obavezno pročitajte

Nakon 40 godina otkrivene sve tajne kultnog filma: Travolta je bio ludo zaljubljen u Oliviju Njuton-Džon! (FOTO)

Prošlo je 40 godina od kako se film "Briljantin" pojavio u bioskopima, a fanovi su još uvek podjednako predani ovom klasičnom mjuziklu

Filmovi
Autor:
Nakon 40 godina otkrivene sve tajne kultnog filma: Travolta je bio ludo zaljubljen u Oliviju Njuton-Džon! (FOTO)
Foto: Profimedia

Film je proslavio glavne glumce Džona Travoltu i Oliviju Njutn-Džon, a na plesnim podijumima još uvek se vrte hitovi "You’re The One That I Want" i "Greased Lightning", piše "The Sun".

U nastavku pročitajte neke od manje poznatih detalja sa seta snimanja ovog legendarnog filma.

Džon Travolta je imao 23 godine kada je odigrao glavnog lika T-Bird Denija Zukoa s partnerkom Olivijom Njutn-Džon koja je glumila Australijanku Sendi Olsen.

Ali, u filmu se radi o životima tinejdžera, a baš poput Travolte, većina je glumaca bila mnogo starija od likova koje su igrali. Olivija je imala 28 godina, a zajedno s ostalim kolegama morala je da prođe test starosti. Ako bi se neke bore na licu videle u krupnom kadru, glumac ili glumica nisu dobili ulogu.

Džejmi Donli, koja je glumila Jan, imala je 30 godina i par sedih, ali to je rešila farbanjem kose u smeđu kako bi izgledala kao srednjoškolka.

Romanse na setu

Džon Travolta je bio jako zaljubljen u Oliviju Njutn-Džon, a čak je i lobirao da mu baš ona bude partnerka u filmu. Rekao je da ima fantastičan glas i da za ulogu Sendi na svetu nema bolje osobe. Priznao je i da ga je ostavila bez teksta kada se iz "dobre" Sendi preobrazila u "opasnu žensku" u super uskim pantalonama na kraju filma. Rekao je da je bila kao spoj Merilin Monro i neke ženske na motoru.

Džef Konavej, tada 26-godišnjak, koji je glumio Denijevog najboljeg prijatelja Kenikikija, takođe se "zatelebao" u Oliviju, a oženio se njenom sestrom Ronom. Kada se nije snimalo, navodno je zavodio statistkinje na setu.

Beri Prl, koji glumi T-Bird Dodija je rekao da su se često šalili na njegov račun jer mu se prikolica u vreme ručka stalno ljuljala.

I Džon Travolta je, očekivano, bio hit među ženskim delom glumačke postave, a neke od njih su u njegovom prisutstvu čak počele da zamuckuju.

Zašto baš Briljantin?

Radnja "Briljantina" smeštena je u srednju školu Rajdel gde je Deni vođa muške bande" T-Bird.

Sendi, s kojom je imao letnju avanturu, dolazi u školu kao nova učenica i sprijatelji se s članicama "Pink Ladies", ženkom verzijom T-Bird-a.

Izvorno, Briljantin je bio mjuzikl izvođen na pozornici koji su smislili Džim Džejkobs i njegov profesor Voren Kejsi. Producent Alan Kar je kasnije otkupio prava na film, planirano je da se napravi i animirani film, ali to se nikad nije dogodilo.

Naslov filma je zapravo posveta "masnoj" kulturi 1950-ih, to jest kulturi masne hrane, masnih ulica i masne kose.

Set je bio vruć, ali bukvalno

Film je sniman tokom vrema dva meseca u srednjoj školi Venis u Los Anđelesu. Didi Kon, koja igra Frensi je rekla da je na setu bilo toliko smrdljivo, bučno i jako, jako vruće. Svi su se zabavljali, plesali i isprobavali nove stvari jer bi se u protivnom onesvestili od vrućine.

Tajne u scenama

Didi Kon takođe otkriva da su T-Birdsi imali dosta neugodno iskustvo snimajući scenu s anđelima. Dečaci su rekli da ih nije bilo strah da idu tako visoko, ali da nisu znali da će sigurnosni pojasevi i kaiševi biti tako čvrsto stegnuti oko intimnih delova, što je bilo izrazito bolno.

Legendarnu scenu u kojoj pevaju "You're The One That I Want" snimili su u samo jednom danu jer je putujući karneval toliko dugo bio u gradu.

Takođe, inicijalno je pesmu "Greased Lightnin’ trebalo da otpvati Keniki, ali Džon Travolta je izmaltretirao šefove da mu dozvole da je otpeva baš on.

Žurka povodom kraja snimanja nekima je ostala u magli

Didi Kon koja glumi Frenči rekla je da se žurke koja je bila priređena povodom kraja snimanja filma seća prilično nejasno jer je neko napravio čokoladne kolače i nešto stavio unutra. Nije otrila šta, samo je rekla da se smejala ko luda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs