Niko ne sme da mu priđe

Rajsko ostrvo sa kojeg se niko nije vratio živ: Naseljava ga pleme iz kamenog doba! Ni vatru još nisu otkrili (VIDEO)

Izgleda kao raj na zemlji, ali u stvarnosti je Nort Sentinel puno, puno dalje od toga

Destinacije
10:19h Autor:
Rajsko ostrvo sa kojeg se niko nije vratio živ: Naseljava ga pleme iz kamenog doba! Ni vatru još nisu otkrili (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / National Geographic

Prekrasno vulkansko ostrvo površine 72 kvadratna kilometra nalazi se u izolaciji od glavne skupine Andamanskih ostvra u Bengalskom zalivu i tehnički pripada Indiji, ali ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom – naime, niko ne sme da mu priđe na bliže od pet kilometara!

Ovaj često nazivani "raj na zemlji" dokaz je kako su one najlepše stvari često i najopasnije, a oni koji su ga posetili na njemu su i poslednji put udahnuli.

Ubiju svakog ko im se približi

Stanovnici ostrva Nort Sentinel su domoroci. Savremene procene njihove brojnosti kreću se između 50 i 400 ljudi, ali tačan broj niko sa sigurnošću ne može utvrditi.

Koliko se njih smatra opasnim za sve druge ljude koji su izvan njihovog plemena, svedoči upravo ova zabrana o nepribližavanju ostvru, jer su brojni slučajevi kontakta završili smrću onih koji su im pristupili.

Na primer, nekoliko ribara koji su se previše približili ostrvu 2006. godine su navodno uhvaćeni i zaklani, a čak su se i približavanja iz humanitarnih razloga loše završila.

Naime, jedna se takva situacija dogodila prilikom pokušaja pružanja pomoći nakon udara cunamija 2004 godine. Pripadnici plemena su tada helikopter, koji je na ostrvo dopremio hranu i pakete prve pomoći gađali kopljima i strelama.

Selo o kojem se priča sa strahom i šapatom: Ovde živi samo nesreća i urok (FOTO)

Pleme iz kamenog doba

Prema ono malo poznatih informacija, razvoj plemena je doista na mizernom nivou, oni navodno još uvek nisu otkrili vatru. Oružje koje potežu na svakog gosta izrađuju ručno, od ostataka metala s olupina brodova, ali i od kostiju, kamena i drveta.

Njihovo naoružanje se sastoji od koplja i ravnih lukova, a koriste i više vrsta strela, za lov na kopnu i u vodi. Njihova ishrana svodi se uglavnom na ribu, kokos, svinje, a verovatno i ostalu divljač koju ulove u gustim šumama ostrva.

Što se tiče izgleda, niskog su rasta (oko 160 cm), tamne kože i jako kovrdžave kose. O njihovom načinu života zna se vrlo malo - nagađa se da su pre otprilike 6 hiljada godina došli iz Afrike.

Prvi kontakt

Prvi ljudski pokušaj kontakta s njima datira iz 1896. godine, kad se potraga za odbeglim zatvorenikom završila pronalaskom njegovog tela probodenog strelama, a sredinom 70-ih godina prošlog veka strelu je u nogu dobio i režiser jednog dokumentarca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs