usamljenost kod mladih

Kriza u srednjim dvadesetim godinama: Zašto je toliko mladih oseća?

Mladih u srednjim dvadesetim suočavaju se sa manjkom samopouzdanja, usamljenošću, depresijom i sumnjama

Zanimljivosti
Autor:
Kriza u srednjim dvadesetim godinama: Zašto je toliko mladih oseća?
Foto: Thinkstock

Kriza srednjih godina nije više karakteristika samo zrelih ljudi. Sve više mladih u srednjim dvadesetim suočava se sa manjkom samopouzdanja i sumnjama.

Srednje dvadesete: nesigurnosti iz puberteta su prevaziđene i prvi korak ka karijeri je napravljen. To su atributi kojima se život od 20-e do 29-e opisuje, jer se kaže da je to poslednja bezbrižnost pred ozbiljnost života.

Termin "kvartalna kriza" opsiuje kako se mladi u dvadesetim uopšte ne osećaju toliko lagodno i nezavisno.

Šta je kvartalna kriza?

Depresija, dezorijentacija i usamljenost samo neki od faktora koji bacaju senku nad dvadesetim godinama. Univerzitet u Kaliforniji objavio je još 2012. godine da smo najnesretniji između 20-e i 30-e godine. Američki autori upozoravali su da se faza tokom i nakon odrastanja doživljava kao najveća faza nesigurnosti nego bilo koji drugi period života.

Mnoge mlade poznate ličnosti, kao što su Džastin Biber i Vanesa Hadžens, priznale su da pate od takve krize.

Zbog čega se osećamo izgubljeno u dvadesetim?

Pre ili kasnije svako od nas postane svestan da je odrastao - godine obrazovanja su iza nas, ne zavisimo više od roditelja, stojimo na svojim nogama. Gde se javlja problem?

Problem se javlja u činjenici da nam je sve već unapred poznato i fiksirano. Znamo gde ćemo provesti narednih nekoliko godina, imamo svoj prvi dom, a briga o deci se polako približava.

Onda se javlja pitanje "Da li zaista žeilmo sve to"? Iznenada smo uronjeni u bizaran život odraslih, a da još uvek ne znamo ko smo niti šta želimo biti.

Mladi se suočavaju i sa problemom neispunjenosti društvenih očekivanja. Da li je sramota da prekinem studije? Da li je pogrešno ako nisam u stalnoj vezi? Da li je pogrešno ako ne želim decu? Društvena sredina u velikoj meri određuje naše stavove.

Kraljica Elizabeta (92) i Princ Filip (97) se sve ređe viđaju i stalno se svađaju: Kriza u braku nakon sedamdeset godina zajedničkog života?! (FOTO)

foto: Shutterstock

Kako prevazići krizu

Prvo, treba zapamtiti da sva pitanja koja sebi postavljamo, a koja smatramo nepotrebnim, nisu uopšte pogrešna. Umesto da živimo u trenutku kao u tinejdžerskim danima, trebalo bi da razmišljamo. Da mislimo o tome ko želimo da budemo i koju ulogu želimo da zauzmemo u društvu.

Drugo, počinjemo da razmišljamo o sebi. To je prirodan proces sazrevanja. Svako ko sam odgovori na pitanja ko sam i gde želim da budem, umesto da pokušava da ispuni društvena očekivanja, brže će prevazići ovu kvartalnu krizu.

(Stil.kurir.rs)

Šta je zapravo kriza srednjih godina: Kada se javlja, kako utiče na psihu i kako je prevazići!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs