Nezaobilazna turistička atrakcija

Plava džamija, slavni dragulj Istanbula: 9 činjenica koje niste znali o prelepom zdanju! (VIDEO)

Pravo ime joj uopšte nije Plava džamija
Destinacije
18:46h Autor:
Plava džamija, slavni dragulj Istanbula: 9 činjenica koje niste znali o prelepom zdanju! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Poznata pod nazivom Plava džamija, smeštena na najstarijem delu jedinog grada na dva kontinentaIstanbula, ova džamija pravo je umetničko delo i nezaobilazna stanica svakog turiste. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica koje sigurno niste znali o jednoj od najlepših džamija na svetu.

1. Ne zove se Plava džamija

Pravo ime džamije nije Plava džamija, već Sultanahmet Camii, u prevodu džamija sultana Ahmeda. Razlog zašto je nazivaju plavom je taj što u enterijeru preovladava pretežno plava boja pločica.

2. Mlađa je nego što mislite

Sama džamija izgrađena je između 1609. i 1616. godine.

Imao 1.001 crkvu, sada je samo ruševina: Ovako danas izgleda jedan od najbogatijih gradova! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Sultan je nikad nije video završenu

Glavna osoba koja je zaslužna za gradnju Plave džamije bio je sultan Ahmed I. On je po dolasku na presto 1603. godine imao svega 13 godina, a gradnju džamije naredio je s tek navršenih 19. Nažalost, umro je godinu dana pre završetka gradnje s napunjenih 27 godina.

4. Ahmed je gradnjom naljutio narod

Većina naroda smatrala je da sultan Ahmed I ne bi trebalo da gradi ovu džamiju. Obično su džamije građene novcem koji je stečen u ratu, ali sultan Ahmed odlučio je da gradnju finansira iz državne riznice. S obzirom na to da je gradnja započeta u vreme neuspelih ratova protiv Habzburške monarhije i Persije, bio je to znak svetu da je Otomansko carstvo i dalje snažno.

Prokleti sultan iz zlatne palate: Krvavom vladavinom presudio Osmanskom carstvu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. I sultan je bio uključen u gradnju

Ovaj projekt sultanu Ahmedu bio je toliko važan da je i sam pomagao u izgradnji džamije. Alat koji je koristio danas se čuva u palati Topkapi smeštenoj tik do džamije, a koja je služila kao službena rezidencija kraljevske porodice.

6. Ima čak šest minareta

Džamije obično imaju dva ili četiri minareta, odnosno stubova po kojima iz daleka prepoznajete džamije, a džamija sultana Ahmeda ima ih čak šest. Navodno je do toga došlo greškom kada je sultan Ahmed arhitekti napomenuo da želi zlatne (altin) minarete, što je arhitekt shvatio kao šest (alti) minareta.

Do tad je šest minareta imala jedino džamija Harem u Meki, koja se smatra najsvetijom džamijom od svih. Kako bi se smirile tenzije, u Meki je naređeno da se doda još jedan, sedmi minaret.

Najlepši biser turske obale: Bodrum oduševi milion i po gostiju svake godine! (VIDEO)

7. Džamija ima 260 prozora

Da li ste znali da unutrašnjost džamije osvetljavaju sunčevi zraci koje ulaze kroz čak 260 prozora? U tim prozorima se nalazilo i originalno oslikano staklo koje je kasnije zamenjeno replikama.

8. Ima 20 hiljada pločica

Svaka od pločica koja se nalazi u enterijeru džamije isečena je i obojena ručno. Najstarije pločice oslikane su motivima cveća i drveća, a vidljivi su i apstraktni motivi kao dobar primer stila iznik iz 16. veka. Ima ih više od 20.000 i savršeno dočaravaju stil Otomanskog carstva.

9. Obuhvata prostoriju za astronome

Plava džamija uz sebe veže i mnoge druge građevine, poput škole za visoko obrazovanje, bolnice, kuhinje, osnovne škole, bazara i porodične grobnice kraljevske porodice. Jedna od zanimljivijih prostorija je soba nazvana "Muvakkithane" u kojoj su astronomi računali vreme molitve i važne datume u kalendaru.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs