BUDITE OPREZNI

Kako se pravilno kuva pirinač? Svako zrno rastresito i pravilnog oblika

Postupak za kuvanje pirinča je jednostavan i primenjljiv na sve žitarice

Saveti stručnjaka
10:35h Autor:
Kako se pravilno kuva pirinač? Svako zrno rastresito i pravilnog oblika
Foto: Shutterstock

Pirinač kao i sve žitarice sprema se tako što se prvo dobro opere kako bi se očistio od svih nečistoća. Naše domaćice kažu da pirinač treba da se opere u "devet voda" sve dok voda ne bude sasvim bistra.

Najbolji način pranja pirinča je taj što se pirinač stavi u rešetkasti sud i ispod mlaza tekuće vode dobro opere.

Zatim se pirinač stavi u vodu da ogrezne i ostavi preko noći. Ujutru se opet opere i kuva.

Pirinač
foto: Shutterstock

Postoje dve tehnike kuvanja pirinča:

Prva tehnika kuvanja je ta što se pirinač stavi u ključalu, posoljenu vodu i nakon vrenja se skloni sa ringle i povremeno meša dok ne upije svu tečnost i tako se raskuva. Ovako spremljen pirinač se često koristi kao podloga, baza mnogim jelima kao na primer - gulašu.

Druga tehnika spremanja pirinča je ta što se pirinač dobro opere, a onda doda u predinstan luk i kada počinje da se lepi za tiganj, dodaje mu se pomalo vode dok se sasvim ne skuva. U ovakav pirinač možete da dodate i povrće i kurkumu.

pirinač
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs