pogledajte

15 najljubavnijih filmova svih vremena: Odlični predlozi za nedelju veče! (VIDEO)

Ako ste neki propustili, nedelja veče je idealno vreme da to ispravite...

Filmovi
12:45h Autor:
15 najljubavnijih filmova svih vremena: Odlični predlozi za nedelju veče! (VIDEO)
Scena iz filma "Pre sumraka", Foto: Profimedia

Titanik

Bezvremenski "Titanik i nakon 21 godinu nije se pomerio s liste najlepših ljubavnih romansi. U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u seni stvarne tragedije potonuća najpoznatijeg broda u istorije, glume Leonardo Di Kaprio kao Džek Doson i Kejr Vinslet kao Rouz De Vit Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenutku dok brod putuje prema svojoj propasti.

Kazablanka

Ova divna i tužna ljubavna priča s Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u ulogama Rika Bleinea i Ilse Lund, koji tumače dvoje ljubavnika čija je veza morala biti žrtvovana zbog borbe s nacistima, prema mnogima je bila i ostala najromantičniji film svih vremena.

Beležnica

Iako su mu na početku mnogi predviđali neuspeh, danas se smatra jednim od najuspešnijih ljubavnih filmova 21. veka. Glavni glumci Rajan Gosling i Rejčel Mekadams su neko vreme bili u vezi i u stvarnom životu, a ovaj im je film doneo svetsku slavu.

Prljavi ples

Skoro da nema obožavateljke romantičnih filmova koja barem jednom nije pogledala priču o nenadanoj ljubavi između plesača Džonija Kasla i tinejdžerke Frensis Bejbi Housemen, a utelovili su ih Patrik Svejzi i Dženifer Grej.

Prohujalo s vihorom

Radi se o najvećoj, a istovremeno najtužnijoj ljubavnoj priči zabeleženoj na filmskoj traci, onoj u kojoj se Skarlet O'Hara i Ret Batler, odnosno Vivijen Li i Klerk Gejbl, zaljube do ušiju. Međutim, dok ona emocionalno luta, misleći na neuhvatljivog Ešlija Vilksa, Ret je strpljivo ljubi čekajući svojih pet minuta.

P.S. Volim te

Ova romantična drama s Žerardom Batlerom i Hilari Svonk u glavnim ulogama nastala je prema istoimenom romanu irske autorke Sesilije Ahern, koji je dugo bio na lestvici najprodavanijih romana svih vremena.

Doručak kod Tifanija

Beskrajno šarmantan i zabavan klasik šezdesetih sa neodoljivom Odri Hepbern u ulozi mlade, lepe i ambiciozne parti devojke koja se zanima za svog novog komšiju, pisca Pola Varjaka. On ne ostaje hladan, a upravo je hemija između dvoje glavnih glumaca ključ uspeha filma.

Venčanje mog najboljeg prijatelja

Romantična komedija osvojila je ukupno 11 filmskih nagrada, a i danas, posle više od dve decenije, Džulija Roberts, Kameron Dijaz i Dermot Malroni u glavnim ulogama oduševljavaju gledaoce širom sveta.

Romeo i Julija

Tada mlađahi Leonardo Di Kaprio i Kler Dejns sjajno su prikazali modernu verziju Šekspirove tragedije "Romeo i Julija" te su u njoj koristili i neke citate iz kultnog književnog dela.

Noting Hil

Vilijam Taker vlasnik je male knjižare u londonskoj četvrti Noting Hil. Vodi jednostavan život. Kada ne radi, vreme provodi sa šašavom sestrom, najboljim prijateljem Meksom, njegovom suprugom Belom i totalno otkačenim cimerom Spajkom. Razvedne je i nema devojku. Međutim jednog dana sve će se promeniti. U knjižaru i u njegov život ulazi svetska zvezda, američka glumica Ana Skot koja u Londonu predstavlja svoj najnoviji film.

Pisma Juliji

Ova romantična komedija prikazuje kako se ljubav rodi kada to ljudi najmanje očekuju. Dok Amanda Seyjfrid glumi nepopravljivu romantičarku i odlazi sa verenikom kojeg tumači Gael Garsija Bernal u Veronu kako bi otkrila tajnu Julijinih pisama i ko to već vekovima odgovara na njih, zaljubi se u pratitelja putovanja, zbog kojeg otkazuje veridbu i venčanje.

Jedan dan

Na dan mature na Univerzitetu u Edinburgu mlada Ema Morli upozna svog vršnjaka Dekstera Mejheva. Iako noć provedu zajedno, Ema i Dekster odluče da ostanu samo prijatelji, ne znajući da će u sledeće dve decenije njihovi životi krenuti u različitim smerovima te da će se u tom razdoblju na datum kada su se upoznali ponekad i sretati.

Ljubavna priča

Ljubavna priča, romantični je film iz 1970. snimljen po hit romanu Erika Sigela, a glavne uloge tumače Ali Mekgrou i Rajan O"Nil. Oliver, mladić iz bogate porodice, kojeg glumi O'Nil, zaljubi se u Dženifer, studentkinju iz siromašne porodice. Započinju ljubavnu vezu, ali njihova sreća bila je kratkog veka jer je Dženifer ubrzo dijagnostifikovana opaka bolest i ostalo joj je još jako malo vremena... Kritičari nisu baš blagonaklono primili ovaj film, prigovarajući mu da je kičast i poput sapunice. Ali svejedno je postigao velik komercijalni uspeh i redovno se nalazi na listama najromantičnijih filmova svih vremena.

Pre svitanja/Pre sumraka/Pre ponoći

Romantična trilogija Ričarda Lanklatera, verovatno najbolja ljubavna filmska trilogija u istoriji, odvija se dve decenije, a započinje kada se glavni likovi koje glume Džuli Delpi i Itan Hok sretnu u vozu s kojeg siđu u Beču, a vreme pre leta provode zajedno šetajući, razgovarajući i zaljubljujući se jedno u drugo. Naredna dva filma u intervalima od devet godina prate par u Parizu, a zatim u Grčkoj. Tokom tog perioda oni se venčaju, udalje jedno od drugog i ponovo opet pronađu. Svaki film zapravo je kratki presek njihovog života i veze u jednom danu, u različitim fazama odnosa koje nisu prikazane na tipično filmski sladunjav način, već vrlo realistično.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs