveti za svakoga!

6 saveta kako da vam najteži dan u nedelji lakše padne

Zanimljivosti
Autor:
Bez straha od ponedeljka: Saveti za svakoga!
Foto: Shutterstock

Ponedeljak malo ko na ovom svetu voli! Toliko je neomiljen, da se kod nekih ljudi javlja panika od početka radne nedelje. Panika se javlja najčešće u nedelju uveče kada pogledamo mejl prepun poruka i pomislimo na sve obaveze koje nam predstoje te nedelje.

Kako se nositi sa tom panikom i zavoleti ponedeljak?

Iskoristite petak

Već u petak možete odrediti kako ćete se osećati u ponedeljak. Nemojte pustiti da vam vikend samo proleti, iskoritite vreme i rešite se ignorisanih poruka i mejlova i obaveza, koje ste namerno odlagali tokom cele nedelje. Raspoloženje će vam biti vidno bolje dok iščekujete predstojeći vikend! U takvom raspoloženju lakše ćete obavljati nevoljne zadatke i dati sebi oduška ponedeljkom.

Nemojte prespavati vikend

Odmor vikendom zvuči primamljivo. Ipak, nije dobra ideja prespavati subotu i nedelju. Ako subotom i nedeljom ostajemo duže u krevetu, narušićemo ritam našeg tela na koje tokom nedelje navikne. Podesite alarm i za vikend, ali jednostavno nekoliko sati kasnije od uobičajenog.

Spremajte obroke sami

Pripremanje obroka unapred postao je pravi trend. Kod kuće spremljena jela su zdravija i jeftinija od bilo kojih kupljenih. Uz to, kuvanjem kod kuće možete se već unapred psihički spremiti i tako smanjiti stres oko kuvanja tokom predstojeće nedelje. Voće ili povrće iseckajte već unapred i uveče ih samo iskoristite za kuvanje bez dodatnog posla. Jedna od prednosti slobodnog vremena vikendom je i odlazak na pijacu, gde ćete naći mnoštvo svežih namirnica.

Sastavite listu obaveza

Zapisivanje obaveza neće vam samo pomoći da ih bolje zapamtite, već će omogućiti da sami organizujete prioritete i satnicu. Za ovu aktivnost nije vam potrebno duže od nekoliko minuta. Budite sigurni da ste u svoju listu nedeljnih obaveza uneli i lepe aktivnosti, poput izlaska sa prijateljima.

Nemojte se opterećivati obavezama

Tokom nedelje će vam sigurno ostati nešto što ćete morati da nadoknadite tokom vikenda. Zato, najbolje je da svoje obaveze obavite u jednom bloku - na primer, u subotu popodne. Na taj način možete ostatak vremena provesti slobodno. Važno: ne mora se sve rešiti odjednom. Sport, porodična poseta, koncert, izlazak sa prijateljima - nemojte stavljati sve u jedan vikend, jer tu je i svaki sledeći.

Slavite ponedeljak

Priuštite sebi malu nagradu na početku nedelje. Omiljeni slatkiš i isplanirajte posetu bioskopu, na primer. Podesite svoj alarm malo ranije nego ostalim danima da se naviknete na radni početak i ugrabite još koji trenutak slobodnog vremena.

(Stil.kurir.rs)

Ponedeljak bez stresa: 5 sjajnih saveta da preživete najdepresivniji dan u nedelji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs