Samo vetar prolazi tuda

Imao 1.001 crkvu, sada je samo ruševina: Ovako danas izgleda jedan od najbogatijih gradova! (FOTO)

Posetioci Anija mogu da vide ruševine koje pokazuju tri veka istorije i pet carstava koja su nekad vladala tim područjem
Destinacije
21:54h Autor:
Imao 1.001 crkvu, sada je samo ruševina: Ovako danas izgleda jedan od najbogatijih gradova! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bio je jedan od najvećih i najbogatijih gradova sveta, poznat po impozantnim građevinama i bogatim trgovcima. Danas je grad duhova. Ostale su samo ruševine grada koje prikazuju samo mali deo stare slave grada Ani u severoistočnoj Turskoj. Gotovo čitav jedan vek ruševine se raspadaju i samo vetar prolazi kroz nekad raskošne sobe praktično na samoj granici Turske i Jermenije.

Kako piše BBC, posetioci Anija mogu da vide ruševine koje pokazuju tri veka istorije i pet carstava koja su nekad vladala tim područjem. A vladala je jermenska dinastija Bagratida, vladali su Vizantinci i Turci Seldžuci i Gruzijci i Otomanski Turci. Krajem devetnaestog veka je rusko carstvo preuzelo kontrolu nad visoravni Ani nakon pobede u kratkom rusko-turskom ratu.

Manastir Pokajnica u srcu Srbije: Spomenik na užasan zločin kada je kum ubio kuma! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tokom Prvog svetskog rata je tursko carstvo krvavim borbama zauzelo grad Ani i okolnu regiju, ali svejedno su za zelenim stolom to izgubili. Nakon kraja rata je novoformisana republika Jermenija preuzela kontrolu nad tom teritorijom. Poslednji put je došlo do promene vlasti kada je Republika Turska pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka zauzela visoravan tokom turskog rata za nezavisnost.

Ruševine mosta preko reke Akhurian možda i najbolje prikazuju komplikovane odnose između Turske i Jermenije. Za vreme Prvog svetskog rata su ubijeni mnogi Jermeni na teritoriji tadašnjeg osmanskog carstva i od tada je to najsporniji događaj u istoriji dve države. Početkom devedesetih godina je Turska potpuno zatvorila kopnenu granicu s Jermenijom zbog teritorijalnih razmirica između turskog saveznika Azerbejdžana i Jermenije.

Zamislite želju i ovaj manastir će vam je ispuniti: Svetsko čudo u srcu Srbije! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U regiji su sada popularnije političke razmirice i Ani je napušten i zapušten. Tek retki arheolozi odvaže se na teško putovanje do Anija, ali istoričari govore da je to bitno mesto. Uz malo sreće i pažljiv konzervatorski rad, Ani će možda uspeti da doživi i neka bolja vremena. Nekada je bio poznat kao grad 1.001 crkve, a pretpostavlja se da je na vrhuncu moći tamo živelo oko 100.000 stanovnika. Jermenski vladari bili su posebno posvećeni izgradnji svetinja, i iako je brojka od 1.001 crkve preterana, arheolozi su pronašli dokaze o barem 40 verskih građevina.

Kad putujete na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom: Ponesite samo ovo i ne brinite!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izgrađena od crvene cigle, ruševine Anijeve katedrale i danas nadvisuju čitav grad. Kupola je srušena u potresu 1319. godine, vekovima kasnije je drugi potres srušio još jedan deo zgrade, ali i dalje je to impozantna građevina. Izgrađena je na prelazu 11. veka kada je bogatstvo Anija bilo na samom vrhuncu. Jermenski arhitekta Trdat, osim što je bio glavni i odgovorni u gradnji Anijeve katedrale, pomagao je i Vizantincima u obnovi Aje Sofije.

Crkva svetog Jurja i danas stoji iznad provalije koja razdvaja Tursku i Jermeniju. Izgrađena je 1215. godine, ali je ostala jedna od najbolje očuvanih zgrada u Aniju. Ukrašena je brojnim slikama, a pretpostavlja se da su umetnici došli iz Gruzije zato što freske nisu bile uobičajene u to doba u Jermeniji.

Mudra kneginja Persida Karađorđević: Srpkinja kojoj su se i Turci divili! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I jedan minaret krasi Anijev horizont. Izgrađen negde u 11. veku, i danas stoji. Kao i sve na tom području i minaret s pripadajućom džamijom izvor je rasprava. Jermeni kažu da je to bila palata jermenske dinastije Bagratida, turska strana kaže da je reč o prvoj turskoj džamiji u Anatoliji. Tragovi impozantnih utvrđenja i tornjeva i danas mogu da se vide oko Anija. Ruševine su i danas nemi svedoci nekad krvavih opsada i krvavih bitaka između Bagratida i Vizantinaca, između Vizantinaca i Seldžuka.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs