Pirinač kao i sve žitarice sprema se tako što se prvo dobro opere kako bi se očistio od svih nečistoća. Naše domaćice kažu da pirinač treba da se opere u "devet voda" sve dok voda ne bude sasvim bistra.
Najbolji način pranja pirinča je taj što se pirinač stavi u rešetkasti sud i ispod mlaza tekuće vode dobro opere.
Zatim se pirinač stavi u vodu da ogrezne i ostavi preko noći. Ujutru se opet opere i kuva.
Postoje dve tehnike kuvanja pirinča:
Prva tehnika kuvanja je ta što se pirinač stavi u ključalu, posoljenu vodu i nakon vrenja se skloni sa ringle i povremeno meša dok ne upije svu tečnost i tako se raskuva. Ovako spremljen pirinač se često koristi kao podloga, baza mnogim jelima kao na primer - gulašu.
Druga tehnika spremanja pirinča je ta što se pirinač dobro opere, a onda doda u predinstan luk i kada počinje da se lepi za tiganj, dodaje mu se pomalo vode dok se sasvim ne skuva. U ovakav pirinač možete da dodate i povrće i kurkumu.