saznajte više

10 NAJBOLJIH FILMOVA 2021. GODINE: Ove avanture ne smete da propustite! (VIDEO)

Na kraju 2020, kada je pandemija ušla u svoju novu još smrtonosniju fazu bilo je upitno da li ćemo se u 2021. vratiti u bioskope. Ova godina se sada bliži kraju, pa možemo da odgovorimo na ovo pitanje. Prethodnih dvanaest meseci svakako nisu bili sjajni za naš svet, ali kada je u pitanju sedma umetnost, stvari stoje mnogo bolje nego lane.

Filmovi
Autor:
10 NAJBOLJIH FILMOVA 2021. GODINE: Ove avanture ne smete da propustite! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Ranije odloženi filmovi kao što su No Time to Die i Dune konačno su ugledali svetlost dana u 2021, a u istoj godini su izašli i mnogi drugi kvalitetni filmovi holivudskih veterana kao što su Pol Tomas Anderson i Pol Šreder, ali i debitanata u režiserskoj profesiji, kao što je glumica Megi Džilenhol. O ostvarenjima ovih autora, kao i ostalim filmskim naslovima koji se nalaze na našoj listi 10 najboljih filmova 2021. više saznajte u narednim redovima….

10. The Souvenir Part II

The Souvenir je drama iz 2019. o mladoj studentkinji filma, koja započinje romansu sa jednim veoma komplikovanim i nepouzdanim čovekom. U nastavku ovog filma, njegova glavna junakinja se oporavlja od raskida veze sa istim čovekom i svoj bol kanališe u kreativne svrhe tako što snima film o svojoj nesrećnoj ljubavi.

9. The Lost Daughter

Poznata glumica Megi Džilenhol je u svom rediteljskom debiju adaptirala roman Mračna kći popularne italijanske spisateljice Elene Ferante. Olivija Kolman u ovom filmu igra Ledu Karuzo, razvedenu ženu srednjih godina koja je otišla na letovanje u Grčku. Ona na odmoru biva opsednuta jednom mladom ženom i njenom ćerkom, što je podseća na stvari koje je ostavila iza sebe i turbulentne godine koje je provela sa svojom porodicom nakon rođenja prvog deteta.

8. Red Rocket

Red rocket je dramedija o porno glumcu Majkiju Sejbru koji nakon profesionalnih neuspeha odlazi u svoj rodni grad u Teksasu, gde, međutim, nikome nije drago što se on vratio. Film je režirao Šon Bejker, autor veoma cenjenih ostvarenja Tangerine i The Florida Project.

7. Dune

Filmska adaptacija naučnofantastičnog romana Dina Frenka Herberta jedan je od najvećih bioskopskih hitova godine. Njen reditelj, Kanađin Deni Vilnev, na veliko platno je preneo priču iz prve polovine knjige, u čijem fokusu je rivalitet dve moćne plemičke porodice u dalekoj budućnosti, koje se sukobljavaju oko kontrole nad planetom na kojoj se nalazi izvor najvrednije supstance u univerzumu.

6. The Card Counter

The Card Counter je novi film Pola Šredera sa Oskarom Ajzakom u ulozi Vilijama Tela, bivšeg člana američke vojske, koji je zbog mučenja ratnih zarobljenika proveo osam godina u zatvoru. Tamo je naučio sve kockarske trikove, koji su mu pomogli da pribavi finansijska sredstva kada je izašao na slobodu i krenuo da posećuje kazina širom SAD. Duhovi prošlosti mu, međutim, i dalje ne daju mira i sprečavaju ga da stvarno uživa u svojim dobicima.

5. The Green Knight

U ovoj adaptaciji srednjovekovne poeme Ser Gavejn i Zeleni vitez, Dev Patel igra Gavejna, nezrelog nećaka kralja Artura, koji u želji da se dokaže pred vitezovima Okruglog stola odlučuje da prihvati izazov misterioznog Zelenog viteza i odbrani čast svog ujaka. Film The Green Knight režirao je Dejvid Lauri.

4. The Power of the Dog

Kirsten Danst u vesternu The Power of the Dog tumači Rouz Gordon, udovicu koja se udaje za dobrodušnog rančera Džordža Burbanka (Džesi Plemons) i prihvata da živi na njegovom imanju zajedno sa njim i njegovim harizmatičnim bratom Filom (Benedikt Kamberbeč). Fil, s druge strane, nije spreman da prihvati novog člana svog domaćinstva i učiniće sve da pokvari sreću svom bratu.

3. Memoria

Memoria je neobičan film o jednoj Škotlanđanki koja živi u Kolumbiji, gde se bavi prodajom cveća i drugih biljaka. Na poziv muža njene bolesne sestre Karen, ona odlazi u Bogotu da je poseti. Tamo je, međutim, budi jedan glasan zvuk, koji će je i dalje svuda pratiti. Misterija filma je što samo ona može da čuje ovaj zvuk.

2. Licorice Pizza

Novi film Pola Tomasa Andersona prikazuje odrastanje jednog 15-godišnjaka u Kaliforniji tokom 70-ih. Glavnog junaka filma Gerija Valentajna igra Kuper Hofman, sin pokojnog Filipa Simora Hofmana, Andersonovog dugogodišnjeg saradnika, dok je uloga 25-godišnje devojke u koju je on zaljubljen poverena Alani Hajm iz pop grupe Hajm.

1. The worst person in the World

Najgora osoba na svetu je norveški film o devojci koja treba da navrši 30. godinu, a još uvek ne zna kakav život želi da vodi. Ona nije sigurna čime želi da se bavi, da li hoće ili neće da ima porodicu i s kakvim muškarcem vidi sebe. Glavnu protagonistkinju ovog filma igra Renate Reinsve, kojoj je ova uloga donela nagradu na Kanskom festivalu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs